Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri > REPORTAJ/ Cartoful timpuriu din Călărași de Dolj a ajuns deja pe mesele europenilor. ”Producția noastră e mai mult decât bio, că băgăm bălegar”

REPORTAJ/ Cartoful timpuriu din Călărași de Dolj a ajuns deja pe mesele europenilor. ”Producția noastră e mai mult decât bio, că băgăm bălegar”

Localnicii comunei doljene Călărași se pot lăuda că în acest moment sunt furnizorii primilor cartofi noi din hypermarketuri, dar și ai celor care ajung pe mesele polonezilor, nemților și belgienilor. Producția de anul acesta este mult mai bună ca anul trecut, iar prețul obținut pe kilogramul de cartofi este suficient ca să acopere munca depusă pe tarlale.

Sute de localnici din comuna doljeană Călărași se află în aceste zile pe tarlalele cu cartofi pentru a culege prima producție a acestui an. Legumele lor sunt așteptate pentru export, cei mai interesați de cartoful timpuriu de Călărași fiind polonezii.

Sunt cartofii românești cei mai buni, de la Călărași, nu sunt din altă țară, merg însă în altă țară. Nu sunt făcuți cu multe chimicale, muncim cum putem. Nu avem noi bani să băgăm în chimicale să îi tratăm”, povestește mândru Cristi Stănia, unul dintre fermierii doljeni din Călărași.

Bărbatul a angajat cu ziua nouă persoane pentru că trebuie să trimită la tirul polonezilor doar într-o zi opt tone de cartofi.

“Producția e bunicică și prețul e bun, dar nu știm cum va fi mai târziu. 2 lei este prețul, nu știm cum va fi mai târziu, depinde și de intermediari și de alte șmecherii. Noi îi dăm la intermediari și ei îi dau mai departe în alte țări. Merg și pe piața din România, dar în zona noastră se cultivă cartofi în trei comune și e prea mare producția pentru a fi vândută doar la noi. Peste hotare ajunge cartoful la un preț dublu sau chiar triplu”, mai spune bărbatul.

Producție mult mai mare în 2018

Oamenii spun că producția de cartofi este mai bună ca în anii trecuți, iar străinii sunt interesați de produsele de la Călărași datorită gustului bun.

“Și cartofii s-au făcut și prețul este bun anul acesta. Anul trecut, am dat prima dată cu doi lei, apoi cu unul și la final am primit pe kilogram doar 50 de bani. La noi, gustul este mai bun, pământul este altfel. Am fost și eu în Spania și am mâncat cartofi, mere, căpșuni, dar nu au gustul ca la noi. Acasă e mult mai bun. Doar producția e mai mică, dar e mai gustoasă. Mâncați o piersică românească și una străină care rezistă o lună de zile. A noastră nu rezistă, că are dulceață multă în ea”, a povestit unul dintre cultivatorii doljeni.

Cartofi bio cu bălegar

Doljenii din Călărași nu se pot lăuda cu cartofi desprinși din revistele de specialitate. Nu cresc uniform, însă sunt bio.

“Producția noastră e mai mult decât bio, noi băgăm bălegar peste cartofi, nu chimicale, nu ne permitem să dăm banii pe toate porcăriile și apoi să îi vindem cu doi lei pe kilogram. Are un gust dulce, e bun mai ales în mancare de cartofi, e bun și la supe. Am scos și am făcut la tigaie, e foarte bun, bio, fără chimicale și alți draci ce bagă ăia în ei”, a mai povestit un călăreșean.

400 hectare de cartofi

În comuna Călărași sunt peste 200 de fermieri care cultivă cartofi dar și ale legume ce ajung pe piața din străinătate.

“400 hectare de teren agricol sunt cultivate doar cu cartofi timpurii și extra timpuriu, în speță în solarii, dar au fost scoși de acum două săptămâni și trimiși în Polonia. La noi, se scoate primul cartof din țară datorită solului și temperaturilor ridicate din zonă. Anul acesta, până acum producția este de 20 tone la hectar, însă ea mai crește în săptămânile următoare cam cu 500 kilograme pe zi”, a declarat Ion Tudor, inginer agronom în cadrul Primăriei Călărași.

Mai mulți fermieri s-au organizat într-o cooperativă și au reușit să își vândă produsele în câteva hypermarketuri din Craiova.

“Suntem bucuroși că am reușit să oferim craiovenilor produsele noastre. Prețul din magazin nu este cu mult mai mare decât îl vindem noi en gros, dar gustul este autentic”, a spus unul dintre fermierii doljeni.

Citește și: REPORTAJ/La 96 de ani, Ghiorghe Rotaru, bunicul Gabrielei Firea, cântă impresionant la muzicuță și fluier:”Vino, Gabriela, să mă vezi!”-VIDEO

Close
Închide
  Close