Mergi direct la conținut »
Premierul Viorica Dăncilă anunţă că preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din nou prin vot direct. Guvernul modifică legislaţia
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Premierul Viorica Dăncilă anunţă că preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din nou prin vot direct. Guvernul modifică legislaţia

Premierul Viorica Dăncilă anunţă că preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din nou prin vot direct. Guvernul modifică legislaţia

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, la începutul şedinţei de Guvern, că se va modifica legislaţia astfel încât preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin vot direct de comunitatea locală.

De Valentina Postelnicu,

„Modificăm astăzi legislaţia privind modul de alegere a preşedintelui consiliului judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor (…) şi vom modifica legislaţia astfel încât preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi din nou prin vot direct de comunitatea locală”, a spus Dăncilă, la Palatul Victoria.

În prezent, legislaţia prevede că președinții Consiliilor Județene sunt numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide.

Modalitatea de alegere a președintelui Consiliului Județean a suferit modificări, de-a lungul timpului, Astfel, de la alegerea sa în mod indirect de către consiliile județene în perioada 1991-2008, s-a trecut la alegerea acestora prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat în perioada 2008-2016.

S-a revenit la alegerea în mod indirect începând cu anul 2016.

„Având în vedere efectele pozitive ale alegerii președintelui consiliului județean în mod direct de către colectivitatea locală de la nivelul județului, se impune revenirea la scrutin uninominal în ceea ce privește alegerea președintelui consiliului județean”, se precizează în nota de fundamentare.

Proiectul a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării.

Potrivit Guvernului, scopul actului normativ este de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitate președinților consiliilor județene, precum și a uniformizării legislației care reglementează alegerea și statutul aleșilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020.


Citeşte şi:

Politico: Viorica Dăncilă promite să renunțe la modificarea legilor justiției. „Acest subiect a făcut mult rău partidului și a polarizat societatea noastră”

Close
Închide
  Close