Cimbrul este folosit des în bucătărie, în special în preparatele tradiționale, dar frunzele uscate de cimbru sunt un medicament natural benefic pentru sănătate. Te-ai gândit ce afecțiuni poți trata cu ceai de cimbru? Îți spunem noi cele mai importante beneficii.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Când și cum se culege cimbrul

Originar din zona mediterană și din anumite zone ale Africii, cimbrul este folosit de sute ani, la început a fost folosit de egipteni, pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Frunzele proaspete ori deshidratate se consumă sub formă de ceai, tinctură sau pulbere.

Cimbrul se recoltează imediat după perioada de înflorire, iar pentru o savoare intensă este recomandată recoltarea dimineața, imediat cum s-a ridicat roua.

  • Perioada de înflorire poate fi eșalonată, începând din iulie și terminându-se chiar în luna octombrie.

Nu este o plantă pretențioasă, reușește să se mențină pe aproape toate tipurile de sol, singura condiție este să fie cât mai curate de buruieni. Crește și se dezvoltă vine și tulpina poate ajunge până la 70 de cm înălțime, ramificată chiar aproape de bază.

Ad placeholder
Ministrul sportului, surprins la mare într-o mașină pe cheltuiala Registrului Auto Român
Recomandări
Ministrul sportului, surprins la mare într-o mașină pe cheltuiala Registrului Auto Român
 

Frunzele de cimbru sunt de culoarea verde închis, cu vârful ascuțit, iar florile sunt de diferite culori (alburii, lila, violacee, albe cu puncte roșii).

Cum se culege cimbrul? Se taie ramuri deasupra unui nod, astfel încât să nu impacteze ramificarea și să ai mereu frunze tinere și proaspete de cimbru.

Cimbrul cules se lasă la uscat într-un loc umbrit, bine aerisit, acolo unde se păstrează un timp îndelungat, până este în totalitate uscat.

Îți recomandăm să citești și:

  • Rostopasca – cum se folosește și ce beneficii are iarba de negi
Cimbru verde pentru ceai
Cimbru verde pentru ceai

Diferența dintre cimbru și cimbrișor

Ambele ierburi aromatice, cimbrul și cimbrișorul fac parte din aceeași familie botanică, familia Lamiaceae, familia plantelor aromatice care dau savoare preparatelor culinare. Adesea se fac confuzii între cimbrul de câmp, cimbrul de grădină și cimbrișorul. Iată care sunt diferențele

Ad placeholder
Epidemia COVID accelerează din nou în mai multe țări. Autoritățile revin la restricții
Recomandări
Epidemia COVID accelerează din nou în mai multe țări. Autoritățile revin la restricții
 

Cimbrul de grădină

Este planta folosită drept condiment, cu frunze netede și ascuțite. Tulpina de cimbru de câmp poate crește până la 60 cm în înălțime, înflorește începând cu luna iulie și până toamna târziu, în octombrie, și nu are nevoie de un sol pretențios.

Cimbrul de câmp

Conține aproximativ aceleași principii active ca și cimbrul de grădină, substanțe volatile, substanțe amare și uleiuri eterice. Însă, spre deosebire de cimbrul de grădină, acesta este o plantă multianuală care își dezvoltă o rădăcină pivotantă puternic ancorată în pîmânt în primul stadiu de dezvoltare. Ulterior, în următorii ani, rădăcina se va ramifica, iar din ramificații pleacă în vegetație și alte plante, deoarece dă naștere unei tufe formată dintr-o rădăcină și multe tulpini.

Cimbrișorul

Este ruda sălbatică a cimbrului de câmp și mai este denumit tămâița sau iarba cucului. Este folosit atât pentru condimentarea preparatelor culinare, dar și pentru prepararea ceaiurilor în medicina naturistă.

Ad placeholder
Care sunt activitățile care ne expun cel mai mult la îmbolnăvirea cu COVID-19. Cât de riscante sunt aceste activități
Recomandări
Care sunt activitățile care ne expun cel mai mult la îmbolnăvirea cu COVID-19. Cât de riscante sunt aceste activități
 

Ceai de cimbru – cum se face

Pune 250 ml de apă la fiert, iar când dă în clocot, adaugă o lingură de frunze de cimbru. Lasă-l la fiert pentru 5-10 minute, după care lasă-l la infuzat încă 10 minute. Strecoară infuzia și consumă. Dacă vrei să-i schimbi gustul, poți adăuga puțină miere și zeamă de lămâie.

Beneficiile ceaiului de cimbru
Beneficiile ceaiului de cimbru

Ceai de cimbru pentru tratarea infecțiilor – mod de preparare

Pentru o cană de 250 ml de apă ai nevoie de o lingură de frunze de cimbru uscate. Se pune apa la fiert, iar când dă în clocot, se adaugă cimbru. Se lasă la fiert pentru 10 minute, după care se lasă să se răcească, se strecoară ceaiul și se pune într-o sticlă cu pulverizator. Se aplică la nevoie pe zona afectată pentru a curăța și dezinfecta.

Tinctură de cimbru – mod de preparare

Tinctura se prepară din frunze și inflorescențe de cimbru. Se pun într-o sticlă 15 linguri de cimbru uscat peste care se adaugă 400 ml de alcool de 50 de grade, se amestecă și se lasă la macerat pentru 12 zile. După ce a stat la macerat, tinctura se strecoară și se pune în sticluțe mici, închise la culoare.

Ad placeholder

Tinctura de cimbru se folosește în caz de viroze respiratorii, bronșite, arsuri și răni pe piele, ulcere pe piele sau micoze. Se recomandă câte o linguriță în cure de 12 zile, dar la indicațiile medicului specialist.

Tinctură de cimbru
Tinctură de cimbru

Ceai de cimbru – beneficii

Ceai de cimbru – dezinfectant natural

Ceaiul de cimbru este un dezinfectant natural pentru reducerea inflamațiilor, aftelor sau ulcerațiilor bucale, dar și dezinfectarea zonei cu probleme, deoarece are proprietăți antiseptice.

Calmează problemele respiratorii

Tusea sau răceala pot afecta sistemul respirator, iar ceaiul de cimbru are proprietăți bronhodilatatoare și poate trata o gamă variată de afecțiuni respiratorii, de la bronșită până la astm.

Ad placeholder

Previne indigestia

Pentru a preveni senzația de balonare sau prea plin după masă, ceaiul de cimbru este soluția naturală. Elimină mucusul din tractul intestinal și ajută la combaterea balonării și flatulenței.

Scade tensiunea arterială

Ceaiul de cimbru ajută la îmbunătățirea sănătății venelor și arterelor, dar și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, cimbrul, folosit ca și condiment, poate înlocui sarea din mâncarea, pentru a preveni retenția de apă.

Întărește sistemul imunitar

Ceaiul de cimbru este bogat în vitamina A și C, vitamine de ajutor pentru o imunitate slăbită.

Ceaiul de cimbru este benefic și pentru:

  • Stimularea circulației sanguine;
  • Pentru tratarea disbiozei intestinale;
  • Pentru îmbunătățirea dispoziției;
  • Pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute (apă de gură din ceai de cimbru);
  • Pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual;
  • Pentru prevenirea indigestiei;
  • Pentru prevenirea îmbătrânirii premature.
Ad placeholder

Dacă este consumat cu regularitate, dar după indicațiile medicului specialist, ceaiul de cimbru este benefic pentru o serie de afecțiuni ale organismul.

Citeşte şi:

Ceai de busuioc – proprietăți și beneficii. Cum se prepară ceaiul

Ceai de pelin – ce afecțiuni tratează pelinul. De ce este indicat să bei ceai amărui de pelin

Ceai de pătrunjel – cum se prepară și ce beneficii are consumul de pătrunjel

Adevărul despre fotbalistul român bătut de colegi chiar la el acasă după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19. „Sunt însă în șoc, mă sună toată lumea”
PARTENERI - GSP.RO
Adevărul despre fotbalistul român bătut de colegi chiar la el acasă după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19. „Sunt însă în șoc, mă sună toată lumea”
Cine a ucis-o, de fapt, pe Prințesa Diana. Secretul care zguduie Casa Regală a ieșit la iveală
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a ucis-o, de fapt, pe Prințesa Diana. Secretul care zguduie Casa Regală a ieșit la iveală
Horoscop 11 iulie 2020. Racii au motive de conflict cu partenerul de cuplu sau cu cei din familie
HOROSCOP
Horoscop 11 iulie 2020. Racii au motive de conflict cu partenerul de cuplu sau cu cei din familie
RECOMANDĂRI