Liderii partidelor parlamentare din România nu au comunicat public despre problema avortului, după decizia istorică a Curții Supreme din Statele Unite ale Americii, care a fost formulată vinerea trecută, pe 24 iunie. Nici președintele Klaus Iohannis nu a făcut vreun comentariu, așa cum au făcut-o alți lideri ai lumii, precum președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson. 

Libertatea le-a solicitat șefului statului, Klaus Iohannis, precum și premierului României, Nicolae Ciucă, un punct de vedere. Le vom publica atunci când le vom primi. 

La solicitarea ziarului au răspuns doar președinta Senatului, Alina Gorghiu, liderul USR, Cătălin Drulă și șeful PSD, Marcel Ciolacu. Ziarul a lansat invitația și către ceilalți lideri de partid. Președinții AUR și UDMR, George Simion, respectiv Kelemen Hunor, au ignorat apelurile, în timp ce Ludovic Orban a precizat că nu dorește să comenteze subiectul deocamdată. 

„N-am discutat niciodată cu colegii mei despre asta și nu vreau să dau eu un punct de vedere personal, va trebui să mă consult”, a declarat liderul partidului Forța Dreptei. 

Alina Gorghiu: „Experiența istorică nu trebuie ignorată”

Președinta Senatului, Alina Gorghiu, spune că nu comentează decizia justiției din SUA, însă în ceea ce privește situația din România, e de părere că „femeile au dreptul fundamental la autonomie și autodeterminare corporală! Și lucrurile așa ar trebui să rămână”.

FOTOREPORTAJ. Dezastrul de la Islaz, unde au ars aproape 700 de hectare din „Delta Teleormanului”. România trebuie să dea explicații la Bruxelles
Recomandări
FOTOREPORTAJ. Dezastrul de la Islaz, unde au ars aproape 700 de hectare din „Delta Teleormanului”. România trebuie să dea explicații la Bruxelles
Ce spun Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu și Cătălin Drulă despre dreptul femeilor la avort în România. „Ne confruntăm cu un fenomen ultrareligios”
Alina Gorghiu, președinta Senatului. | Foto: REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Noi avem o experiență istorică și nu trebuie ignorată! Niciodată nu trebuie să încetăm să luptăm pentru păstrarea dreptului femeii de a decide ce face cu corpul ei.

Alina Gorghiu:

„Am citit despre trauma națională provocată de Decretul 770 din 1966, care se resimte și acum”, continuă Gorghiu.

„România, în cele mai negre statistici”

Chiar dacă în România femeile pot face avort legal, țara se confruntă cu o serie de probleme în domeniul sănătății reproductive. Întrebată care sunt cele mai presante chestiuni de rezolvat, Alina Gorghiu a subliniat că „e un cumul de factori care pune România în cele mai negre statistici”.

„Lipsa de educație sexuală, problemele cu popularizarea vaccinului anti-HPV, faptul că suntem lideri europeni la capitolul «copii-mame cu copii»”, arată Gorghiu. „Lipsa de informații este o cauză a numărului mare de cancere ale sistemului reproductiv la femeile din România, deoarece majoritatea se duc la doctor, din păcate, în faze terminale.” 

INTERVIU. Doamna Mioara de la Vărbilău, singura acordeonistă dintre lăutari: „Când mi-au propus să cânt în club, am zis: Ce să caut eu, femeie bătrână, acolo? Râde tineretul”. Dar n-a râs
Recomandări
INTERVIU. Doamna Mioara de la Vărbilău, singura acordeonistă dintre lăutari: „Când mi-au propus să cânt în club, am zis: Ce să caut eu, femeie bătrână, acolo? Râde tineretul”. Dar n-a râs

Mentalitățile învechite au propria lor contribuție. Subiectul vieții intime este considerat tabu în multe familii. Tinerii noștri nu știu cum se pot proteja de boli cu transmitere sexuală sau ce mijloace contraceptive au.

„Ne confruntăm cu un fenomen ultrareligios”

Vorbind despre situația în care numeroase spitale de stat din țară refuză avortul, după cum au scris mai multe publicații, inclusiv Libertatea, Alina Gorghiu spune că a urmărit acest subiect de-a lungul timpului: 

„Ne confruntăm, chiar și înainte de pandemie, cu un fenomen ultrareligios: în 2019, au fost identificate 158 de spitale publice care refuză efectuarea de întreruperi de sarcină. Atenție, inclusiv avorturi terapeutice! Problema a fost augmentată pe fondul măsurilor restrictive de Covid-19. Am înregistrat o scădere de 42,5% a întreruperilor de sarcină în 2020. Dar natalitatea nu a crescut.”

„Această cifră indică două concluzii logice: fie numărul sarcinilor a scăzut, fie rata avorturilor a rămas constantă. În ultimul scenariu, procentul lipsă de 42,5% înseamnă întreruperi de sarcină nedeclarate”, crede Gorghiu, subliniind că responsabilitatea metodelor contraceptive cade pe umerii femeii.

„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum
Recomandări
„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum

În România, e greu să modifici Constituția

Gorghiu consideră că drepturile femeilor din România pot fi consolidate printr-o reprezentare echitabilă în toate domeniile publice. 

„Un punct de plecare este asigurarea de șanse egale în politică, la mandate electorale și la funcții elective. De aceea, am inițiat o propunere legislativă privind introducerea cotei minime de reprezentare pe listele electorale pentru femei și bărbați”, argumentează senatoarea. 

În ce privește crearea unei dezbateri la nivel național cum se întâmplă în Franța, care discută introducerea dreptului la avort în Constituție, șefa Senatului spune că o piedică o reprezintă procesul legislativ de schimbare a legii fundamentale. 

„Revizuirea Constituției este mai dificilă și durează mai mult, pentru că presupune și un referendum. Cel mai probabil, atunci când va fi revizuită Constituția României, vor fi abordate mai multe subiecte.”

Cătălin Drulă: „M-aș opune oricărei tentative de a restrânge drepturile femeilor”

Președintele USR, Cătălin Drulă, cataloghează situația declanșată în SUA de anulare a hotărârii Roe vs Wade drept „o decizie șocantă”, care trezește îngrijorări și pe continentul european și care poate fi luată ca exemplu și de alte state.

Ce spun Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu și Cătălin Drulă despre dreptul femeilor la avort în România. „Ne confruntăm cu un fenomen ultrareligios”
Cătălin Drulă. Foto: MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO

„Susțin ferm dreptul femeilor de a decide asupra propriului corp. M-aș opune oricărei tentative de a restrânge acest drept și altele în România”, a declarat Drulă pentru Libertatea.

În ce privește problemele românești în domeniul sănătății reproductive, Drulă identifică probleme similare cu cele enunțate de senatoarea PNL: „Educație insuficientă, mai ales la vârste timpurii, cel mai mare număr de mame minore din Europa, precum și insuficient acces la asistență medicală de specialitate”.

Dreptul la avort nu e în „pericol iminent” în România

„Problema de acces la servicii medicale este majoră în mediul rural și, în unele situații, și în urbanul mic”, spune Cătălin Drulă, președintele USR, care recunoaște că știe despre cazurile frecvente în care medicii din spitalele de stat refuză să facă întreruperi de sarcină, în schimb, le efectuează în clinici private.

„Este nevoie de o cercetare de politică publică pe acest subiect și deduse concluzii legislative pentru a asigura accesul la serviciile medicale și în sistemul public”, susține deputatul USR.

În ce privește posibilitatea de a introduce în Constituție dreptul la avort, Cătălin Drulă spune că „dezbatere putem avea, dar nu văd un pericol iminent în România acum. Sper că nu vom ajunge în acel punct.”

Întrebat ce a făcut USR mai concret pentru a consolida drepturile femeilor în România, Drulă a enumerat mai multe inițiative USR. „Unele au trecut, altele nu”, între care dreptul la locuințe de necesitate pentru victimele violenței domestice, inițiativă de grațiere de la acuzații de prostituție pentru victimele traficului de persoane, înființarea unei secții speciale de procurori specializați pe traficul de persoane în cadrul DIICOT și un proiect depus în Parlament pentru distribuirea gratuită de absorbante în mediile defavorizate.

Marcel Ciolacu: „În democrație, femeia trebuie să aibă libertatea de a alege”

În răspunsul său pentru Libertatea, președintele PSD, Marcel Ciolacu, amintește și el de experiența istorică a României cu decretul dat în epoca lui Nicolae Ceaușescu. 

Ce spun Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu și Cătălin Drulă despre dreptul femeilor la avort în România. „Ne confruntăm cu un fenomen ultrareligios”
Marcel Ciolacu, președinte PSD. Foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

„Într-o societate liberă și democratică, o femeie trebuie să aibă libertatea de a alege atunci când vine vorba despre sănătatea ei, inclusiv sarcina. Este total greșită abordarea că statul ar putea obliga o femeie să ducă la termen o naștere care e rezultatul unei drame, precum un viol sau un incest, de exemplu.”

Cred că SUA ar avea ce învăța din trecutul dureros al României, care, sub un guvern totalitar, a interzis avortul, dar fără a-l putea opri în realitate.

Marcel Ciolacu:

„Drepturile trebuie să fie însoțite și de disponibilitatea serviciilor”

„PSD nu va accepta niciodată să se întoarcă la o perioadă în care un stat totalitar își impunea voința asupra femeilor, forțându-le să caute căi nesigure, nesănătoase și care le-au pus viața în pericol prin avorturi clandestine”, susține Marcel Ciolacu. 

În ce privește intervențiile de întrerupere de sarcină care se desfășoară în prezent în spitalele românești, Marcel Ciolacu subliniază că „drepturile trebuie să fie însoțite și de disponibilitatea serviciilor. Degeaba îi garantăm unei femei dreptul la avort dacă accesul la această procedură este foarte greoi.”

Prin PNRR, se vor înființa peste 119 centre de planificare familială, care vor oferi consiliere de specialitate și acces la contraceptive.

Marcel Ciolacu:

Liderul PSD spune că partidul pe care îl conduce a contribuit la sporirea drepturilor româncelor prin Ministerul Familiei, unde în continuare „se lucrează la un pachet complex privind egalitatea de șanse, care va fi prezentat în perioada următoare”. 

Marcel Ciolacu crede că înscrierea dreptului la avort în Constituție nu este o problemă presantă.   

Ministrul Firea va publica „o opinie unică” pe Facebook

Ce spun Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu și Cătălin Drulă despre dreptul femeilor la avort în România. „Ne confruntăm cu un fenomen ultrareligios”
Ministrul familiei, Gabriela Firea. Foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

În urma insistențelor Libertatea, ministrul familiei, Gabriela Firea, a transmis, prin purtătorul de cuvânt George Ciubotariu, că a avut nevoie de timp pentru a veni cu o abordare potrivită, care va fi prezentată public pe pagina de Facebook. 

„Am avut mai multe solicitări pe acest subiect și am stat să ne consultăm care e cea mai bună abordare. Mâine dimineață (1 iulie, n.r.) va oferi o opinie, unica și singura pentru toată lumea, pe care o vom posta pe pagina de Facebook a dânsei”, a explicat George Ciubotariu joi pentru Libertatea.

Acesta a adăugat că poziția Gabrielei Firea nu s-a schimbat de la ultima declarație, făcând referire la audierile din Parlament din noiembrie, când Firea a declarat că susține dreptul femeilor de a alege în ceea ce privește avortul.

Urmărește-ne pe Google News
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
GSP.RO
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
Gestul făcut de Iulia Vântur la un concert din America! Românii s-au simţit JIGNIŢI: 'Mascaradă grotească'
Playtech.ro
Gestul făcut de Iulia Vântur la un concert din America! Românii s-au simţit JIGNIŢI: 'Mascaradă grotească'
"Sunt mână în mână toți!" Furatul mașinilor, aproape de a deveni un fenomen în Grecia. Mărturiile românilor prădați de hoți
Observatornews.ro
"Sunt mână în mână toți!" Furatul mașinilor, aproape de a deveni un fenomen în Grecia. Mărturiile românilor prădați de hoți
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
Știrileprotv.ro
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Orangesport.ro
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
PUBLICITATE
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.