„4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu în 2007, ocupă locul 9 în acest top.
Filmul a câștigat numeroase premii, cele mai notabile fiind Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, în 2007, și Marele Premiu al Academiei Europene de Film, în același an.
Pelicula descrie drama unei studente care încearcă să facă o întrerupere de sarcină înainte de 1989, când era în vigoare decretul antiavort.
Criticii care au întocmit acest top descriu filmul ca fiind o „capodoperă”.
Un thriller și o dramă socială puternică despre realitățile alarmante cu care se confruntă femeile care nu pot avea control asupra propriului corp. O capodoperă de control desăvârșit și focalizare neclintită.
Criticii The Hollywood Reporter:
În același top, pe locul 29 se află „Moartea domnului Lăzărescu”, regizat de Cristi Puiu în 2005, premiat cu „Un Certain Regard” la Festivalul Internaţional de la Cannes în 2006 și cu premiul special al juriului la Festivalul internațional al filmului de la Chicago, în același an.
Filmul, inspirat din fapte reale, prezintă povestea unui pensionar care se îmbolnăvește în seara în care are loc un accident rutier de amploare și este plimbat între spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp.
„Adesea descris ca o comedie neagră, filmul dezvăluie o birocrație dezumanizantă și prezintă un rechizitoriu blestemat al sănătății moderne. Ceea ce face filmul profund și nu doar de actualitate este însă modul unic prin care Puiu infuzează cotidianul cu existențialul”, conchid criticii sursei citate.
„Nu mai vorbim de remarcabila turnură a Luminiței Gheorghiu, care devine din paramedic un fel de înger păzitor pentru personajul nefericit”, mai remarcă criticii.
Atât „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, cât și „Moartea domnului Lăzărescu” sunt descrise de criticii publicației The Hollywood Reporter ca fiind unele „dintre lucrările de galvanizare ale renașterii cinematografice românești de la începutul anilor 2000”.
Care sunt primele trei filme din clasament
Locul fruntaș în Top 50 cele mai bune pelicule din secolului XXI este ocupat de „Yi Yi”, un film dramatic taiwanez, iar pe locul al doilea se află „Inside Llewyn Davis”, o dramă din 2013 care urmărește o săptămână din viața unui cântăreț care se luptă să obțină succesul muzical.
Pe locul al treilea este „The Gleaners and I”, un film documentar francez din 2000, o meditație asupra timpului și a îmbătrânirii.