Cuprins:
Ce este caloriferul și de câte feluri
Sistemele centralizate de încălzire sunt extrem de populare pe continentul european, inclusiv în România, unde milioane de gospodării sunt echipate cu calorifere convenționale. Acest dispozitiv este o componentă fundamentală a oricărui sistem de încălzire, facilitând transferul termic dintre agentul de încălzire și aerul din interiorul locuinței pe parcursul sezonului rece. Procesul prin care se realizează schimbul de temperatură se numește convecție, un fenomen fizic prin care transferul de energie termică de la echipamentul de încălzire într-o încăpere se face prin mișcarea naturală a aerului în plan vertical.
Radiatoarele se găsesc într-o varietate de forme și de dimensiuni, fiind realizate, de regulă, din fontă, aluminiu sau oțel, potrivit Netatmo.com. Dintre acestea, oțelul este cel mai utilizat datorită versatilității sale, un material care permite crearea unor modele diverse și care se prelucrează mai ușor comparativ cu celelalte. Pe lângă eficiența termică, un calorifer modern poate să adauge și un plus estetic, devenind și un element decorativ ce îmbunătățește aspectul casei tale.
Cum funcționează caloriferele
Caloriferele care sunt conectate la un sistem centralizat de încălzire funcționează pe baza unui mecanism destul de simplu. Apa este încălzită într-un cazan, de obicei până la o temperatură la aproximativ 80° Celsius, și circulă printr-o rețea de conducte către fiecare radiator din locuință, iar odată ajunsă în radiatoarele din locuință, apa caldă răspândeştec treptat căldura încălzind în acest fel încăperea. Cazanul care generează agentul termic poate fi alimentat cu gaz, lemn, ulei, energie solară sau poate face parte dintr-un sistem cu pompă de căldură.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_daa836a015e991caa1bed8ee70b2a342.jpg)
Apa fierbinte pătrunde în calorifer printr-un orificiu de admisie, încălzind atât suprafața acestuia, cât și aerul din încăpere, iar după ce s-a realizat transferul de căldură, apa răcită este evacuată prin conducta de retur înapoi către cazan pentru a fi reîncălzită. Acest proces continuă ciclic, menținând temperatura ambientală la nivelul dorit. Distribuția căldurii în interiorul camerei se realizează prin două mecanisme principale: fie prin radiația emisă de suprafeța încălzită a caloriferului, fie prin curenții de aer generați de mișcarea apei calde în interiorul radiatorului. Designul radiatorului și materialul din care este fabricat au un impact semnificativ atât asupra eficienței acestuia, cât și a modului în care căldura este dispersată în încăpere, scrie Todayshomeowner.com.
De ce nu se încălzește uniform caloriferul
Pentru ca locuința ta să beneficieze de o încălzire eficientă, caloriferele trebuie să funcționeze la capacitate maximă. Trebuie să știi că partea superioară este caldă deoarece agentul termic (apa caldă) intră prin partea de sus și începe să cedeze căldură pe măsură ce coboară. Totuși, există situații în care partea inferioară a radiatorului rămâne rece, afectând distribuția uniformă a căldurii în interiorul casei, iar această problemă apare, de obicei, din cauze multiple.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_51c85ce42970b6cdd5f14640163ed5cb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock323939012.jpg)
Una dintre cele mai comune cauze constă în acumulări și depuneri de sedimente în partea inferioară a caloriferului, care obturează circulația apei, iar în acest fel caloriferul nu se mai încălzește până jos. De asemenea, un radiator nu se încălzește uniform din cauza unui dezechilibru hidraulic la nivelul sistemului de încălzire. Dacă apa caldă nu ajunge uniform la toate caloriferele din casă ele se vor încălzi diferit, lăsând unele zone reci.
De asemenea, pot apărea blocaje în sistemul de încălzire care duc la distribuirea inegală a căldurii, lăsând unele calorifere doar parțial încălzite sau chiar complet reci. Depunerile de calcar și rugină se acumulează în timp, reducând fluxul de apă caldă prin conducte, în timp ce impuritățile din apă pot să înfunde robinetele termostatice sau chiar pompa centralei, aflăm de la experții de la Iheat.co.uk.
O pompă defectă sau cu o capacitate inadecvată poate împiedica apa caldă să ajungă la toate caloriferele, afectându-le în special pe cele situate la distanță mai mare față de centrala termică. Totodată, pompa de recirculare menține fluxul constant al apei calde prin întregul sistem, iar dacă aceasta se defectează sau funcționează ineficient, distribuția termică devine neuniformă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_afe599e13b1480f5587412592c749df2.jpg)
Cea mai gravă problemă cu care te poți confrunta o reprezintă defectarea radiatorului, ceea ce înseamnă că pot exista scurgeri. În această situație, radiatorul poate fi înlocuit. Dar, dacă scurgerile sunt localizate fie la nivelul robinetului termostatic, fie la îmbinarea țevii cu caloriferul, aceste probleme se pot remedia prin simpla strângere a piuliței, care s-a slăbit. Totuși, dacă ai observat că din țevi iese destul de multă apă, recomandăm să apelezi la un specialist.
Remedierea caloriferelor care nu se încălzesc
Am văzut că există mai multe cauze pentru care un calorifer poate să nu se încălzească corespunzător, iar ca să eviți o astfel de situație neplăcută mai ales în aceste zile geroase ar fi bine să identifici problema și să o remediezi, indiferent dacă ești conectat la sistemul centralizat de termoficare sau deții o centrală termică proprie. Pentru asta, în primul rând trebuie să verifici dacă robinetele caloriferului sunt deschise complet. Un robinet închis sau blocat poate împiedica fluxul de apă caldă, iar dacă robinetul este defect, acesta va trebui înlocuit.
După ce te-ai asigurat că toate robinetele sunt deschise, verifică randamentul radiatoarelor. Prezența aerului în interiorul caloriferului poate să împiedice circulația eficientă a apei, iar soluția în acest caz constă în aerisirea caloriferului prin deschiderea valvei de purjare până când tot aerul este eliminat și începe să curgă apă. De asemenea, o presiune insuficientă a apei în sistemul de încălzire poate face ca un calorifer să nu se încălzească. De aceea, trebuie să verifici manometrul centralei termice și, dacă este necesar, să adaugi apă pentru a aduce presiunea la nivelul recomandat de producător.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock2063337311.jpg)
Așa cum spuneam, o altă cauză a încălzirii neuniforme a caloriferului constă în depunerile de sedimente în interior, care obstrucționează circulația apei. În acest caz, este necesară o curățare chimică a caloriferului cu un jet puternic de apă. Pentru asta, instalația trebuie drenată complet, apoi fiecare radiator trebuie demontat și spălat temeinic pe interior folosind apă caldă sub presiune. În cazul modelelor din fontă se pot utiliza pompe speciale pentru spălarea eficientă cu jet de apă de mare putere.
Ce probleme pot apărea la nivelul centralei termice
Presiunea centralei termice este esențială pentru funcționarea eficientă a sistemului de încălzire dintr-o locuință. De aceea, o valoare scăzută poate să împiedice încălzirea completă a unuia sau mai multor calorifere din circuit, ceea ce va afecta temperatura ambientală. De obicei, presiunea este indicată pe afișajul digital al centralei, iar aceasta ar trebui să fie între 1 și 2 bari. Dacă valoarea se situează sub acest interval, atunci presiunea scăzută poate fi cauza pentru care unul sau mai multe calorifere nu se încălzesc uniform.
Când termostatul nu este utilizat pentru reglarea temperaturii ambientale acesta poate trece pe modul de vară. Ca să activezi încălzirea va trebui să setezi manual temperatura dorită (se recomandă ca aceasta să fie între 20 și 22˚) și așteaptă ca sistemul să înceapă distribuirea căldurii. Radiatoarele ar trebui să se încălzească corespunzător, notează SkillsTG.co.uk. De asemenea, un termostat de ambient defect poate să afecteze performanța întregului sistem de încălzire, făcând ca radiatoarele să rămână reci sau să se încălzească doar în partea superioară, adică în zona pe unde pătrunde agentul termic. Dacă termostatul nu transmite corect informațiile către centrală, aceasta nu va reuși să încălzească uniform întreaga locuință.
În plus, schimbarea sau recalibrarea termostatului poate asigura o reglare mai precisă a temperaturii din casă, îmbunătățind astfel funcționarea eficientă a caloriferelor. O altă problemă cu care se pot confrunta cei care dețin o centrală termică constă într-un sistem de încălzire subdimensionat sau supradimensionat, care poate afecta în mod semnificativ eficiența termică. În cazul în care sistemul de încălzire este prea mic pentru suprafața locuinței, acesta nu va putea să distribuie căldura în mod uniform, iar caloriferele din camerele cele mai îndepărtate vor rămâne reci sau se vor încălzi doar parțial. În același timp, centrala electrică va consuma mai multă energie, încercând să încălzească întreaga locuință. În astfel de cazuri, este esențial să ajustezi dimensiunea sistemului de încălzire pentru a se potrivi necesităților specifice ale casei tale.
Așadar, când caloriferele nu se încălzesc corespunzător trebuie să ții cont că funcționarea optimă a sistemului de încălzire depinde de o serie de factori tehnici. Printr-o verificare atentă a problemelor și rezolvarea rapidă a acestora vei asigura o încălzire uniformă și eficientă a locuinței tale. În același timp, o întreținere adecvată și verificări periodice ale sistemului pot preveni apariția unor defecțiuni, asigurând astfel confortul dorit pe termen lung.
Află şi de ce se aud zgomote în calorifere!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_a25ef83be6cf74a4c636b5a407f5e198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d06bd5e6affed972a4e04d96acea21e2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_1670b4f7a2c7f914146926dad0c1165d.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_1ea20b6b0dedfb8ae90a9f809242e96f.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_c92b13e8f3a06c79355a674a87e41c50.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_abb79e55a53807b7234568fd0c991b14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2eefc77056bd7fc4992788b1d2183224.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_350830656eba9deb8021852b62e7a660.jpg)