Persoana care lipseşte de acasă mai mult de 15 zile consecutive poate fi scoasă de la întreţinere. Practic, pe perioada absenţei din locuinţă, proprietarul este scutit de la plata cheltuielilor pe persoană (valoarea lunară a acestor cheltuieli fiind zero). Se vor factura doar cheltuielile pe cota-parte indiviză (care diferă în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentului). Ca să fiţi scutiţi de plată, trebuie să faceţi o cerere scrisă şi să o înmânaţi preşedintelui asociaţiei.
Iată ce nu trebuie să plătească persoana care pleacă de acasă pe termen lung: apa rece şi apa caldă necontorizată, gazele naturale de la bucătărie, colectarea (îngrijitorul) şi evacuarea gunoiului menajer; energia electrică de pe spaţiile comune şi cea aferentă ascensorului.
Pierderile comune se facturează
Indiferent că sunteţi acasă sau plecaţi toată vara şi lăsaţi apartamentul gol, sunteţi obligaţi să plătiţi următoarele “servicii” care nu au nici o legătură cu numărul de persoane şi care ţin strict de cota- parte indiviză:
– Fondul de reparaţii şi/sau investiţii;
– Cheltuielile administrative şi gospodăreşti (materiale consumabile, mături, detergenţi, becuri etc.);
– Salariile/indemnizaţiile administratorului, contabilului, mecanicului, preşedintelui, cenzorului, portarului (fără salariul/indemnizaţia persoanei pentru curăţenie);
– Întreţinerea liftului, centralei de bloc, interfonului sau alte instalaţii de pe spaţiile comune;
– Consumurile/ pierderile de pe spaţiile comune.