Am scris aici despre cea mai nouă teorie a conspirației, „Marea Resetare”, și despre cum se răspândește aceasta în România prin intermediul unei rețele de website-uri și pagini din mediile sociale. O rețea care pare să se coordoneze și care dispune de resurse pentru a-și alimenta paginile cu conținut.

În centrul acestei rețele am descoperit că se află Departamentul de Informații România (DIR), care se definește ca „organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică”. Pagina principală a fost creată la data de 15 august 2013, cu numele „Departamentul Zero.ro”. Pe 4 mai 2016, aceasta şi-a schimbat numele în „Departamentul Zamolxe România”, iar pe 4 februarie 2019 a devenit DIR. 

Website-ul cu care pagina era asociată – dzr.org.ro – apărea în 2019 și 2020 în lista de website-uri care răspândesc conspirații, sub recomandarea „A se evita neapărat”, pe verificasursa.ro, alături de alte website-uri menționate în continuare, precum cocoon.ro. Dacă accesăm astăzi dzr.org.ro, suntem automat redirecționați către https://doctormenci.ro/dzr-org-ro/, un website cu articole despre nutriție, unde este menționat pe homepage „Departamentul Zamolxe România”, care găzduiește un text despre „Ce ne învață Teoriile Conspirației?”.

DIR se laudă cu „cea mai mare arhivă despre conspirații din România” – „99% din informații sunt stocate pe harduri, restul le avem în format fizic (cărți/documente)”, dar şi o arhivă de „informații despre conspirații, mistere, paranormal, extratereștri, istorie, energie liberă, spiritualitate, știință”.

Departamentul de Informații România 

„Marea Resetare”: o poveste cu reţele conspiraţioniste din România pe Facebook
Principala reţea conspiraţionistă care propagă „Marea Resetare”

Paginile şi grupurile de Facebook DIR au fost printre principalele surse care au răspândit propaganda conspiraţionistă „Marea Resetare” pe Facebook, cel puţin în termeni de vizibilitate şi impact. 

Acestea au fost, de asemenea, extrem de vocale şi vizibile şi pe alte subiecte asociate cu stânga progresistă, precum mişcările feministe, Antifa sau Black Lives Matter, aducând critici vehemente acestora sub etichete precum „corectitudine politică”, „antiromânism”, „marxism”. Pe astfel de teme asociate cu stânga politică, DIR împărtăşea în 2020 critica dinspre dreapta cu pagini şi website-uri ca Sănătate Spirituală, Yahushua sau Cocoon (conspirații îndeplinite), pe care le regăsim şi în reţeaua de postări despre „Marea Resetare”. Și, desigur, mai toate aceste pagini îl atacă frecvent și pe George Soros – ținta preferată a populiștilor de (extremă) dreapta.

Deci, afinităţile antiprogresiste şi antimarxiste/anticomuniste sunt longevive, chiar dacă ideologic consistenţa definiţiilor pe care le dau acestor termeni este destul de ambiguă. 

„Marea Resetare”: o poveste cu reţele conspiraţioniste din România pe Facebook
Una dintre reţelele de propagandă antistânga, antiprogresism în 2020, pe subiecte ca Antifa, BLM, Feminism etc. Fiecare culoare reprezintă unul dintre aceste subiecte. 

Realitatea.net apare în rețea pentru că paginile Yahushua, Cocoon și DIR au preluat pe paginile lor de Facebook de pe canalul YouTube „realitatea.net” o știre video din aprilie 2020, în timpul stării de urgență, în care ministrul sănătății Nelu Tătaru anunța că autoritățile iau în calcul carantinarea persoanelor vârstnice, dacă nu se respectă regulile și dacă starea de urgență persistă.

Yahushua, Cocoon și DIR au distribuit fiecare știrea Realitatea într-o postare identică, la interval de numai câteva secunde, în care îl laudă pe Trump și îi numesc pe Adrian Streinu Cercel și Nelu Tătaru „antiromâni” care „duc țara în prăpastie”, iar „globaliștii se folosesc de coronavirusul COVID-19 pentru a restrânge libertățile cu scopul de a crea un guvern mondial”. 

Coordonare la secundă

Deși în textul postării apare semnătura Departamentului de Informații România (DIR), prima pagină care a distribuit postarea a fost Cocoon, la ora 20:03:45, urmată de DIR la 20:03:49 – conform datelor CrowdTangle. Aceste date confirmă existența unei conexiuni și coordonări între cele trei pagini. 

Pagina Came Cocoon (@jurnalismadevarat) creată în 22 noiembrie 2018 se defineşte ca „Jurnalism independent” şi are peste 16.000 de urmăritori. Este foarte probabil să fie realizată de aceeaşi persoană/organizaţie care administrează pagina Conspiratii indeplinite (@jurnalismreal), creată în 2011 cu numele „Camelicious”, schimbat pe 16 august 2015 în „Camelicious www.cocoon.ro”, „cocoon.ro” pe 7 aprilie 2016 şi „cocoon.ro – Conspiratii indeplinite” pe 3 mai, ajungând la denumirea actuală „Conspiratii indeplinite” pe 4 august 2020. 

Pagina Conspiratii indeplinite se defineşte ca „Media/News company” şi are peste 125.000 de urmăritori. 

O rețea de propagandă conspiraționistă

Ambele pagini distribuie postările DIR, Cătălin Berenghi (fost luptător în Legiunea Străină, candidat la Primăria Bucureşti în 2016 și 2020, cunoscut pentru protestele anti-mega-moschee şi plimbatul unei cete de purcei vopsiţi în tricolor pe străzile Bucureştiului) şi Hrană Spirituală – o pagină cu mai puţin de 2.500 de urmăritori, creată abia în iulie 2020. 

Chiar şi aşa, website-ul hranaspirituala.ro este destul de popular în reţeaua conspiraţionistă, fiind distribuit de 15 dintre pagini, în timp ce DIR – centrul reţelei – este preluat de 18. Nu este exclus ca acestea două să fie conectate.  

Toate paginile din reţeaua identificată ce distribuie postări despre „Marea Resetare” distribuie frecvent aceleaşi materiale, pe teme recurente, care ţin de o poziţie clară antimarxistă/antiprogresistă, teme conservatoare, (ultra)naţionaliste şi care susţin diverse teorii conspiraţioniste, inclusiv privind pandemia de COVID-19, cum e cea a „Marii Resetări”. 

Acest lucru ar putea indica o conexiune și coordonare între pagini ce ar putea face parte dintr-o reţea de propagandă conspiraţionistă. Acelaşi lucru este sugerat şi de numărul neobişnuit de mare de distribuiri la unele postări – de ordinul miilor, în timp ce altele abia au câteva like-uri.  

„Marea Resetare”: o poveste cu reţele conspiraţioniste din România pe Facebook
Exemplu de propagandă antimarxistă/anticomunistă coordonată pe diferitele pagini din reţea

Tu la care dintre paginile astea ai dat like neironic?

Este greu de estimat care este impactul real, la câţi oameni ajung aceste reţele de propagandă sau cât de mult îi influenţează. Însă este important să nu le neglijăm şi să le ţinem sub observaţie. Aceste reţele online de pagini şi website-uri operează ferite de privirile şi cunoştinţele multora dintre noi şi ajung să ne ia prin surprindere, ca în cazul intrării AUR în Parlament. Dacă am monitoriza mai atent „subteranul” reţelelor sociale, locurile din afara bulelor noastre, poate că am fi mai puţin nepregătiţi în faţa unor astfel de rezultate. Sau am găsi din timp metode de a contracara dezinformarea şi propaganda. 

Ce ne arată datele prezentate este că avem de-a face cu reţele potențial coordonate, bine puse la punct, şi care au la dispoziţie resurse semnificative pentru a distribui conținut. 

Şi că vorbim de reţele cu potenţial de radicalizare spre dreapta extremă, trumpistă, ultraconservatoare, care îmbină mesaje antivaccin cu mesaje puternic ideologizate, ultranaţionaliste şi ultrareligioase și care nu se feresc să distribuie mesaje discriminatorii la adresa mai multor grupuri minoritare sau marginalizate. Deşi Facebook şi-a întărit vânătoarea faţă de astfel de reţele, cele prezentate aici – doar câteva din numeroase astfel de pagini – încă funcţionează nestingherite la momentul publicării acestui articol şi au zeci sau sute de mii de urmăritori. Acest lucru este posibil și pentru că rețelele sociale elimină doar unele dintre știrile false sau conspiraționiste. 

Și nici nu ar fi de dorit, putem argumenta, ca giganții IT să aibă ultimul cuvânt privind ce încalcă și ce se încadrează în limitele libertății de exprimare, pentru că acest lucru lasă loc arbitrariului în astfel de decizii.

Însă Facebook nu este singura modalitate ca aceste rețele să existe. Ele migrează deja pe canale alternative mai puțin reglementate, pentru a se asigura că „cenzura Facebook” nu le va distruge activitatea. Cine sunt oamenii din spatele acestor reţele este greu de spus, dar cu siguranţă că merită investigat mai departe, pentru a putea prevedea potențiale mișcări politice bazate într-o realitate chestionabilă. 

Textul a fost scris în urma participării la Atelierul de scriere academică creativă organizat de platforma Iscoada și a beneficiat de îndrumarea echipei editoriale

Citeşte şi:

Povestea de dragoste care s-a născut în timpul atentatelor teroriste de la 11 septembrie. A inspirat și un musical de succes

ONU avertizează: Sărăcie generalizată în Afganistanul preluat de talibani, într-un an. „98% din populație nu va avea ce pune pe masă”

Doi români vor traversa cele mai sălbatice zone ale Australiei pe tricicletă. „Vom avea bucăți foarte îndepărtate de orice contact uman”

Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Playtech.ro
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Observatornews.ro
Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
HOROSCOP
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Știrileprotv.ro
Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good