Cuprins:
Dacă te pregătești să umpli cămara cu bunătăți pentru iarnă, descoperă mai jos și rețete pentru castraveți crocanți, aromați și murați în saramură.
Rețete castraveți murați în saramură
Castraveți murați în saramură
Ingrediente
- 2,5 kg castraveți;
- 4 rădăcini de hrean;
- 4 crenguțe de mărar uscat;
- 3 tulpini cu frunze de țelină;
- 2 morcovi;
- 2 cepe;
- O căpățână de usturoi;
- Muștar boabe, boabe de piper negru, sare grunjoasă, apă.
Mod de preparare
Spală castraveții foarte bine, în mai multe ape. Încearcă să alegi castraveți cât mai mici și drepți. Poți lăsa castraveții întregi, sau le poți tăia capetele, dacă preferi.
Curăță restul legumelor, taie fâșii de morcovi, de țelină, păstrează și frunzele de țelină, curăță usturoiul.
Într-un borcan mare pune un strat, în picioare, de castraveți, pe cât posibil fără spații între ei, apoi strecoară printre și morcovi, țelină, usturoi, hrean, ceapă tăiată fâșii.
Pune 2 litri de apă la fiert și adaugă 2 linguri mari de sare grunjoasă. Lasă pe foc până când dă în clocot, ulterior toarnă saramura fierbinte peste castraveți. Lasă să se răcească, fără să acoperi borcanul cu capac.
Ulterior, după ce s-a răcit, răstoarnă lichidul din borcan și pune-l din nou la fiert, să dea în clocot. Se mai adaugă apă dacă mai este necesar, și sare. Acest proces de opărire se repetă de 3 ori, pentru ca rețeta de castraveți murați să se păstreze bine până la iarnă.
Când ai terminat tot procesul de opărire, închide ermetic borcanul cu un capac și păstrează-l într-un loc răcoros.
Castraveți murați în saramură cu usturoi
Ingrediente
- 3 kg de castraveți;
- 4 rădăcini de hrean;
- 10 căței de usturoi;
- O legătură de flori de mărar;
- 2 litri de apă;
- 2 linguri de sare grunjoasă.
Mod de preparare
Alege castraveții tari și proaspeți și spală-i în câteva ape reci. Taie fâșii rădăcinile de hrean, curăță usturoiul și spală florile de mărar.
Pune pe fundul borcanului flori de mărar, apoi hrean și 3 căței de usturoi întregi. Adaugă acum și un rând de castraveți, apoi pune peste încă o floare de mărar, hrean și usturoi. Repetă procesul până când termini ingredientele.
Pregătește saramura. Pune apa într-o cratiță mare, adaugă sarea și dă în clocot până când sarea se dizolvă complet. Pune borcanul într-o tavă metalică, pentru a nu se sparge când adaugi saramura fierbinte. Toarnă saramura peste castraveți și mai lasă descoperit borcanul pentru câteva ore. Ulterior, pune capacul borcanului, închide ermetic și depozitează-l în cămară sau într-un loc întunecat.
Vezi și care sunt cele mai bune rețete de zacuscă

Castraveți murați la rece
Ingrediente
- 2 kg castraveți;
- 3 flori de mărar;
- o tulpină de hrean;
- 4 căței de usturoi;
- Un ardei roșu;
- Boabe de piper, boabe de muștar, apă.
Mod de preparare
Spală bine castraveții. Taie hreanul în fâșii, spală florile de mărar. Alege câteva borcane, spală-le și șterge-le. Pune pe fundul borcanelor câteva fâșii de hrean și 2,3 căței de usturoi. Apoi, pune castraveții unul lângă altul, iar printre ei presară ardei tăiat fâșii, boabe de piper, de muștar și usturoi.
Încălzește un litru de apă cu o lingură mare de sare și amestecă până când sarea s-a dizolvat complet. Lasă apa să se răcească bine, apoi pune saramura peste castraveți și închide cu un capac.
Castraveții vor sta la fermentat pentru 5 zile. În acest timp, se va forma o saramură albă. După cele 5 zile, se scurge saramura și se adaugă peste apă rece. Acest procedeu se repetă de 3 ori. Ulterior, se pune apă rece, curată și se închide borcanul ermetic. Castraveții murați se pot consuma după aproximativ o lună.
Află și: Când se pun murăturile
Castraveți murați în oțet
Ingrediente
- 5 kg de castraveţi;
- 1 l de oţet de 9 grade;
- 3 l de apă;
- 4 linguri de sare grunjoasă (fără iod);
- 8 linguri de zahăr;
- 2 frunze de dafin;
- o legătură de frunze de ţelină;
- 3 morcovi;
- 3 cepe;
- ardei iute;
- 1 plic seminţe de muştar;
- 3 rădăcini de hrean;
- o căpăţână de usturoi;
- câteva beţe de mărar uscat.
Mod de preparare
Se face saramura din oţet, apă, zahăr, sare şi frunze de dafin şi se pune la fiert. Se taie ceapa rondele, usturoiul se zdrobeşte, iar morcovul se taie felii. Când apa fierbe, se pun castraveţii spălaţi şi se lasă doar până îşi modifică puţin culoarea. Se pregătesc borcanele, sterlilizate înainte.
Se aşază pe fundul lor rondele de ceapă, 1-2 căţei de usturoi, felii de morcovi şi ţelină şi castraveţi. Apoi se toarnă soluţia de oţet fierbinte şi se adaugă boabe de muştar, hrean felii, ardei iute. Deasupra se pun frunze de ţelină şi boabe de mărar. Apoi se pune capacul bine înfiletat. Se lasă să se răcească pe dulap şi apoi se pun la rece, în cămară.
Descoperă și alte rețete de murături
Castraveți murați în saramură cu conopidă
Ingrediente
- 2 kg castraveți;
- 2 bucăți conopidă;
- 2 morcovi;
- Câteva frunze de țelină;
- 3,4 căței de usturoi;
- Piper boabe, sare, zahăr, mărar uscat.
Mod de preparare
Desfă conopida în buchețele și spal-o. Pune-o în puțină apă cu sare pentru o oră. Spală bine castraveții. Pune pe foc 4 litri de apă cu 4 linguri de sare și 4 linguri de zahăr. Amestecă până când se dizvolvă complet zahărul și sarea.
Pregătește borcanele pentru murături. Spală-le bine, iar la baza lor așază frunze de țelină și căței de usturoi. Pune un rând de castraveți, cât mai apropiați între ei, apoi presară câteva buchețele de conopidă și câteva fâșii de morcovi.
Toarnă saramura caldă peste legumele din borcane. Presară peste boabe de piper și mărar uscat. Închide borcanele cu capace și păstrează-le până la iarnă în cămară sau într-un loc răcoros.
Câtă sare se pune la castraveții murați
Castraveții au nevoie de o saramură ceva mai puternică, pentru a rămâne crocanți și bine conservați. Se recomandă o soluție de aproximativ 3-4% sare, adică 30-40 g de sare la fiecare litru de apă. Dacă pui prea puțină sare, castraveții se pot înmuia și pot fermenta neuniform, iar dacă pui prea multă, rămân tari, dar foarte sărați. De aceea, echilibrul este esențial.
Atunci când punem castraveți în saramură este important să știm și câtă sare să folosim, dar și ce fel de sare se pune pentru un rezultat reușit. Pentru a obține cele mai bune rezultate când pui castraveți la murat este recomandat să folosești sare neiodată, fără alți aditivi, de preferat sare grunjoasă sau sare de mare.
Acest tip de sare va susține o fermentare naturală și va contribui la obținerea unor castraveți murați fustoși și bine conservați. Motivul principal pentru utilizarea sării neiodate este faptul că iodul poate încetini sau afecta negativ procesul de fermentare. Iodul are proprietăți antimicrobiene, iar acest lucru poate inhiba dezvoltarea bacteriilor benefice care sunt esențiale pentru fermentarea murăturilor. Este important, de asemenea, să eviți sărurile care conțin aditivi, cum ar fi agenți antiaglomeranți. Acești aditivi pot modifica textura legumelor și pot afecta procesul de fermentare. Sarea pură, fără alte chimicale, permite fermentarea naturală și asigură un gust autentic murăturilor. Sarea grunjoasă are un avantaj deoarece se dizolvă mai lent, ceea ce oferă un control mai bun asupra procesului de murare. Sarea de mare neprocesată conține, de asemenea, minerale naturale, care pot îmbunătăți gustul final al murăturilor.
De ce fac murăturile floare
Cei care nu știu de ce apare floarea la murături, trebuie să aibă grijă la câteva aspecte înainte de a pune murăturile, indiferent că este vorba despre varză murată, castraveți murați în saramură, gogonele, conopidă în saramură sau orice altă legumă sau fruct pe care dorești să îl pui la murat (da, se fac inclusiv pepeni murați sau struguri murați!).
Primul aspect de care trebuie să țineți cont este ca totul să fie curat și sterilizat. Mâinile trebuie spălate bine, cu apă și săpun, pentru a nu avea bacterii care pot favoriza apariția florii la murături. În plus, sterilizarea butoiului/recipientului în care se pun murăturile este de căpătâi. Pentru a avea un borcan sau butoi sterilizat se folosește apă cu bicarbonat de sodiu. Este foarte important ca toate legumele și fructele puse la murat să fie spălate cu apă rece.
Beneficiile consumului de murături
Sunt gustoase și crocante, iar beneficiile consumului de murături pentru sănătate sunt unele demne de luat în seamă. Murăturile sunt bogate în vitamine și antioxidanți, iar cele conservate în saramură sunt o sursă importantă de probiotice.
Alimentele fermentate precum kefirul, kimchiul și murăturile vă pot ajuta să vă mențineți intestinul sănătos. Dar majoritatea murăturilor de pe rafturile magazinelor nu sunt fermentate, ci sunt folosite drojdii și bacterii pentru conservarea lor. Pentru murături fermentate care au cu adevărat probiotice, încercați un magazin naturist sau faceți-le singuri acasă. Căutați etichetele pe care scrie „fermentat natural”. Când deschideți borcanul, ar trebui să vedeți bule la suprafață, semn de bacterii vii în interior.
Unele cercetări sugerează că probioticele pot oferi multe beneficii pentru sănătate, inclusiv:
- reducerea simptomelor de depresie și anxietate
- tratarea cariilor și gingivitei
- gestionarea diabetului
- prevenirea sau tratarea alergiilor
- reducerea infecțiilor tractului urinar
- scăderea riscului unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Gogonele murate pentru iarnă
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_7fc969ca2b4345e1184f82ae7891767b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_f2bda224c1e818bdb0daae1799b1e9fb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_c15f5420b83139371174f04fb0ea444c.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_e539330d2ed1f664e0574d84d9e02571.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_d3ec2f51f707654612e3a81f98607cbf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_0f9f2f4b20376dd9e7acde236f8be2ef.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_ba151958255af1810c57d325b348f055.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_3940ca0d2015a0da5ade116eb74a7f71.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/278_86e17366f78dfafc98fd4d5383322104.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_18fe410099cd9aab9ad7c579b3ca36fd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_d18f37ef3bcf640af028f4163550bd2c.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_4a7d56f1cc08015fb63160c438be386a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_0efd305b19d732461a1b629b3daa81a5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_9088a5c2c510f16f2a4b2e3a270afe20.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_89acfd4eb0d959f96f06e19c9d37be97.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/284_5291c695d391d406acbc4a9164894626.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_1858a778300d7c5f9d7356e6afd5488c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_48cf961394c0f0faba3e26f36bfff505.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_630751873948665683898790b58bc02c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/288_93c1588fac72e62d95dd5560a5262c92.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/289_c1df3b3a57139adc47ef918a4d426ae0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_ca459fad5b242df3b650c72b2e6f469b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_7f79a6658dd83fa8498228cf54322040.jpg)
:quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/09/castraveti-murati-in-saramura.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/204_2a00ed6f73135851249c8c049e1c7e6a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/204_455229e0a0fa361a2c53e829973831c5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/locomotiva-tren-calatori.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/group-happy-friends-eating-burgers-scaled.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/287_fde71ee6e7ff309ef5954027d2886f72.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/287_922e5d7b856f19e9278c1ae5ffc11bae.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/florin-petrescu-axinte-vacanta-mare-1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/vocea-romaniei-finala-2025.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_ef03fd44bcbf04f23c42ffea40387f07.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_9d388878247b5436a4ddb13c3162474e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_0ae48b251a7b409545b102ae395f5489.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_8469b890b5a10123ec5db3eed208b876.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/florin-mitroi-presedinte-consiliul-judetean-constanta.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/radu-miruta-2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/meniu-masa-de-craciun.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/11/brasov-craciun.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/sapun-inox.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/cocacola.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/horoscop-18-decembrie-2025.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/tineri-canta-colinde.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/pesteaprajit-farfurie.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/colinde-scurte-pentru-copii-usor-de-invatat.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2020/12/cand-impodobim-bradul-de-craciun-traditia-si-semnificatia-pomului-de-craciun.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/accident-zebra-iasi-baza-3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/ninsoare-oras.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/nicusor-constantinescu-hepta2828666-scaled.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/metrou-mos-craciun-circula-doua-magistrale-bucuresti-e1766044309502.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/nato-profimedia.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/trump-oval-profimedia.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/alexandru-nazare-profimedia.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/catalin-predoiu-profimedia.jpg)
ElenaMA 21.09.2023, 14:51
Foarte buni sunt pentru iarnă chiar..
MirunaI 21.09.2023, 19:07
Ador aceste murături tot timpul anului
EmiM 21.09.2023, 19:24
cele mai bune muraturi sunt acestea
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.