În cadrul unei conferințe de presă la Budapesta, Orban a declarat că, deși Ungaria condamnă agresiunea Rusiei și sprijină poporul ucrainean, nu este dispus să pună interesele Ucrainei înaintea celor ale țării sale.
Planul de ajutor financiar ar urma să ofere 18 miliarde de euro (18,6 miliarde de dolari) Ucrainei anul viitor, sub formă de plăți regulate, pentru a contribui la menținerea în funcțiune a infrastructurii de energie și de sănătate, precum și pentru a finanța salariile și sistemele de pensii.
Refuzul Budapestei de a-l aproba riscă să deraieze complet acest plan, deoarece modificările aduse normelor bugetare ale UE necesită aprobarea unanimă a țărilor membre.
Orban, considerat cel mai apropiat aliat din UE al președintelui rus Vladimir Putin, s-a opus, de asemenea, în mod vocal sancțiunilor impuse de blocul comunitar împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina, deși, în cele din urmă, a votat întotdeauna în favoarea acestora.
Alternativa propusă de șeful guvernului ungar
Ca alternativă la planul de ajutor financiar al UE, Orban a recomandat ca cele 27 de state membre să stabilească cât sunt dispuse să ofere Ucrainei și să distribuie suma în mod „proporțional și echitabil” între ele, fără a contracta împreună împrumuturi pentru a face plățile.
Liderul de la Budapesta a precizat că Ungaria ar fi dispusă să ofere Ucrainei 60-70 de miliarde de forinți (aproximativ 152-178 de milioane de dolari) din propriul buget, în condiții bilaterale – o sumă care, în opinia lui, nu ar afecta în mod fundamental interesele naționale ale Ungariei.
Amenințarea guvernului ungar de a se opune prin veto pachetului de ajutor pentru Ucraina vine după ce, în luna iunie, Budapesta a împiedicat adoptarea la nivelul UE a unui acord general privind impozitarea societăților comerciale și a făcut o campanie intensă în țară împotriva sancțiunilor impuse Rusiei. Orban susține că astfel de măsuri distrug economia europeană și apropie UE de intrarea în război.
Miza: deblocarea fondurilor europe condiționate de respectarea statului de drept
Cu toate acestea, unii lideri europeni văd în aceste acțiuni un semn că Budapesta își exercită influența în încercarea de a forța blocul comunitar să deblocheze miliardele de euro din fondurile de redresare economică și alte sume care au fost reținute din cauza îngrijorărilor legate de faptul că Orban a restrâns normele democratice și a încălcat standardele statului de drept.
Întrebată săptămâna trecută despre faptul că Ungaria a blocat ajutorul financiar al UE pentru Ucraina, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a spus că miza o reprezintă acordarea de asistență Ucrainei în apropierea iernii.
„Sprijinul nostru financiar și umanitar și sprijinul nostru pentru infrastructura civilă în cadrul ajutorului de iarnă nu este o chestiune europeană obișnuită, în care se pariază și se negociază iar și iar pentru bani”, a declarat Baerbock, făcând referire la aparentul veto al Ungariei.
„Acest sprijin financiar european salvează vieți în fiecare zi și cred că toată lumea este conștientă și ar trebui să fie conștientă de acest lucru în aceste vremuri dificile”, a adăugat ea.
Comisia Europeană, puterea executivă a UE, a precizat că ajutorul acordat Ucrainei va consta în împrumuturi cu condiții extrem de favorabile în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro în fiecare lună, posibil începând cu luna ianuarie 2023. Ucraina nu ar trebui să ramburseze fondurile timp de cel puțin un deceniu, iar țările membre ale UE ar urma să acopere costurile dobânzilor.
Comisia intenționează să împrumute banii de pe piețele de capital, folosind influența combinată a celor 27 de țări pentru a obține condiții mai favorabile.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina