Ambasadoare la ONU, a refuzat să condamne regimul din China

Procesul de selecție s-a desfășurat săptămâna trecută, în condițiile în care actualul șef al MI6, Sir Richard Moore, se va retrage în toamnă, după un mandat de cinci ani.

Numirea Babrbarei Woodward generează controverse, mai ales din cauza lipsei sale de experiență în domeniul informațiilor și a unei poziții moderate față de China, într-un context de intensificare a activităților de spionaj chinez pe teritoriul britanic.

În prezent, ea ocupă funcția de ambasadoare la ONU și este cea mai influentă femeie din Ministerul de Externe. Criticii îi reproșează că, în perioada în care a fost ambasador în Beijing (2015–2020), a evitat să condamne regimul chinez, inclusiv în privința represiunii împotriva minorității uigure din Xinjiang, pe care numeroase organizații internaționale o consideră un act de genocid.

Woodward, în vârstă de 63 de ani, a fost ambasadoare în China când autoritățile de la Beijing au sancționat mai mulți parlamentari britanici pentru pozițiile lor critice. Unul dintre aceștia a acuzat-o că nu a intervenit în sprijinul lor.

La plecarea din China, ea a acordat un interviu publicației proguvernamentale Global Times, în care a afirmat că independența Taiwanului nu este o opțiune viabilă.

Subiecte BAC Română 2025. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat
Recomandări
Subiecte BAC Română 2025. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat

Premierul Keir Starmer va alege

Cei doi contracandidați ai săi, ofițeri activi în serviciile secrete, nu pot fi numiți public pentru moment. Alegerea finală va aparține liderului opoziției laburiste, Sir Keir Starmer, pe baza recomandărilor unui consiliu de experți, printre care se numără secretarul de externe David Lammy și consilierul pe securitate națională Jonathan Powell.

Prezența lui Sir Oliver Robbins, un oficial de rang înalt din Ministerul de Externe, în comisie a provocat însă îngrijorări privind potențiala subordonare a MI6 față de diplomație, ceea ce unii consideră o erodare a independenței tradiționale a serviciului.

MI6 a fost condus doar de bărbați

MI6, cunoscut oficial ca Serviciul Secret de Informații (SIS), a fost condus exclusiv de bărbați de la înființarea sa în 1909, fiecare purtând inițiala „C” în onoarea fondatorului Sir Mansfield Smith-Cumming. În literatura cu James Bond, acest rol a fost popularizat sub numele „M”. Spre deosebire, serviciul intern de securitate MI5 a avut deja două femei în funcția de director general.

În prezent, în contextul amenințărilor cibernetice și al spionajului la scară industrială practicat de China, unii oficiali din domeniul securității consideră că MI6 și-a pierdut din influență și eficiență, devenind mai degrabă un departament discret al Ministerului de Externe decât o structură de elită în colectarea informațiilor.

Șefii PSD, PNL, USR și UDMR nu s-au înțeles la Cotroceni pe taxe și impozite. Ce le-a cerut Nicușor Dan la final
Recomandări
Șefii PSD, PNL, USR și UDMR nu s-au înțeles la Cotroceni pe taxe și impozite. Ce le-a cerut Nicușor Dan la final

Un fost ofițer de informații a declarat că serviciul ar avea nevoie de o reformă profundă, care să readucă în prim-plan recrutarea clasică de agenți umani.

Downing Street nu a oferit niciun comentariu oficial în legătură cu procesul de selecție.

Subiecte BAC română 2025 – ce au avut de rezolvat elevii la limba română la Bacalaureat 2025.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.