• Cel mai bun lungmetraj: „Colectiv” (regia Alexander Nanau)
  • Cea mai bună regie: Alexander Nanau, pentru documentarul „Colectiv”. Regizorul nu a fost prezent la Gala Gopo 2021.

Au fost ultimele și cele mai importante premii anunțate pe scena Gopo 2021.

Până la recunoașterea și în România a valorii acestui film documentar, „Colectiv” a marcat mai multe premiere, de notorie fiind dubla nominalizare la Oscar 2021, la categoriile cel mai bun film internațional și cel mai bun documentar.

A fost învins la ambele categorii – cel mai bun lungmetraj internaţional a fost desemnat filmul danez „Another Round”, iar trofeul pentru cel mai bun lungmetraj documentar a mers la „My Octopus Teacher” -, însă rămâne o performanță unică până acum pentru cinematografia românească.

Cea mai recentă performanță este însă câștigarea, pe 9 iunie, a LUX Audience Award. Documentarul românesc a devansat peliculele „Corpus Christi” și „Another Round”, care mai erau în finală, fiind desemnat, de europarlamentari și de cetățenii europeni, cel mai bun film al continentului.

„Este, în special, un premiu pentru victime și pentru familiile lor, cărora la cinci ani de la tragedie justiția din România încă nu le-a făcut dreptate. Nu au primit despăgubiri și nimeni nu a fost condamnat definitiv. Este și un premiu pentru puterea și curajul cetățenilor care au spus adevărul și au schimbat societatea românească”, a spus Alexander Nanau în discursul său din plenul Parlamentului European.

„Colectiv”, desemnat cel mai bun film la Gala Premiilor Gopo. Alexander Nanau a luat și premiul pentru regie
Alexander Nanau a fost desemnat cel mai bun regizor la Gala Gopo, iar filmul său, „Colectiv”, cel mai bun lungmetraj

La Gala Gopo 2021, „Acasă”, regizat de Radu Ciorniciuc, și-a atribuit trofeele pentru cel mai bun documentar, cel mai bun film de debut și cel mai bun sunet.

Filmul cu cele mai multe statuete Gopo, respectiv patru, a fost „5 minute”, în regia lui Dan Chișu. Lungmetrajul a reușit performanța de a câștiga toate premiile la categoriile de interpretare: cel mai bun actor în rol principal (Mihai Călin), cea mai bună actriță în rol principal (Diana Cavallioti), cel mai bun actor în rol secundar (Emanuel Pârvu) și cea mai bună actriță în rol secundar (Elvira Deatcu).

Cel mai bun film documentar: „Acasă” (regia Radu Ciorniciuc)

Premiul pentru întreaga carieră se acordă creatoarei de costume Doina Levintza.

„Mă bucur foarte mult pentru acest premiu, chiar dacă o să lucrez în continuare. Mai am de făcut multe. Am avut o șansă mare de a lucra cu actori și regizori minunați. Regret niște actori extraordinari, care mi-au fost prieteni și pe care i-am îmbrăcat în toate filmele. O să enumăr doar câțiva: Emil Botta, Gina Patrichi, Ștefan Iordache, Mircea Albulescu. Mă doare foarte tare că ne-au părăsit. Mi se pare că au dispărut prea repede și aș vrea foarte mult să nu uitați această generație de actori și regizori. Nu pot să nu-l numesc pe Lucian Pintilie, de la care am învățat foarte mult despre meserie și despre a face costume și caractere. Lui i-am dedicat și un album, pe care îl voi lansa la TIFF 2021”, a declarat Doina Levintza.

Cea mai bună actriță într-un rol principal: Diana Cavallioti, pentru filmul „5 minute”

Cel mai bun actor într-un rol principal: Mihai Călin, pentru filmul „5 minute”

Cele mai bune decoruri: Irina Moscu, pentru filmul „Tipografic Majuscul”

Cel mai bun scenariu: Dorian Boguță și Loredana Novak, pentru filmul „Urma”

Premiul pentru întreaga carieră: Costel Constantin

„Avem o meserie superbă. Noi trăim atât timp cât suntem în memoria spectatorilor. Avem o școală de teatru extraordinară. O să vă povestesc o întâmplare petrecută demult și care dovedește acest lucru. Eram în anul IV de facultate, pregăteam examenul de final cu un rol din Shakespeare, și a venit la noi, în București, Royal Shakespeare Company cu «Regele Lear», la Operă. Eu și alți colegi am intrat pe o scară de incendiu ca să putem vedea spectacolul. La final, sala în delir. Actorul care a jucat rolul principal, care avea peste trei ani să primească Oscarul, Paul Scofield a ieșit în față și pe scenă a apărut un actor român, oamenii au început să aplaude și mai tare. Scofield l-a întrebat: «Who are you?» (cine ești tu?, n.r.), la care Septimiu: «Romanian Scofield» (Scofield de România, n.r)”, a povestit Costel Constantin.

IMG_4084Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 20

UPDATE 22.40: Andrei Cavassi cântă la violoncel în memoria artiștilor pe care i-am pierdut în ultimul an, în timp ce pe ecrane rulează numele lor și imagini cu ei.

UPDATE 22.35: Este proiectat clipul-manifest prin care Alianța Producătorilor de Film din România critică Guvernul pentru datoriile de ordinul zecilor de milioane de euro acumulate din 2018 și până în prezent către companiile de producție și partenerii străini.

Cele mai bune costume: Mălina Ionescu, pentru filmul „Urma”

Cea mai bună imagine: Oleg Mutu, pentru filmul „Dragoste 2. America”

UPDATE 22.20: Cântă tânărul cobzar Bogdan Mihai Simion melodia lăutărească „Chiră Chirălină”.

„Colectiv”, desemnat cel mai bun film la Gala Premiilor Gopo. Alexander Nanau a luat și premiul pentru regie

UPDATE 22.00: Pe scena amfiteatrului „Mihai Eminescu” din București primii câștigători au urcat pe scenă.

Premiul special pentru întreaga carieră: sculptor-machetistul Enache Hărăbor

Premiul Special: criticul de film Magda Mihăilescu

Cel mai bun actor în rol secundar masculin: Emanuel Pârvu, filmul „5 minute”

Cea mai bună actriță într-un rol secundar: Elvira Deatcu, pentru rolul Maria Holban din filmul „5 minute”

„Nu e puțin lucru să fii prețuit de colegii de breaslă. Sunt foarte emoționată, pentru că sunt mai presus de toate mamă. Mă gândesc la copiii mei, care vor fi cei mai mândri de această statuetă. Îi mulțumesc domnului profesor Mircea Albulescu, care ne-a spus că în această profesie șansa joacă un rol nepermis de mare”, a spus Elvira Deatcu pe scena galei Gopo 2021.

Premiul publicului, care se acordă filmului cu cel mai mare succes de box office: „Miami Bici”

Cel mai bun sunet: Tom Weber, Andreas Mühlschlegel și Lukás Moudrý , pentru documentarul „Acasă”

Cel mai bun film de debut: „Acasă” (regia Radu Ciorniciuc)

„Mulțumesc pentru premiul ăsta. Vă iubesc pe toți cei care ați fost alături de mine în acești patru ani. Vreau să îi dedic premiul tatălui lui Vali, care ne-a fost un adevărat prieten”, a declarat Ciorniciuc.

Cea mai bună muzică originală: Marius Leftărache, Matei Stratan și Cristina Chiosea, pentru filmul „Urma”

UPDATE 21.00: Actorul Adrian Nicolae a anunțat primii câștigători.

Cel mai bun film european: „Sorry we missed you”/ „În absența dumneavoastră” – Franța

Cel mai bun montaj: „Colectiv” – Alexander Nanau, George Cragg, Dana Bunescu

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură: Bianca Boeroiu și Domnica Bodogan pentru filmul „Tipografic Majuscul”

Premiul pentru Tânără Speranță: Alma Buhagiar, pentru regia scurtmetrajului „Împreună”

„Tânără sunt, dar trece. Speranță nu-mi dau seama dacă sunt eu, care sper să conteze filmele mele pentru cineva, sau voi, care m-aţi votat”, a declarat Alma Buhagiar.

Cel mai bun scurtmetraj de animație: „Moartea și cavalerul” (regia Radu Gaciu)

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Cerbul a trecut prin fața mea” (regia Vlad Petri)

Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune: „În noapte” (regia Ana Pasti)

UPDATE 19.30: Actori, regizori, oameni de televiziune au început să își facă apariția la Amfiteatrul „Mihai Eminescu”, locul unde are loc Gala Premiilor Gopo 2021.

gala premiilor gopo 2021 (2)Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Amalia Enache este cea care îi primește pe nominalizați pe covorul roșu, ea e cea care află de la ei primele impresii. Actorul Adrian Nicolae prezintă Gala Premiilor Gopo 2021. El a preluat ștafeta de la Alex Bogdan.

Ediția a XV-a este LIVE pe VOYO, de la ora 19.30. Cele mai importante momente din gală pot fi urmărite pe PRO-Cinema, pe data de 1 iulie, de la 20.30.

Nominalizări Premiile Gopo 2021

16 lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2020 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Filmele cu cele mai multe nominalizări sunt: „Urma” (12 nominalizări), „Ivana cea groaznică” (12 nominalizări), „Tipografic majuscul” (10 nominalizări), „Acasă” (7 nominalizări) și „5 minute” (7 nominalizări).

Alexander Nanau („colectiv”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”), Radu Ciorniciuc („Acasă”) și Radu Jude („Tipografic majuscul”) sunt nominalizații categoriei Cea mai bună regie.

La categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal concurează Diana Cavallioti („5 minute”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”) și Irina Rădulescu („Urma”), în timp ce Igor Babiac („Dragoste 2. America”), Mihai Călin („5 minute”), Șerban Lazarovici („Tipografic majuscul”) și Teodor Corban („Urma”) concurează la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal.

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger), „Superhombre” (r. Lucian Mircu, Mircea Gherase) și „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) sunt cele patru pelicule nominalizate în categoria Cel mai bun film documentar.

De asemenea, două documentare – „Acasă” (r. Radu Ciorniciuc) și „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) – alături de lungmetrajul de ficțiune „Urma” (r. Dorian Boguță) sunt nominalizate pentru Cel mai bun film de debut.

Trei categorii de scurtmetraje la Premiile Gopo 2021

Premiera anului 2021 este prezența a trei categorii distincte dedicate scurtmetrajelor: 12 titluri au fost nominalizate pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, Cel mai bun scurtmetraj de animație și Cel mai bun scurtmetraj documentar.

La categoria Cel mai bun film european, criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru următoarele patru titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Il Traditore”/„Trădătorul” (r. Marco Bellocchio), „It Must Be Heaven”/„Paradisul, probabil” (r. Elia Suleiman), „Les Miserables”/„Mizerabilii” (r. Ladj Ly) și „Sorry We Missed You”/„În absența dvs.” (r. Ken Loach).

Anul trecut, „La Gomera” a fost cel mai recompensat film la Premiile Gopo.

 
Citeşte şi:

Bugetul SRI este cu aproape un miliard mai mare față de cel al întregii cercetări românești, dar ia bani și de la Ministerul Cercetării

Cum se împart puținii bani ai cercetării. „Directorii generali din institute stabilesc salariile ca niște patroni”

Rezultate Evaluare Națională 2021 afișate pe EDU.RO. Câte medii de 10 s-au luat la nivel național

     
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Informații ȘOC cu tulpina Omicron. Ce impact are asupra persoanelor vaccinate, de fapt
Playtech.ro
BOMBĂ! Informații ȘOC cu tulpina Omicron. Ce impact are asupra persoanelor vaccinate, de fapt
"Șase, șase e poliția! Iară' bate-n ușă să mă ia". Manele, dans și chiuituri pe mașina de poliție, în Vrancea
Observatornews.ro
"Șase, șase e poliția! Iară' bate-n ușă să mă ia". Manele, dans și chiuituri pe mașina de poliție, în Vrancea
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!