Secretarul american al Apărării James Mattis a spus că Siria ar da dovadă de ”nechibzuinţă dacă ar utiliza din nou arme chimice”. Reprezentanţii Damascului au negat orice implicare în atacul chimic din localitatea Khan Sheikhoun, aflată în zona controlată de rebeli, în urma căruia 89 de persoane au murit, inclusiv zeci de copii.
Statele Unite au lansat, în noaptea de joi spre vineri, 59 de rachete de croazieră asupra bazei aeriene al-Shaayrat, ca răspuns faţă de atacul chimic din provincia Idlib.
Secretarul Apărării, James Mattis, a precizat că ”răspunsul măsurat” din partea americanilor a ”avut drept rezultat avarierea şi distrugerea unor facilităţi de muniţie şi alimentare, a capacităţilor aeriene şi a 20% din avioanele operaţionale ale Siriei”.
”Guvernul sirian nu mai are capacitatea de a realimenta sau rearma un avion la baza al-Shaayrat”, a completat şeful Pentagonului. Acesta a răspuns criticilor care acuzau armata americană că avioanele regimului continuă să decoleze de pe pistele al-Shaayrat. Mattis a explicat că funcţionarea pistelor nu serveşte interesului militar al forţelor loiale preşedintelui Assad.
Armata siriană a recunoscut anterior că atacul american a provocat daune materiale considerabile, dar ministrul rus al Apărării a precizat că doar şase avioane MiG-23 au fost distruse după ce 23 din cele 59 de rachete de croazieră americane au lovit baza al-Shaayrat.
Şeful Pentagonului a declarat că acest atac aerian demostrează că americanii nu vor ”rămâne pasivi în timp ce preşedintele sirian ucide oameni inocenţi cu arme chimice”. Totodată, purtătorul de cuvânt prezidenţial a declarat că sunt luate în considerare şi alte atacuri aeriene în Siria.
Dosarul sirian, discutat la reuniunea G7
Între timp, naţiunile G7 se reunesc pentru a discuta despre modalităţile de convingere a Rusiei în vederea abandonării preşedintelui Assad. Astfel, miniștrii de externe din G7 vor încerca să ajungă la o poziţie comună cu privire la conflictul sirian, înainte ca Rex Tillerson să plece spre Moscova în încercarea de a-i convinge pe liderii ruşi să renunţe la sprijinirea militară a regimului Assad.
În același timp, militarii ruşi şi sirieni de rang înalt implicaţi în coordonarea operaţiunilor din războiul civil riscă să devină ţinta unor sancţiuni internaţionale, potrivit ministrului britanic de externe.
Secretarul de Stat, Rex Tillerson, se va întâlni şi cu oficiali ai aliaţilor din Orientul Mijlociu înainte de a pleca spre Moscova. Marea Britanie a sugerat ameninţarea cu sancţiuni în cazul oficialilor militari ruşi şi sirieni implicaţi în coordonarea operaţiunilor regimului Assad.
Aceste sancţiuni vin după presupusul atac chimic asupra civililor din Khan Sheikhoun, care a devenit un punct central pe agenda summitului G7 de la Lucca.
G7 este reprezentat de Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite. La acest summit participă şi reprezentanţii Uniunii Europene. Unii diplomaţi europeni cred că politica americană nu este clară, întrucât doreşte în acelaşi timp o schimbare a regimului sirian şi distrugerea Statului Islamic.
Citește și:
- Rusia și Iran avertizează SUA că “vor răspunde în forță” oricărei noi agresiuni asupra Siriei
- SUA sporesc măsurile de protejare a militarilor de pe teritoriul sirian, după ameninţările Siriei și Rusiei
- Atacul din Siria a crescut valoarea acțiunilor producătorilor americani de rachete cu 5 miliarde de dolari
- VIDEO LIVE / SUA au atacat o bază militară din Siria. Întâlnire de urgență la sediul ONU. Reacțiile Rusiei și SUA
- Cât au costat cele 59 de rachete Tomahawk folosite de SUA în atacul asupra bazei Shayrat
- Donald Trump a confirmat că a ordonat atacul asupra Siriei