În cei 65 de ani de când țările trimit propunerile lor pentru Oscar, doar trei documentare prinseseră nominalizări la Film internațional. Colectiv va fi, în 2021, cel de-al patrulea documentar din istorie care se bate, la Film internațional, pentru o statuetă de aur.
Asistăm, așa cum scria The New York Times, la cea mai impredictibilă ediție de până acum a Oscarurilor, din cauza pandemiei. Anunțul nominalizării, în urma opțiunii a mii de votanți Oscar din peste 90 de țări, este, în multe feluri, istoric pentru România.
- E prima oară când România, după 35 de ani de încercări, e nominalizată la Oscar.
- De asemenea, e prima oară când un film românesc este nominalizat la Oscar sau la BAFTA, premiile Academiei Britanice de Film.
- E a doua oară în istoria Oscarului, după Honeyland, când un film documentar, pelicula românească Colectiv, are două nominalizări.
Generații de creatori ai cinematografiei noastre au așteptat acest moment de când România trimite propuneri pentru Academia Americană de Film.
Nume impresionante ale regiei, precum Andrei Ujică, Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Adina Pintilie, Cristi Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Radu Jude își văd și ei încununată munca pentru că presa internațională a remarcat că toate filmele lor, în special cele ale noului val, au creat percepția unei școli de cinema și a unei realități sociale ”din care Colectiv a ieșit, copleșitor, ca o lovitură de ciocan”.
Și, nu în ultimul rând, este pentru prima oară când un ziar românesc și investigațiile jurnaliștilor de aici primesc o asemenea recunoaștere, la un nivel de elită globală la care, în general, ajungeau doar filme de ficțiune, precum Spotlight.
Nevoia de presă atunci când trăim ”diluarea adevărului într-un ocean de stimuli”
”În final, Colectiv nu decretează nici învingători, nici învinși, ci subliniază eroziunea progresivă a încrederii într-un sistem democratic și modul în care diluarea responsabilității generează monștri”, scria deunăzi siteul italian Cinefilia Ritrovata despre filmul lui Alexander Nanau.
”Cu o înfrânare a expunerii și o sagacitate analitică care l-ar face invidios pe Noam Chomsky, el prezintă o tristă colecție de strategii de diversiune în masă: ascundere, liniștire, acoperire, blamare, răspândirea noroiului și, în cele din urmă, diluarea adevărului într-un ocean de stimuli”, sună încheierea cronicii de la Roma.
Elogii asemănătoare despre Colectiv au venit din toate colțurile lumii, din Filipine în Canada și din Grecia în Mongolia, Marea Britanie sau Franța și curajul familiilor victimelor, ale oamenilor care au discutat cu presa au adus României o imagine de civism care nu renunță să caute adevărul, răsplătit prin nominalizarea de azi.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!