MENIU CAUTĂ
12 Sep. 2018 13:54

Tăriceanu l-a atacat dur pe George Maior: ”Sunteți agent politic partizan!”. Nu-l mai vrea ambasador. Răspunsul lui Maior

Distribuie

Călin Popescu Tăriceanu a făcut declarații dure la adresa lui George Maior, care a fost audiat la Comisia de politică externă a Senatului.

Șeful Senatului susține că va cere Ministerului de Externe retragerea acestuia din postul de ambasador la Washington.

„Eticheta care se predă tinerilor diplomați le impune acestora o sobrietate și reticență în a face declarații publice fără mandat.  Acțiunile pe cont propriu ale diplomaților sunt un adevărat tabu, Dacă domnul ambasador nu a frecventat aceste cursuri, îi recomand să prindă din zbor elementele acestei arte.

Vă recomand să citiți declarațiile colegului său, diplomatul SUA aflat la București. A se apăra, cum ați făcut-o dumneavoastră, spunând că scrisoarea e expresia unui lobby a unor persoane care au probleme cu justiția. Părerea mea e că e distorsionare incrediblă a realității, de o manieră similară cu cea de când erați directorul SRI.

„E un mode de operare descalificant pentru un ambasador”

E un mod de operare descalificant pentru un ambasador. Dacă totuși cunoașteți rigorile meseriei și le ignorați, aș dori să cunoaștem motivul pentru care ați făcut declarațiile. Domnul ambasador ignoră deliberat regula reținerii. Ambasadorii sunt instruiți să nu comenteze declarațiile politice din țara gazdă.

Ați devenit un agent politic partizan, preluat și citat ca atare de ambasadele străine. E o postură inacceptabilă. Vreau să știu dacă declarațiile au fost făcute cu acordul MAE și vreau să subliniez că din punctul meu de vedere, performanța ca ambasador în SUA e foarte slabă. Nu am văzut nici un progres semnificativ în chestiunea vizelor.

Rezultat zero în dialogul politic la nivel înalt guvernamental și parlamentar, și în chestiunea economică. Știu că există din partea americană o apreciere a colaborării dintre servicii, dar în privința colaborării economice, ce s-a realizat e cheltuirea alocărilor din buget pentru apărare și nu e urmare a unui demers diplomatic.

Vizita președintelui Iohannis e un element, dar din 2014 până acum ne-am fi așteptat la mult mai mult. Contactele realizate s-au realizat prin Ambasada SUA la București sau prin demersurile membrilor guvernului de la București.

Vă atrag atenția că aprecierile făcute legate de scrisorile lui John McCain și Rudy Giuliani induc impresia că dvs. intrați în această luptă internă din SUA și implicați statul român în această luptă. Așa cum noi pretindem ambasadelor străine să nu interfereze în chestiunile de politică internă, același lucru îl pretind și partenerii noștri.

Am observat că în lupta dinre Casa Albă și instituțiile de forță, v-ați permis să criticați apropiații președintelui.

În concluzie, apreciez că domnul ambasador nu și-a îndeplinit misiunea de a reprezenta și promova politica guvenrului români. Ați promovat propriile opinii politice, ați implicat SUA în politica internă din România și ați implicat România în luptele politice din SUA.

Am să solicit membrilor comisiei să adresăm o scriosare ministerului de externe în care să considerăm că misiunea dvs nu poate continua mai departe în condițiile prezente.

Răspunsul lui Maior: „Mi-am făcut datoria în interesul național”

„Am fost primul stat din Europa centrală și de est care am vizitat Casa Albă. În ce privește afirmația că aceste vizite au fost realizate prin Ambasada SUA din București, este complet falsă. Acest lucru se poate verifica, ce a însemnat efortul Ambasadei.

În ce priveste faptul că m-am implicat în politica americană, este complet falsă. Nu este nici o luare de atitudine, nici un gest care să indice acest lucru. Am făcut o afirmație despre o persoană privată. Mi-am făcut datoria în interesul național românesc.

Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană, dimpotriva a fost consonanță cu ce am făcut pentru interesul național românesc.


Citeşte şi: 

EXCLUSIV/ Jean Constantin, infarct în Cimitirul Bellu, de la o glumă! Episod incredibil întâmplat cu 3 decenii înainte de moartea marelui actor

Citește mai multe despre George Maior și ambasador pe Libertatea.

Comentarii