Prestigioasa publicație leagă noua preocupare a englezilor de a învăța limbi străine de perspectiva despărțirii iminente de Uniunea Europeană – la 31 decembrie 2020 se va încheia perioada de tranziție post-Brexit -, dar și de pandemia de COVID, perioadele succesive de carantină ori izolare, impuse la nivel național ori local, dându-le timp pentru preocupări până acum ignorate.
În ultimul an, numărul persoanelor care învață o limbă în Marea Britanie a crescut de două ori mai repede decât în restul lumii, potrivit platformei de învățare Duolingo, scrie The Guardian.
Statisticile arată că, în timpul lockdownului, 10% dintre adulți s-au apucat să învețe o limbă străină online. Limba franceză este printre favoritele englezilor.
Urmează limbile spaniolă, germană, italiană sau alte limbi ale Uniunii Europene, pe care britanicii speră să le învețe la un nivel care să-i califice pentru cetățenia unei țări europene.
Maxine Brown, de exemplu, studentă la Economie, învață intensiv daneza, de șase luni și are intenția de a se muta în Danemarca pentru a obține o diplomă postuniversitară și pentru a lucra acolo în proiecte de mediu.
De la 1 ianuarie, după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit, Maxine, nemaifiind cetățean UE, ar trebui să-și plătească integral taxele de școlarizare în Danemarca. Pentru a evita asta, trebuie să obțină un permis de ședere, iar acesta necesită o înțelegere avansată a limbii daneze.
Directorul general al aplicației Duolingo din Marea Britanie, Colin Watkins, spune că Marea Britanie este acum una dintre primele cinci țări ale platformei în ceea ce privește numărul total de cursanți zilnici, cu o creștere a noilor cursanți de 132% față de anul trecut.
„Evenimente precum Brexit-ul și COVID-19, plus momente culturale precum olimpiadele determină schimbarea. Britanicii vor acum să fie cetățeni mai buni ai lumii atunci când călătoresc sau fac afaceri”, a spus Watkins. Acesta a adăugat că limba franceza este unul dintre cele mai populare cursuri de pe Duolingo.
Și alte aplicații de învățare a limbilor străine au înregistrat creșteri similare ale numărului de cursanți. De exemplu, pe Memrise, numărul de cursanți aproape că s-a dublat din martie încoace, iar 70% dintre utilizatorii platformei învață spaniola sau franceza, dar și germana, italiana și japoneza sunt foarte populare.