David Bennett, 57 de ani, e într-o stare bună, la trei zile după procedura experimentală de șapte ore care a avut loc în Baltimore, spun medicii. Transplantul a fost considerat ultima speranță de a-i salva viața bărbatului, deși nu este încă clar care sunt șansele sale de supraviețuire pe termen lung.
„Am avut de ales, fie să mor, fie să fac acest transplant”, a explicat Bennett, cu o zi înainte de operație. „Știu că este o necunoscută, dar era ultima mea opțiune”, a spus el.
Medicii de la Centrul Medical al Universității din Maryland au primit o dispensă specială de la autoritatea de reglementare medicală din SUA pentru a efectua procedura, pe baza faptului că, altfel, David Bennett ar fi murit. El a fost considerat neeligibil pentru un transplant uman, o decizie care este adesea luată de medici atunci când pacientul are o sănătate foarte precară.
Pentru echipa medicală care a efectuat transplantul, acesta marchează punctul culminant al unor ani de cercetare și ar putea schimba vieți în întreaga lume.
Chirurgul Bartley Griffith a spus că operația va aduce lumea „cu un pas mai aproape de soluționarea crizei deficitului de organe”. Această criză înseamnă că 17 persoane mor zilnic în SUA în așteptarea unui transplant, cu peste 100.000 de oameni pe lista de așteptare.
Posibilitatea de a folosi organe animale pentru așa-numitul xenotransplant, pentru a satisface cererea, a fost luată în considerare de mult timp, iar utilizarea valvelor cardiace de porc este deja obișnuită.
David Bennett speră că transplantul său îi va permite să-și continue viața. A fost imobilizat la pat timp de șase săptămâni înainte de operație și atașat la un aparat care l-a ținut în viață, după ce a fost diagnosticat cu o boală de inimă terminală.
„Aștept cu nerăbdare să mă dau jos din pat, după ce îmi revin.”, a spus el, săptămâna trecută. Luni, medicii au anunțat că Bennett respiră singur, fiind atent monitorizat.
Dar ce se va întâmpla în continuare nu este clar. Porcul folosit la transplant fusese modificat genetic, pentru a elimina mai multe gene care ar fi dus la respingerea organului de corpul pacientului uman, relatează agenția de știri AFP.
Bartley Griffith a spus că echipa de chirurgi monitorizează atent și cu prudență evoluția pacientului, în timp ce fiul acestuia, David Bennett jr, a declarat pentru Associated Press că familia se află „în necunoscut în acest moment”. Dar el a adăugat: „Ne dăm seama de amploarea a ceea ce s-a făcut și realizăm importanța intervenției.”
„Nu am făcut niciodată asta la un om și îmi place să cred că i-am oferit o opțiune mai bună decât ar fi fost continuarea terapiei”, a spus Griffith. „Dar dacă [va trăi] o zi, o săptămână, o lună, un an, nu știu.”