Spre comparație, primul caz COVID-19 a fost raportat în China la începutul lunii ianuarie și a fost nevoie de trei luni pentru a ajunge la un milion de cazuri. Acum, Statele Unite a raportat bilanțurile și de peste un milion de cazuri într-o singură zi, iar tot mai multe state raportează depășirea unor maxime naționale.
Studiile sugerează că, deși Omicron infectează de 70 de ori mai repede decât tulpinile anterioare, boala pe care o provoacă ar putea să nu fie la fel de severă, în special pentru persoanele care au fost vaccinate și au primit o injecție de rapel.
Ușurința cu care se transmite și numărul tot mai mare de cazuri ar putea totuși să afecteze capacitatea spitalelor din întreaga lume, lăsându-i pe cei nevaccinați și pe toți cei care au nevoie de îngrijiri medicale pentru alte afecțiuni în impas.
Însă în pofida creşterii puternice a numărului de cazuri, dublă sau chiar triplă comparativ cu „vârfurile” înregistrate în valurile precedente, numărul persoanelor decedate din cauza coronavirusului se menţine stabil, cu 7.000 de decese la nivel global înregistrate în 5 ianuarie, o cifră care se încadrează în media înregistrată în ultimele trei luni.
De la începerea pandemiei de coronavirus, care intră în al treilea an, la nivel global au fost confirmate 293 de milioane de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, din care 5,4 milioane de decese, ceea ce reprezintă 1,8% din total.