Care sunt cele mai periculoase substanțe din cosmeticele pentru copii

15 februarie 2016 21:21

Articole de toaletă pentru copii conțin substanțe cu un „risc ridicat”, a avertizat organizația neguvernamentală franceză Women in Europe for a Common Future (WECF, după ce a analizat 341 de produse cosmetice pentru copii.

Rezultatul a fost că 299 dintre produse au în compoziție ingrediente cu „un risc ridicat”, în conformitate cu criteriile autorităților de sănătate din Uniunea Europeană. Între acestea se numără: un alergen de contact (Methylisothiazolinone) descoperit în 19 produse, inclusiv în șapte modele de șervețele pentru copii; un conservant suspectat pentru efectele toxice asupra reproducerii (fenoxietanol) găsit în 54 de produse dintre care 26 de tampoane; parfumuri în 226 de produse cu risc potențial de alergii.

„PH-ul bebelușului este neutru în timpul primelor câteva săptămâni de viață și nu este încă protejată de filmul hidrolipidic care supune celulele sistemului imunitar influențelor exterioare. De asemenea, este mai permeabilă decât cea a adulților, deoarece la nou-născuți celulele pielii nu sunt încă suficient de sudate între ele”, se explică într-un comunicat al organizației, citat de Agerpres.

De asemenea, WECF a constatat prezența a patru ingrediente sau familii de ingrediente clasificate cu „risc moderat” în 181 de produse.

Astfel, EDTA, un compus foarte prezent în produsele care fac spumă (șampoane și spumante de baie) era prezent în 87 de produse, inclusiv în 30 de modele de șervețele; sulfați (Sodium Laureth Sulfate și Sodium Lauryl Sulfate) care sunt agenți de spumare potențial iritanți au fost găsiți în 50 de produse, cele mai multe dintre ele fiind pentru baie sau șampoane; uleiuri minerale, provenite din chimia petrolieră, care pot fi contaminate cu impurități, în 30 de produse, în principal, creme și loțiuni; nanoparticule „ale căror efecte sunt încă slab evaluate”, în 14 produse de protecție solară.

WECF a cerut „interzicerea celor trei ingrediente cu risc ridicat din toate produsele cosmetice destinate copiilor mai mici de trei ani”. „Am fost foarte surprinși de omniprezența parfumurilor în aproape toate produsele”, în timp ce acest ingredient inutil poate provoca alergii de contact, a declarat Elisabeta Ruffinengo, responsabila proiectelor de sănătate-mediu din cadrul WECF.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro