Cuprins:
„Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral-Plaza şi a respins cerea de intrare în legalitate a acestei clădiri, definitiv. Asta înseamnă că după încă câteva formalităţi juridice, această clădire va fi demolată în baza dispoziţiei pe care am semnat-o acum 2 ani”, a spus Nicușor Dan.
Decizia Curții de Apel București a venit după un proces care a început în urmă cu 18 ani. „Beneficiarul autorizației s-a crezut șmecher, așa cum se cred șmecheri mulți investitori în ziua de azi. Aşa cum am aşteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să ştie şi aceia care se cred azi de neatins că le vom demola peste 5, peste 10 sau peste 20 de ani clădirile ilegale pe care le construiesc azi”, a adăugat edilul Capitalei.
Nicuşor Dan a precizat că sarcina demolării revine Primăriei Capitalei, iar costurile vor fi între 5 și 8 milioane de euro.
„Totul o să fie plătit de Primăria Capitalei, aşa cum a spus instanţa şi o să fie solicitat de la Primăria Sectorului 1, pentru că Primarul Sectorului 1 a eliberat autorizaţia nelegală. Mai departe, Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva domnului Chiliman, împotriva arhitectului-şef de atunci, ca să recupereze banii”, a menționat edilul general.
Demolarea propriu-zisă va începe după ce vor fi rezolvate ultimele formalități juridice și după expertiza tehnică, termenul prevăzut fiind finalul anului viitor.
Posibilă metodă de demolare a Cathedral Plaza: jeturi de apă la presiune înaltă
Folosirea exploziei controlate este riscantă din cauza vibrațiilor și a posibilelor daune ale structurii de rezistență la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, aflată la mică distanță.
În acest context, Nicușor Dan a precizat pentru Libertatea că una dintre metode este cea cu jeturi de apă de înaltă presiune.
„Cea mai performantă este metoda de tăiere cu jeturi de apă la presiune înaltă. Se dă jos ornamentația și rămâne structura de rezistență, apoi se ia etaj cu etaj și se demolează folosind jeturile de apă cu presiune înaltă. Urmează ca experții să ia cea mai bună decizie”, a explicat primarul general pentru Libertatea.
Metoda de demolare cu jet de apă sub presiune este o tehnologie inovativă, folosită de câteva decenii. Demolarea cu jeturi de apă este una dintre cele mai performante metode disponibile, capabilă să taie aproape orice material, cu o precizie deosebită, reducând zgomotele, vibrațiile și nici nu afectează clădirile aflate în apropiere. Totuși, nu este cea mai eficientă metodă, din cauza timpului crescut de demolare și a costurilor mari.
Cathedral Plaza, nefolosită de 14 ani
Cathedral Plaza, aflată lângă Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif de pe strada General Berthelot din București, este o clădire de birouri construită în perioada 2006-2010. Ea este deţinută de Millenium Business Development SRL şi evaluată la aproximativ 100 milioane de euro, dar nefolosită de 14 ani.
Nicuşor Dan a anunţat pe 20 iulie 2022 că a semnat dispoziţia de demolare, fără însă să precizeze și când va începe demolarea propriu-zisă.
La mai puțin de trei luni după aceea, reprezentanţii Cathedral Plaza au transmis că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea deciziei. Totodată, proprietarul clădirii de birouri Cathedral Plaza a înregistrat şi o plângere penală împotriva lui Nicuşor Dan pentru abuz în serviciu şi „alte fapte conexe în legătură cu dispoziţia de desfiinţare a clădirii de birouri emisă de acesta”.
În mai 2023, tot Tribunalul a stabilit că această clădire nu a fost legal construită, dar nu și că trebuie demolată, însă decizia venită vineri, 18 octombrie, din partea Curții de Apel, a pus capăt celor 18 ani de procese. Nicușor Dan a numit în trecut Cathedral Plaza „emblema corupţiei imobiliare” din Capitală.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
alecsand • 21.10.2024, 14:15
Prosteala pe fata! Autorizatie de constructie cu toate avizele, data de PS1 - primar PNL Andrei Chiliman semnata de Arhitectul Sef al primariei si intelegere la aceea data din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, cu conditia ca, constructorul sa cedeze o parte din constructie acestora. Dupa ridicare nu s-au mai inteles si de aici toata nebunia de procese timp de 18 ani. Insa: "Nu se va da jos nimic. Sa fim cât se poate de realişti. Legal, primarul acum, chiar şi cu acest dosar închis, nu va putea intra pe domeniul proprietate privată să dea jos aşa ceva. El ca să desfiinţeze îi trebuie autorizaţie de desfiinţare, iar aşa ceva poate solicita doar proprietarul", spune Alexandru Pânişoară, preşedinte - Asociaţia pentru Dreptul Urbanismului.Si chiar de se va reusi sa inceapa demolarea, ce am castigat noi bucuresteni... plata a minim 8 milioane de euro din bugetul PMB si recuperarea lor la ,,Sf.Asteapta" Mai avantajos ar fi fost transformarea acestei cladiri in spital, scoala.
Corvin15 • 19.10.2024, 14:57
Este păcat sa risipesti 8 milioane de euro ca să demolezi o clădire de 100 milioane de euro! Clădirea trebuie confiscată cu terenul aferent cu tot si după întabularea noului proprietar (stat sau primărie) să bage acolo vre-o 2 scoli, prefectura si alte institutii care sunt de folos si care duc lipsă de spații, și nu cred că sunt puține! Așa am spune NU ILEGALITATILOR și un NU hotărât risipei !
K476 • 19.10.2024, 12:55
Sper ca cei care au facut ilegalitatea sa plateasca cheltuielile si sa raspunda penal. Dar sa nu ne oprim aici. Si primarii care fac ilegalitati aa ajunga la penal. Sa ne amintim de scoala 80, sau liceul Sincai unde s-a lucrat fara acte. Deci, da, tot ce e ilegal sa fie demolat, iar ilegalistii la penal. Sa nu uitam nici de cei improprietariti cu rauri, lacuri si paduri. Sinaia, Otopeni, Crevedia si altele? Avem nevoie pedepse mult mai dure. In prezent justitia este ingenuncheata de masivitatea infractorilor si a infractiunilor.