28 Oct. 2017 10:00 , de Ana Maria Păsat

VIDEO EXCLUSIV/ Renumitul rapsod Grigore Leșe, jurat la TVR, aruncă bomba: ”Ascult și manele, mă duc cu gândul la doinele din Maramureș”!

Distribuie

Grigore Leșe, doctor în muzică și actualmente jurat la o emisiune de la TVR, nu ascunde faptul că ascultă cam toate genurile muzicale, inclusiv manele. El atrage însă atenția ca acestea să nu fi confundate cu muzica metiș.

La prima vedere, cooptarea lui Grigore Leșe în juriul emisiunii 'Vedeta populară', de la TVR, show prezentat de Iuliana Tudor, ar putea părea o surpriză.

Cunoscutul rapsod nu a mai făcut parte din vreun format de acest gen, ce presupune, pe lângă altele, și ore multe petrecute în platourile de filmare. Acesta explică însă care au fost motivele pentru care a acceptat acest 'job'.

'Ce faci cu plăcere e extraordinar. De ce m-am angajat? Pentru că în România, din păcate, excepționalismul băștinaș strălucește. Mentalul românesc este șubred, trebuie să venim cu alți oameni, altă cultură. Trăim prea mult din mitizări. Vreau să văd dacă oamenii respectă structurile muzicale. Ca să cultivăm simplitatea trebuie să trăim în rânduială și în rost. Trebuie să existe un rost. Și cântecul tradițional, muzica aceasta, care ne aduce aminte de străvechime, de lumea mediteraneană, vine de undeva și pleacă undeva. Nu suntem noi pe lumea asta, buricul pământului. Deocamdată aici s-au prezentat tineri. Iar noi căutăm un model, Doamne dă să-l aflăm. O întâlnire cu un om, cu o carte, cu o întâmplare, îți poate marca viața. Să fie aici acea persoană care să se întâlneadcă cu mine, să-i dau un sfat și peste ani să zică, uite unde a ajuns de la sfaturile mele', a spus Grigore Leșe pentru Libertatea.

Ce muzică ascultă

Cât despre bogata sa cultură muzicală, acesta a adăugat:

'Ascult și Bach. Sunt absolvent de Academie de muzică, am terminat liceul de muzică, am licența în muzică, facultatea de interpretare și am scris o teză de doctorat în muzică, în 2003. Știu cu ce se mănâncă muzica asta din mediul tradițional'.

Cu această ocazie, Grigore Leșe nu a negat faptul că ascultă și manele.

'Și manele ascult. Dar să nu le confundăm cu muzica metiș, cea amestecată. Many înseamnă a improviza unele fragmente. Maneaua ne duce cu gândul la doinele din Maramureș. Nu-i de joacă cu știința folcorică', a spus acesta.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV/ Mircea Dinescu s-a mutat la conac! 'Nu mai suport deloc Bucureștiul!'

Loading...
Comentarii