La termenul de azi din dosarul Hexi Pharma, Curtea de Apel Bucureşti a numit încă un expert judiciar care să o ajute pe experta contabil deja desemnată, Eugenia Dumitru. 

Aceasta din urmă a studiat din martie registrele firmei acuzate că dilua biocide și a estimat că raportul va fi gata în octombrie 2022, peste un an. Instanța a spus că riscă amendă pentru „tergiversarea îndeplinirii însărcinărilor primite” și a fixat ca raportul să fie gata până pe 14 decembrie. 

Epopeea experților

La termenul trecut al procesului, firma Hexi Pharma ridicase trei obiecțiuni referitoare la o primă expertiză depusă la dosar, cea chimică. Instanța însă i-a admis-o doar pe cea referitoare la exprimarea în litri a cantităților de substanţă dintr-un tabel.

Expertul chimist a depus apoi la dosar un punct de vedere, însă la termenul de azi avocaţii au invocat din nou neclarităţi, cu privire la unităţile de măsură folosite. 

Noul complet, format din judecătorii Iuliana Ciolcă şi Mihai Alexandru Mihalcea, a precizat că „opinia preopinenţilor coincide cu opinia instanţei” şi a cerut expertului chimist ca, „pentru rigoare şi pentru a nu exista confuzii”, să-şi prezinte detaliat şi în scris punctul de vedere, „răspunzând totodată şi la obiectivele încuviinţate de către instanţă, cu privire la raportul de expertiză”.

Al patrulea expert desemnat în dosar

Tot la termenul de azi, al doilea expert din dosar, cel contabil, ar fi trebuit să depună un „raport de progres” cu privire la evoluția cercetărilor sale. Experta nu a fost prezentă în sala de judecată, dar a trimis o adresă prin care a anunțat instanţa că va finaliza expertiza până în octombrie 2022, adică peste un an.

Eugenia Dumitru a fost desemnată expert judiciar contabil în dosarul Hexi Pharma în 12 noiembrie 2020. Patru luni mai târziu, la termenul din 4 martie 2021, experta a fost prezentă la proces şi a precizat instanţei că „a început să lucreze la expertiză”.

În aceste condiţii, „solicitarea domniei sale, de a efectua expertiza până la data de 18 octombrie 2022 este nejustificată şi nepertinentă”, a decis azi preşedinta completului.

„Având în vedere complexitatea cauzei, dar şi faptul că, până la acest moment, nu s-a efectuat raportul de expertiză”, instanţa a decis desemnarea unui alt expert contabil în cauză, Ionela Mărculescu, care ar trebui să conlucreze cu primul expert, „în vederea finalizării lucrării”.

Este al patrulea expert judiciar desemnat în dosar, de la reluarea cercetării judecătorești. 

În mai anul acesta, Daniela Teodorescu, primul expertul chimist, s-a retras din dosar, după ce a anunţat că nu poate întocmi raportul, pentru că „doamna expert contabil refuză să colaboreze”.

Cum ar putea fi sancţionată experta

Astăzi, instanţa i-a fixat expertului contabil Eugenia Dumitru, ca termen de finalizare a raportului, data de 14 decembrie 2021.

Dacă nu se conformează, a precizat judecătoarea Ciolcă, va fi „încunoștințat Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor profesionale şi deontologice ale doamnei expert”, iar ea ar putea fi sancţionată cu amendă judiciară.

Între 100 lei şi 1.000 lei e amenda prevăzută de Codul de Procedură Penală pentru „tergiversarea de către expert a îndeplinirii însărcinărilor primite”.

Instanţa i-a mai pus în vedere expertei contabile să conlucreze cu expertul chimist, „cu care, constatăm în acest moment, că nu a conlucrat”, a adăugat preşedinta completului şi „să se conformeze efectuării expertizei depusă în cauză”.

Următorul termen al procesului va fi în data de 14 decembrie 2021, ora 10:00.

Cronologia procesului Hexi Pharma

6 martie 2017. Parchetul General a trimis în judecată dosarul, sub acuzaţiile:

● S.C. Hexi Pharma CO S.R.L., pentru săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care 7 având consecințe deosebit de grave), a infracțiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor;

● Flori Dinu (director general al Hexi Pharma), pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 acte materiale) și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor;

● Mihai Leva (şef de producţie al Hexi Pharma), pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) și complicitate la participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

30 ianuarie 2019. Flori Dinu a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la 3 ani de închisoare, Mihail Leva la 3 ani şi 8 luni de închisoare, iar Hexi Pharma a primit o amendă penală de 2.600.000 lei şi a fost obligată la plata unor prejudicii de peste 16 milioane de euro către 120 de spitale şi servicii de ambulanţă. Decizia nu e definitivă, iar verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti.

20 mai 2019. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti.

30 octombrie 2020. Completul format din judecătoarele Lucreţia Postelnicu (preşedinta completului) şi Iuliana Ciolcă a amânat pronunţarea verdictului pentru data de 12 noiembrie 2020.

12 noiembrie 2020. Chiar înainte de pronunţarea sentinţei definitive, instanţa a dispus repunerea cauzei pe rol, în vederea discutării reluării cercetării judecătoreşti.

10 decembrie 2020. Instanţa a cerut suplimentarea probatoriului cu un raport de expertiză ce ar trebui să clarifice dacă, din substanțele active intrate pe poarta fabricii Hexi Pharma, puteau fi produși toți dezinfectanții puși pe piață de producătorul care, potrivit acuzării, dilua biocidele. Doi experți, unul contabil şi altul chimist, ar trebui să stabilească:

● ce cantitate de substanţă activă exista în depozitele Hexi Pharma, la 1 martie 2015 şi, respectiv, la 16 mai 2016;

● care este cantitatea de produse fabricate de Hexi Pharma în perioada 1 martie 2015 – 16 mai 2016, cu indicarea fiecărei categorii de produse, prin stabilirea loturilor de produse, dacă e posibil;

● dacă, pentru cantitatea de produse fabricate, s-a folosit o cantitate de substanţă activă conform reţetelor de fabricaţie folosite de Hexi Pharma şi, respectiv, conform avizelor date de autorităţile statului pentru fabricarea acelor produse.

13 mai 2021. Expertul chimist care ar fi trebuit să facă ultima expertiză a anunţat, în sala de judecată, că nu mai poate întocmi raportul, iar instanţa a desemnat un alt expert.

10 iunie 2021. Numită de CSM director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii (pentru un mandat de 3 ani), Lucreţia Postelnicu, fosta preşedintă a completului, a fost detaşată de la Curtea de Apel Bucureşti.

24 august 2021. Noul expert chimist depune la dosar o primă expertiză, cea chimică.

9 septembrie 2021. Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a decis, prin Hotărârea nr. 200, că noul complet care va judeca dosarul Hexi Pharma e compus din judecătorii Iuliana Ciolcă şi Mihai Alexandru Mihalcea.

30 septembrie 2021. Cauza a fost amânată, pentru a se efectua raportul de expertiză şi pentru a se răspunde la obiecţiunea formulată la raportul de expertiză chimică.

       
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Observatornews.ro
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație
PUBLICITATE
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație