Procesul de gătire a oului perfect

Pentru a găti oul perfect, cercetătorii ar fi putut să recurgă la încercări repetate, testând sute de ouă, a explicat Di Maio, manager al programului de inginerie a materialelor la Universitatea din Napoli Federico II.

Pentru a testa această metodă, echipa a umplut o oală cu apă de la robinet, pe care au încălzit-o la temperatura dorită pe aragaz. Au folosit termometre pentru a se asigura că temperatura apei rămânea constantă pe tot parcursul procesului.

Echipa a gătit ouă proaspete, cu coajă, utilizând patru metode: fierberea clasică, fierberea moale, gătirea sous vide și metoda periodică. În total, au pregătit 160 de ouă, câte 40 pentru fiecare metodă.

Metodele tradiționale au fost folosite ca puncte de comparație pentru a evalua temperatura, textura și păstrarea nutrienților.

Ouăle fierte clasic au fost gătite 12 minute, cele fierte moale 6 minute, iar ouăle gătite sous vide la 65°C (149°F) timp de o oră.

Pentru metoda periodică, cercetătorii au alternat scufundarea ouălor timp de două minute în apă fierbinte la 100°C (212°F) și în apă călduță la 30°C (86°F). Acest ciclu a fost repetat de opt ori pe parcursul a 32 de minute.

În timp ce metodele tradiționale au dus la o creștere constantă a temperaturii interne a oului, metoda periodică a păstrat temperatura gălbenușului constantă la 67°C (152,6°F), iar albumina a avut temperaturi între 87°C și 100°C (188,6°F – 212°F) în apa fierbinte și între 30°C și 55°C (86°F – 131°F) în apa călduță.

Dealul de la Coțofenești, locul unde a fost găsit coiful dacic, scanat cu tehnologia care a descoperit templele mayașe. Expert: „Rezultatele au fost spectaculoase”
Recomandări
Dealul de la Coțofenești, locul unde a fost găsit coiful dacic, scanat cu tehnologia care a descoperit templele mayașe. Expert: „Rezultatele au fost spectaculoase”

Comparația metodelor de gătire

Deși cercetătorii au observat unele diferențe vizuale între ouă, aceștia au realizat și o analiză a texturii și a senzorialului pentru a evalua diferite proprietăți, cum ar fi consistența, culoarea, textura și gustul.

În general, albușul ouălor gătite periodic a avut o textură similară cu ouăle fierte moale, în timp ce gălbenușul semăna cu cel gătit sous vide, au observat cercetătorii.

Di Maio a descris gălbenușul ouălor gătite periodic ca având un echilibru perfect între solid și lichid, cu o consistență asemănătoare gelatinei, iar albușul era bine setat, fără a fi prea ferm sau transparent.

Nutrienți și sănătate

Dacă decideți să încercați metoda acasă, trebuie să țineți cont că ouăle crude sau insuficient gătite pot prezenta riscuri de boli alimentare, mai ales dacă aveți un sistem imunitar slăbit sau anumite afecțiuni de sănătate.

Cercetătorii au analizat și procesul de denaturare a proteinelor — modificarea proprietăților fizice și chimice — pentru a studia nivelurile de polifenoli și aminoacizi din gălbenuș, esențiali pentru sănătate.

Vezi cat timp se fierb ouale in functie de cat de tari le vrei.

   

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Culisele cutremurului din Antena 1. Mihaela Tatu, dată afară chiar de ziua ei: “Ficatul meu nu duce atâta întuneric...”. Mirela Vaida pleacă, și ea, de la “Acces Direct”
Libertateapentrufemei.ro
Culisele cutremurului din Antena 1. Mihaela Tatu, dată afară chiar de ziua ei: “Ficatul meu nu duce atâta întuneric...”. Mirela Vaida pleacă, și ea, de la “Acces Direct”
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
Adevarul.ro
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Elle.ro
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Fuga de sărăcie s-a oprit sub roţile unui camion: mamă moartă, copilă în stare gravă după o spargere eşuată, în Caraş-Severin
Observatornews.ro
Fuga de sărăcie s-a oprit sub roţile unui camion: mamă moartă, copilă în stare gravă după o spargere eşuată, în Caraş-Severin
Horoscop 7 aprilie 2025. Fecioarele se vor simți mult mai bine decât zilele trecute, apoi, vor găsi motive pentru a păstra această stare
HOROSCOP
Horoscop 7 aprilie 2025. Fecioarele se vor simți mult mai bine decât zilele trecute, apoi, vor găsi motive pentru a păstra această stare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI