Gogonele murate – beneficii

Gogonelele murate făcute în casă sunt cel mai bun aliment de consumat în sezonul rece și nu numai. Beneficiile murăturilor pentru sănătatea organismului sunt multiple.

Gogonelele oferă aproape la fel de multe din aceleași substanțe nutritive vitale ca și roșiile, chiar dacă sunt necoapte. 

Pentru beneficii maxime, alege gogonele ferme, cu coaja netedă. Dacă nu sunt încă coapte, depozitează-le la lumina soarelui timp de câteva zile, apoi pune-le la frigider odată ce acest lucru se schimbă.

Gogonele murate
Gogonele murate

Bogate în probiotice

Când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care conferă murăturilor fermentate gustul lor acru. Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de multe zile. Fermentarea este motivul pentru care unele persoane care au intoleranță la lactoză pot mânca iaurt. Bacteriile bune din iaurt descompun zaharul numit lactoză. Aceste bacterii, cunoscute și sub numele de probiotice, păstrează alimentele și au multe beneficii pentru sănătatea organismului.

Betacaroten pentru sănătatea ochilor

O gogonea medie furnizează 790 de unități internaționale de vitamina A sub forma antioxidantului betacaroten. O cană întreagă de gogonele furnizează peste 1.000 UI de betacaroten, ceea ce este egal cu puțin peste 10 la sută din doza zilnică recomandată de vitamina A pe zi. Vitaminele A, cum ar fi betacarotenul, pot juca un rol important în prevenirea formelor de cancer și a degenerării maculare legate de vârstă, care este principala cauză de orbire.

Vitamina C pentru o funcție imunitară puternică

Gogonele furnizează, de asemenea, vitamina C. O gogonea medie furnizează aproximativ 29 de miligrame de antioxidant, adică aproximativ 48% din valoarea zilnică. 

Aceasta este mai mult decât cantitatea găsită în spanacul gătit. Vitamina C joacă un rol important în funcția imunitară și poate oferi o oarecare protecție împotriva bolilor cardiovasculare.

De asemenea, vitamina C ajută organismul să absoarbă mai bine fierul din alimentele pe bază de plante, cum ar fi fasolea și lintea, astfel încât roșiile și legumele fac o asociere deosebit de sănătoasă.

Hidratare

Roșiile și gogonelele sunt compuse din 94% apă, ceea ce este un lucru deosebit de bun în timpul lunilor călduroase și în zilele în care transpiri mai mult din cauza exercițiilor fizice. Alimentele bogate în apă ajută, de asemenea, la funcția digestivă prin protejarea împotriva sau minimizarea constipației și ajută la menținerea apetitului și a greutății într-un loc sănătos. 

Pentru a obține și mai multe beneficii de hidratare de la gogonele, pune-le la murat și consumă-le de fiecare dată când ai ocazia.

Vitamina K pentru coagularea sângelui

Vitamina K ajută la asigurarea unei coagulări normale a sângelui și poate ajuta organismul să mențină rezistența și densitatea oaselor.

Când se pun gogonele murate pentru iarnă

Este bine să știm când se pun murăturile de iarnă pentru a nu risca să se strice. Procesul de fermentare este sporit de temperaturile ridicate, așadar, dacă vrem murături pentru iarnă, care să țină bine mai multe luni, este bine să le punem atunci când vremea începe deja să se răcească – din septembrie și până la finalul lui octombrie.

Rețete de gogonele murate pentru iarnă

Gogonele murate pentru iarnă
Gogonele murate pentru iarnă

Gogonele murate pentru iarnă – rețeta clasică

  • 2,5 kilograme gogonele
  • 2 morcovi
  • 4 linguri sare grunjoasă
  • 1 tulpină hrean
  • 1 tulpină mărar uscat
  • Câteva frunze de ţelină
  • 5 foi de dafin
  • 10 căţei de usturoi
  • 1 lingură boabe de piper
  • 1 lingură boabe de muştar
  • 3 litri apă

Mod de preparare

Spălaţi bine roşiile şi aruncaţi-le pe cele lovite, prea coapte sau ciupte de insecte. Tăiaţi morocvii în rondele mari, curăţaţi hreanul şi tăiaţi-l în câteva felii pe lung. Fierbeţi apa cu sarea, daţi deoparte. Aşezaţi legumele şi condimentele în borcan. Turnaţi saramura peste legume şi condimente şi acoperiţi cu celofan. Lăsaţi să se răcească şi păstraţi la rece, în cămară. Sunt bune în două luni de la începutul procesului.

Gogonele murate cu turmeric

  • 1 kg gogonele felii
  • 3 căței de usturoi
  • 1 cană de oțet alb
  • 1 cană de apă
  • 1 linguriță de mărar uscat
  • ½ lingură de boabe de piper negru
  • ½ linguriță de turmeric
  • 1 lingură de zahăr
  • 2 linguri de sare 

Spălați un borcan de 1 litru cu gura largă și și capacul acestuia în apă fierbinte cu săpun, apoi clătiți și lăsați să se usuce la aer.

Tăiați gogonelele în felii și puneți-le bine în borcan. Decojiți usturoiul. Într-o cratiță mică, combinați usturoiul, oțetul, apa, mărarul, boabele de piper, turmericul, zahărul și sarea r. Aduceți la fierbere la foc mic, amestecând din când în când pentru a dizolva zahărul și sarea.

După ce s-a dizolvat, turnați amestecul de saramură în borcan, lăsând usturoiul să se așeze deasupra legumelor. Bateți borcanul pe tejghea pentru a elibera eventualele bule de aer.

Aruncați saramura rămasă sau completați borcanul cu apă suplimentară dacă sunt expuse gogonelele în partea de sus. Înșurubați bine capacul și lăsați-l să se răcească la temperatura camerei, apoi păstrați-l la frigider timp de cel puțin 24 de ore înainte de a-l consuma. Dacă doriți, aruncați usturoiul după 24 de ore. Se păstrează până la 1 lună la frigider.

Gogonele și alte murături asortate pentru iarnă

  • gogonele
  • castraveți
  • conopidă
  • lubenițe mici (opțional)
  • sfeclă roșie
  • țelina
  • ceapă
  • usturoi
  • 3-4 mere si/sau gutui (optional)
  • morcovi (optional)
  • hrean proaspăt și rădăcină bețe de mărar uscat
  • cimbru uscat
  • ardei iute
  • frunze de țelina și rădăcină frunze și crenguțe de vișin
  • frunze de dafin
  • piper boabe (opțional: boabe de mustar, boabe de ienibahar sare

Mod de preparare:

Legumele se spală bine cu apă rece. Morcovii, hreanul și rădăcina de țelină se curăță și se taie felii grose. Ceapa se decojeste și se taie peștișori. Se așează pe fundul butoiului câteva tije de țelină și se completează cu un strat de legume. Se adaugă cimbru și mărar, 2-3 căței de usturoi, câteva felii de ceapă, țelină, ardei iute, frunze de vișin și hrean. Se continuă cu un strat de legume și pe acest principiu se merge până ce butoiul s-a umplut.

Se pune apa la fiert în cantitatea necesară și se adaugă sarea pentru saramură. Se adaugă în apa clotită 1 lingură de piper boabe la aproximativ 10 litri de apă și se adaugă foile de dafin. Saramura se lasă la răcit până ce devine călduță și se toarnă peste murăturile din butoi. Se adaugă crenguțe de mărar și vișin pentru a împiedica legumele să se ridice deasupra lichidului. Se pune o greutate deasupra apoi se închide capacul și butoiul se depozitează într-un loc răcoros. Durează între 2 săptămâni și o lună până se murează.

Descoperă și cele mai bune rețete de ardei iuți murați

Gogonele murate în oțet

Gogonele murate în oțet
Gogonele murate în oțet
  • 2 kg gogonele verzi
  • 8 foi dafin
  • 4 cepe
  • 2 lingurite boabe de muştar
  • 500 ml oţet
  • 100 g zahăr
  • apă
  • sare grunjoasă

Mod de preparare

Gogonelele se spală bine, ceapa se curăţă şi se spală. Se taie ceapa felii şi gogonelele mai mari în sferturi. În borcanul spălat bine în prealabil aşează frumos gogonelele, presărând printre ele feliile de ceapă și condimentele alese.

Separat, prepară saramura: trebuie să pui cam o lingură cu vârf de sare şi una de zahăr la 1 l apă. Pune și oțetul, amestecă ușor. Lasă să dea în clocot, apoi toarnă cât este fierbinte peste gogonele.

Se sterilizează la bain marin, 25 de minute, la foc mic.

Gogonele umplute cu vinete

Ingrediente

  •  2 kg gogonele mici
  •  4 vinete
  •  2 căpăţâni de usturoi
  •  1-2 bucăţi hrean
  •  200 g alune de pădure crude
  •  1 litru apă
  •  4 linguri sare grunjoasă
  •  400 ml oţet de 9°
  •  3-4 linguri ulei de măsline
  •  300 g alune de pădure

Mod de preparare

Se curăţă gogonelele de codiţe, se spală şi li se scoate miezul. Pălărioarele se păstrează. Nu trebuie să rămână sâmburi pe pereţii gogonelelor, căci altfel se strică foarte repede. Se pun să se scurgă cu gura în jos pe un prosop absorbant.

Vinetele se spală şi se taie fâşii subţiri, se condimentează cu sare grunjoasă după gust şi se prăjesc în puţin ulei de măsline, cât să se înmoaie. Se scot cu spumiera în sită şi se lasă să se scurgă bine.

După ce s-au scurs, se toacă mărunt şi se amestecă cu usturoiul tăiat şi cu hreanul ras pe răzătoarea mică. În această compoziţie se adaugă alune de pădure crude. Se umplu gogonelele cu compoziţia de vinete şi se acoperă cu pălărioarele.

Între timp se pregăteşte cantitatea de oţet, sare, apă şi piper boabe şi se lasă să dea în câteva clocote. Se aranjează gogonelele în borcane şi se toarnă zeama care între timp s-a răcit. Se acoperă borcanele cu capac şi se păstrează în cămară.

Cum se păstrează murăturile

Murăturile trebuie păstrate la loc întunecat, răcoros și aerisit. Pentru a le asigura un mediu care să nu favorizeze apariția florii, ele se țin în beci/pivniță. Temperatura la care se țin murăturile trebuie să nu fie mai mare de 8-10 grade Celsius. Borcanele sau bidoanele trebuie închise etanș. Verzele, castraveții, gogonelele sau orice ai pus în borcan la murat trebui să fie complet acoperite de saramură.

De ce fac murăturile floare

Cei care nu știu de ce apare floarea la murături, trebuie să aibă grijă la câteva aspecte înainte de a pune murăturile, indiferent că este vorba despre varză murată, castraveți murați în saramură, gogonele, conopidă în saramură sau orice altă legumă sau fruct pe care dorești să îl pui la murat (da, se fac inclusiv pepeni murați sau struguri murați!). Primul aspect de care trebuie să țineți cont este ca totul să fie curat și sterilizat. Mâinile trebuie spălate bine, cu apă și săpun, pentru a nu avea bacterii care pot favoriza apariția florii la murături.

În plus, sterilizarea butoiului/recipientului în care se pun murăturile este de căpătâi. Pentru a avea un borcan sau butoi sterilizat se folosește apă cu bicarbonat de sodiu. Este foarte important ca toate legumele și fructele puse la murat să fie spălate cu apă rece.

Nu folosi sare fină de masă

Apa pe care o folosești la saramură este bine să nu fie apă de la robinet nefiartă. Apa de la robinet poate fi mai dură, acest lucru ducând la apariției florii la murături. Dacă vei fierbe apa folosită la saramură vei scăpa de riscul de a face murăturile floare. Așadar, când se pun murăturile, sarea pe care o folosești la saramură trebuie să fie sare de murături, sare grunjoasă pe care o topești în apă. Nu folosi niciodată sare fină de masă. Sarea de masă fină conține un aditiv care strică saramura și face ca murăturile să prindă floare.

Ce este bine să știi atunci când sterilizezi borcanele

Este important ca borcanele să fie sterilizate chiar înainte de utilizare, pentru a te asigura că rămân curate până la momentul în care le umpli cu preparatele fierbinți.

Sterilizarea borcanelor este un proces esențial pentru asigurarea siguranței și durabilității alimentelor conservate, iar pe lângă metodele și temperaturile de sterilizare, există câteva aspecte importante și sfaturi care te pot ajuta să sterilizezi corect borcanele, minimizând riscurile.

  • Sterilizarea borcanelor nu va fi eficientă dacă acestea nu sunt curățate bine în prealabil. Chiar și cele mai mici urme de alimente, praf sau grăsime pot compromite sterilizarea.
  • Calitatea borcanelor și capacelor este la fel de importantă ca și sterilizarea în sine. Înainte de a începe procesul de sterilizare, inspectează atent toate borcanele și capacele.
  • Asigură-te că borcanele nu prezintă crăpături, ciobituri sau defecte. Chiar și cele mai mici fisuri pot duce la crăpare în timpul sterilizării sau, ulterior, la scurgeri de aer care vor permite pătrunderea microorganismelor.
  • Verifică capacele pentru a te asigura că nu sunt deformate sau ruginite. Dacă capacele au garnituri de cauciuc sau silicon, acestea trebuie să fie intacte și fără urme de uzură. Un capac neetanș va compromite sigilarea și poate permite contaminarea alimentelor.
  • Schimbările bruște de temperatură pot cauza fisurarea sau crăparea borcanelor, mai ales dacă acestea sunt din sticlă subțire. Acest lucru se întâmplă adesea când borcanele reci sunt umplute cu lichide fierbinți sau sunt expuse la temperaturi ridicate brusc.
  • O soluție este să preîncălzești borcanele înainte de a le steriliza. De exemplu, dacă urmează să le fierbi, poți să le clătești cu apă fierbinte înainte de a le pune în oală. În cazul cuptorului, borcanele spălate se pot pune în cuptorul rece și încălzirea poate începe gradual.
  • După sterilizare, dacă umpli borcanele cu lichide fierbinți, așază-le pe un prosop gros, cald, pentru a amortiza șocul termic. Prosopul absoarbe o parte din căldură și previne un răspuns violent al sticlei la căldura bruscă.
  • În general, capacele metalice cu garnitură de cauciuc nu trebuie sterilizate în cuptor, deoarece temperatura ridicată poate afecta elasticitatea garniturilor și capacitatea acestora de a sigila corect borcanele. În schimb, capacele pot fi sterilizate separat prin fierbere într-o oală mică timp de 5-10 minute.
  • Începe sterilizarea borcanelor chiar înainte de a fi gata să umpli borcanele cu preparatul fierbinte. În acest fel, borcanele vor fi fierbinți sau calde când le umpli, ceea ce ajută și la prevenirea șocului termic. După ce borcanele au fost umplute și sigilate, acestea pot fi puse din nou într-o oală cu apă și fierte timp de 10-30 de minute, în funcție de rețetă și de tipul alimentelor conservate. Această metodă asigură că tot aerul rezidual este eliminat și alimentele din interior sunt sigure pe termen lung. Află și la ce temperatură se sterilizează borcanele.
Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (8)
Avatar comentarii

MaraM 12.09.2023, 22:53

Super

Avatar comentarii

EmiM 12.09.2023, 23:27

Super

Avatar comentarii

ElenaMA 13.09.2023, 00:53

Foarte bune

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.