Cimbrul este folosit des în bucătărie, în special în preparatele tradiționale, dar frunzele uscate de cimbru sunt un medicament natural benefic pentru sănătate. Te-ai gândit ce afecțiuni poți trata cu ceai de cimbru? Îți spunem noi cele mai importante beneficii.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Când și cum se culege cimbrul

Originar din zona mediterană și din anumite zone ale Africii, cimbrul este folosit de sute ani, la început a fost folosit de egipteni, pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Frunzele proaspete ori deshidratate se consumă sub formă de ceai, tinctură sau pulbere.

Ceai de cimbru - plante de cimbru infloriteIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Cimbrul se recoltează imediat după perioada de înflorire, iar pentru o savoare intensă este recomandată recoltarea dimineața, imediat cum s-a ridicat roua.

Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
Recomandări
Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
  • Perioada de înflorire poate fi eșalonată, începând din iulie și terminându-se chiar în luna octombrie.

Nu este o plantă pretențioasă, reușește să se mențină pe aproape toate tipurile de sol, singura condiție este să fie cât mai curate de buruieni. Crește și se dezvoltă vine și tulpina poate ajunge până la 70 de cm înălțime, ramificată chiar aproape de bază.

Frunzele de cimbru sunt de culoarea verde închis, cu vârful ascuțit, iar florile sunt de diferite culori (alburii, lila, violacee, albe cu puncte roșii).

Cum se culege cimbrul? Se taie ramuri deasupra unui nod, astfel încât să nu impacteze ramificarea și să ai mereu frunze tinere și proaspete de cimbru.

Cimbrul cules se lasă la uscat într-un loc umbrit, bine aerisit, acolo unde se păstrează un timp îndelungat, până este în totalitate uscat.

Îți recomandăm să citești și:

  • Rostopasca – cum se folosește și ce beneficii are iarba de negi
Cimbru verde pentru ceai
Cimbru verde pentru ceai

Diferența dintre cimbru și cimbrișor

Ambele ierburi aromatice, cimbrul și cimbrișorul fac parte din aceeași familie botanică, familia Lamiaceae, familia plantelor aromatice care dau savoare preparatelor culinare. Adesea se fac confuzii între cimbrul de câmp, cimbrul de grădină și cimbrișorul. Iată care sunt diferențele

Cimbrul de grădină

Este planta folosită drept condiment, cu frunze netede și ascuțite. Tulpina de cimbru de câmp poate crește până la 60 cm în înălțime, înflorește începând cu luna iulie și până toamna târziu, în octombrie, și nu are nevoie de un sol pretențios.

Cimbrul de câmp

Conține aproximativ aceleași principii active ca și cimbrul de grădină, substanțe volatile, substanțe amare și uleiuri eterice. Însă, spre deosebire de cimbrul de grădină, acesta este o plantă multianuală care își dezvoltă o rădăcină pivotantă puternic ancorată în pîmânt în primul stadiu de dezvoltare. Ulterior, în următorii ani, rădăcina se va ramifica, iar din ramificații pleacă în vegetație și alte plante, deoarece dă naștere unei tufe formată dintr-o rădăcină și multe tulpini.

Cimbrișorul

Este ruda sălbatică a cimbrului de câmp și mai este denumit tămâița sau iarba cucului. Este folosit atât pentru condimentarea preparatelor culinare, dar și pentru prepararea ceaiurilor în medicina naturistă.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

Ceai de cimbru – cum se face

Pune 250 ml de apă la fiert, iar când dă în clocot, adaugă o lingură de frunze de cimbru. Lasă-l la fiert pentru 5-10 minute, după care lasă-l la infuzat încă 10 minute. Strecoară infuzia și consumă. Dacă vrei să-i schimbi gustul, poți adăuga puțină miere și zeamă de lămâie.

Beneficiile ceaiului de cimbru
Beneficiile ceaiului de cimbru

Ceai de cimbru pentru tratarea infecțiilor – mod de preparare

Pentru o cană de 250 ml de apă ai nevoie de o lingură de frunze de cimbru uscate. Se pune apa la fiert, iar când dă în clocot, se adaugă cimbru. Se lasă la fiert pentru 10 minute, după care se lasă să se răcească, se strecoară ceaiul și se pune într-o sticlă cu pulverizator. Se aplică la nevoie pe zona afectată pentru a curăța și dezinfecta.

Tinctură de cimbru – mod de preparare

Tinctura se prepară din frunze și inflorescențe de cimbru. Se pun într-o sticlă 15 linguri de cimbru uscat peste care se adaugă 400 ml de alcool de 50 de grade, se amestecă și se lasă la macerat pentru 12 zile. După ce a stat la macerat, tinctura se strecoară și se pune în sticluțe mici, închise la culoare.

Tinctura de cimbru se folosește în caz de viroze respiratorii, bronșite, arsuri și răni pe piele, ulcere pe piele sau micoze. Se recomandă câte o linguriță în cure de 12 zile, dar la indicațiile medicului specialist.

Tinctură de cimbru
Tinctură de cimbru

Ceai de cimbru – beneficii

Ceai de cimbru – dezinfectant natural

Ceaiul de cimbru este un dezinfectant natural pentru reducerea inflamațiilor, aftelor sau ulcerațiilor bucale, dar și dezinfectarea zonei cu probleme, deoarece are proprietăți antiseptice.

Calmează problemele respiratorii

Tusea sau răceala pot afecta sistemul respirator, iar ceaiul de cimbru are proprietăți bronhodilatatoare și poate trata o gamă variată de afecțiuni respiratorii, de la bronșită până la astm.

Previne indigestia

Pentru a preveni senzația de balonare sau prea plin după masă, ceaiul de cimbru este soluția naturală. Elimină mucusul din tractul intestinal și ajută la combaterea balonării și flatulenței.

Scade tensiunea arterială

Ceaiul de cimbru ajută la îmbunătățirea sănătății venelor și arterelor, dar și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, cimbrul, folosit ca și condiment, poate înlocui sarea din mâncarea, pentru a preveni retenția de apă.

Întărește sistemul imunitar

Ceaiul de cimbru este bogat în vitamina A și C, vitamine de ajutor pentru o imunitate slăbită.

Ceaiul de cimbru este benefic și pentru:

  • Stimularea circulației sanguine;
  • Pentru tratarea disbiozei intestinale;
  • Pentru îmbunătățirea dispoziției;
  • Pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute (apă de gură din ceai de cimbru);
  • Pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual;
  • Pentru prevenirea indigestiei;
  • Pentru prevenirea îmbătrânirii premature.

Dacă este consumat cu regularitate, dar după indicațiile medicului specialist, ceaiul de cimbru este benefic pentru o serie de afecțiuni ale organismul.

Ceai de cimbru- contraindicaţii

Pe lângă multele beneficii, planta are şi contraindicaţii și nu trebuie consumată în exces.

Risc de avort- nu trebuie consumat de femeile însărcinate

Pentru femeile însărcinate, folosirea cimbrului este deosebit de periculoasă: efectele administrării acestuia mergând până la pierderea sarcinii.

Produce delir dacă e consumat în doze mari

Pentru orice tratament cu cimbru cereţi mai întâi sfatul unui specialist. Foarte importantă este respectarea dozelor recomandate.

Provoacă greață

Consumul prea mult de ceai de cimbru poate duce la greață, amețeală, dureri de cap, vărsături şi dureri de stomac.

Provoacă alergii

Ca şi în cazul oricărui alt tip de plante, unii oameni vor avea reacții alergice la cimbru, în special dacă o persoană este alergică şi la alte plante din familia Lamiaceae, inclusiv rozmarin, mentă şi oregano. Această reacție alergică poate provoca dificultăți de respirație, erupție cutanată, dureri toracice şi alte simptome relativ grave.

Probleme de inimă

Studiile au arătat că persoanele cu afecțiuni cardiace anterioare pot avea efecte secundare negative dacă beau în exces ceai de cimbru.

De ce se bea ceai de cimbru seara

Consumul unei căni de ceai de cimbru seara înainte de culcare poate preveni afecțiunile respiratorii specifice sezonului rece. Eficiența cimbrului în ceea ce privește prevenirea răcelii și a gripei se datorează conținutului bogat de vitamina A, C, cupru și uleiuri esențiale care întăresc imunitatea, au efecte antioxidante, antibacteriene și antiseptice și previn infecțiile. Astfel, ceaiul de cimbru vine în ajutor în caz de tuse, bronșită, inflamații ale tractului respirator și dureri în gât, grație efectelor expectorante și antispasmodice ale acestor uleiuri esențiale. Pentru un efect antigripal, cimbrul se poate de asociat cu frunze de mentă și fructe de soc în părți egale. Totodată, ceaiul de cimbru poate fi consumat și dimineața în loc de cafea, datorită efectelor sale energizante.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

andreea28s   •   16.01.2024, 15:07

eu beau ceai de cimbrisor cand sunt racita, pentru a reduce inflamatia din gat si tusea. nu are gust rau. cu putina miere e chiar bun

Dori.l   •   19.12.2023, 09:54

O planta cu multiple beneficii.

Daniel9090   •   08.12.2023, 14:41

Antioxidant, antiinflamator, preparat simplu, revigorant, pentru imunitate crescută și sănătate

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
GSP.RO
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Observatornews.ro
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI