Un acord comercial post-Brexit a fost încheiat joi seară de Regatul Unit şi Uniunea Europeană după o serie de progrese semnificative în negocieri obținute în ultimele săptămâni.
„S-a ajuns la un acord”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, salutând „veştile fantastice pentru familiile şi afacerile din orice parte a UE”.
„Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe şi zero cote care s-a realizat vreodată cu UE”, a adăugat sursa britanică, citată de AFP.
The deal is done. pic.twitter.com/zzhvxOSeWz
— Boris Johnson (@BorisJohnson) December 24, 2020
Și Boris Johnson a salutat reușita. ”Desigur, argumentele au fost uneori dure, dar cred că aceasta este un acord bun pentru întreaga Europă”, a spus el.
”Pentru prima dată din 1973 vom fi un stat de coastă independent, cu control deplin al apelor noastre”, a subliniat premierul precizând că pescarii vor fi sprijiniți cu 100 de milioane de lire pentru a-și moderniza flotele.
”Avem în cele din urmă o înțelegere. A fost un drum lung și sinuos, dar avem în cele din urmă un acord”, a declarat joi seară și președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen, care a spus că acordul este ”corect” și ”echilibrat” și că cele două părți au procedat ”responsabil” făcând eforturi să îl încheie.
It was worth fighting for this deal.
We now have a fair & balanced agreement with the UK. It will protect our EU interests, ensure fair competition & provide predictability for our fishing communities.
Europe is now moving on. https://t.co/77jrNknlu3
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 24, 2020
Negocierile au început încă din luna martie, au fost prelungite după ce un termen limită impus de premierul Boris Johnson a expirat la jumătatea lunii decembrie, iar azi era ultima zi când putea evitată o perioadă de haos.
Tratatul comercial încheiat va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și va lua locul actualelor aranjamente din perioada de tranziție.
Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.
În absenţa oricărui acord, taxe vamale mari şi alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia şi lanţurile de distribuţie.
Acordul trebuie acum aprobat de toate statele membre UE, de Parlamentul European și de Parlamentul Marii Britanii.
Acordul va proteja interesele companiilor și cetățenilor români
Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o postare pe Twitter, că România salută convenirea parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.
”Acordul va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români – obiective-cheie ale României în aceste tratative. Felicitări negociatorului-șef MichelBarnier și echipei sale pentru efortul susținut!”, a mai scris șeful statului pe Twitter.
”Concesii uriașe” făcute de britanici
Cu doar o zi înainte de încheierea acordului, o sursă franceză a declarat pentru AFP că britanicii au făcut „concesii uriaşe” în negocierile comerciale cu UE, notează Agerpres.
Negociatorii Marii Britanii au fost de acord să cedeze asupra unor puncte foarte importante, referitoare în special la pescuit, a dezvăluit această sursă, adică ultimul punct problematic care mai bloca negocierile.
Accesul pescarilor europeni în la apele britanice rămăsese miercuri punctul final de pe agenda discuţiilor, de altfel aproape încheiate, inclusiv cu privire la unele subiecte până acum problematice, cum ar fi modul de soluţionare a litigiilor şi măsurile de protecţie în cazul concurenţei neloiale.
În pofida ponderii sale economice reduse, pescuitul este important din punct de vedere politic şi social pentru mai multe state membre al Uniunii, printre care Franţa, Olanda, Danemarca şi Irlanda.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a asigurat însă după încheierea negocierilor că ”tot ceea ce a fost promis britanicilor în timpul referendumului din 2016 și al alegerilor legislative din anul trecut este realizat în acest acord”.
”Am reluat controlul asupra banilor, granițelor, legilor, comerțului și zonelor de pescuit”, a adăugat sursa oficială din Downing Street.