Episodul-cheie a fost acela că Mike Waltz a coordonat o posibilă acțiune militară împotriva Iranului cu premierul israelian Benjamin Netanyahu chiar înainte de întâlnirea acestuia din urmă cu Donald Trump în Biroul Oval. Acest plan l-a iritat pe Trump, întrucât, potrivit surselor ziarului american, liderul republican de la Casa Albă considera că nu își epuizase încă instrumentele diplomatice.

Scandalul Signal-gate, picătura care a umplut paharul

„Waltz voia să orienteze politica Statelor Unite într-o direcție cu care Trump nu era de acord”, a declarat una dintre surse. Planul Waltz-Netanyahu „a fost raportat președintelui”, iar cel din urmă s-a declarat „nemulțumit”, adaugă sursa respectivă.

Potrivit The Washington Post, nemulțumirile față de acțiunile lui Waltz se acumulaseră de mult timp, iar „picătura care a umplut paharul” a fost scandalul Signal-gate, izbucnit după ce s-a aflat că Waltz l-a adăugat din greșeală pe editorul The Atlantic într-un grup online secret despre atacuri militare în Yemen. Critici la adresa lui au fost formulate și de șefa de cabinet de la Casa Albă, Susie Wiles, care l-a considerat pe fostul consilier pentru securitate națională un om „nepotrivit” să lucreze cu Donald Trump.

Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU
Recomandări
Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU

JD Vance a încercat să-l salveze pe Waltz

Conform surselor publicației americane, vicepreședintele JD Vance a încercat să-l salveze pe Waltz și l-a luat cu el într-o călătorie în Groenlanda, în martie, ca parte a planului lui Trump de a cumpăra insula.

În cele din urmă, Mike Waltz a fost numit ambasador al Statelor Unite la ONU și înlocuit temporar cu secretarul de stat Marco Rubio.

O singură dată s-a mai întâmplat ca o singură persoană să deţină atât funcţia de secretar de stat, cât şi pe cea de consilier pentru securitate naţională. Este vorba de Henry Kissinger, în anii 1970.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.