Cuprins:
Istoria cafelei
Cafeaua este cultivată în întreaga lume și are o istorie de secole, poveștile despre ea mergând până la pădurile străvechi de cafea de pe Platoul Etiopian. Acolo, legenda spune că păstorul de capre Kaldi a descoperit pentru prima dată potențialul acestor boabe.
Povestea spune că oierul Kaldi a descoperit cafeaua după ce a observat că după ce a mâncat boabele unei plante, caprele lui au devenit atât de energice încât nu au vrut să doarmă noaptea.
Kaldi a povestit descoperirile sale starețului mănăstirii locale, care a făcut o băutură cu boabele din pădure și a constatat că acesta îl ținea în alertă pe parcursul orelor lungi de rugăciune de seară. Starețul a împărtășit descoperirea sa cu ceilalți călugări de la mănăstire, iar cunoștințele despre boabele energizante au început să se răspândească.
Pe măsură ce vestea a ajuns spre est și cafeaua a ajuns în Peninsula Arabică și cafeaua a început o călătorie care avea să o aducă pe tot globul.
Indiferent de originea reală a cafelei, efectul ei energizant a făcut-o fără îndoială populară. În mod ironic, deși autoritățile islamice au declarat că băutura este amețitoare și, prin urmare, interzisă de Coran, mulți musulmani au fost atrași de ea ca înlocuitor al alcoolului, interzis și el de Coran. În ciuda amenințării cu sancțiuni severe, consumul de cafea s-a răspândit rapid printre arabi și vecinii lor și chiar a dat naștere unei noi entități sociale și culturale, cafeneaua.
Numite qahveh khanehs, cafenelele au apărut la Mecca în secolul al XV-lea și la Constantinopol (azi Istanbul) în secolul al XVI-lea. Ele au devenit locuri de întâlnire populare în care oamenii se adunau adesea pentru a conversa, juca șah sau table, cânta și dansa, asculta muzică, discuta despre politică și știrile zilei și pentru a fuma și bea cafea.
Istoria cafelei în Europa și America
Cafeaua a fost introdusă apoi în Europa de-a lungul secolelor al XVI-lea și al XVII-lea. Multe relatări sunt înregistrate cu privire la interzicerea sau aprobarea sa ca poțiune religioasă, politică și medicală. Până la sfârșitul secolului al XVII-lea, cafenelele au înflorit în Marea Britanie, în coloniile britanice din America și în Europa continentală.
Până la sfârșitul secolului al XVII-lea, aprovizionarea cu cafea în întreaga lume a fost obținută aproape în întregime din provincia Yemen din sudul Arabiei. Dar, odată cu creșterea popularității băuturii, cultivarea plantei s-a răspândit rapid în Java și în alte insule ale arhipelagului indonezian, în secolul al XVII-lea, și în America în secolul al XVIII-lea. Cultivarea cafelei a început în Insulele Hawaii în 1825.
Istoria cafelei în secolele XX – XXI
Până în secolul al XX-lea, cea mai mare parte a producției de cafea era concentrată în emisfera vestică, în special în Brazilia. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX au fost utilizate mașinile industriale de prăjire și măcinat, au fost inventate recipiente sigilate în vid pentru prăjire și au fost dezvoltate metode de decofeinizare pentru boabele de cafea verde. După 1950 s-a perfecționat producția de cafea instant.
Popularitatea cafelei instant a condus la creșterea producției de boabe Robusta mai ieftine în Africa.
În 2020, primele în topul țărilor producătoare de cafea au fost Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia și Etiopia. Interesul pentru cafeaua organică și cultivată în mod sustenabil a crescut la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, ceea ce a dus la schimbări în metodele de producție în unele locuri. Încălzirea globală poate amenința stabilitatea industriei cafelei, deoarece fermierii se luptă să se adapteze în regiunile vulnerabile.
Descoperă care a fost și istoria ceaiului
Curiozități despre cafea
- Astăzi, peste 2,25 de miliarde de cești de cafea sunt consumate în lume în fiecare zi.
- Cultivatorii plantează predominant specia Arabica. Deși mai puțin populară, Robusta are un gust puțin mai amar și conține mai multă cofeină.
- Există atât metode la cald, cât și la rece de extragere a aromei din cafeaua măcinată, iar conținutul de cofeină variază în funcție de varietatea boabelor și de metoda de preparare. În general, o porție de cafea instant Arabica conține aproximativ 70 mg de cofeină, în timp ce o porție de Robusta preparată poate conține 200 mg.
- Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume. Acolo se produce aproape o treime din cafeaua lumii.
- 54% dintre americani, cu vârsta peste 18 ani, beau cafea în fiecare zi.
- Cafeaua este al doilea cel mai comercializat produs din lume. Primul este petrolul.
- Doza letală de cofeină este de aproximativ 100 de căni de cafea.
- Anumite studii arată că atunci când este consumată echilibrat, cafeaua poate reduce riscul bolii Alzheimer, demenței și bolii Parkinson.
- Cetățenii orașului New York consumă de 7 ori mai multă cafea decât oamenii din orice alt oraș din Statele Unite.
- Prezența cafelei a jucat un rol la fel de important în stabilirea sclaviei în Cuba, ca și producția și vânzarea de zahăr. Așadar, istoria cafelei a avut și momente tumultuoase.
- Planta de cafea conține cofeină pentru a atrage albinele ca polenizatori, și în același timp, este un pesticid natural care paralizează și ucide anumite insecte care mănâncă planta.
Cea mai scumpă cafea din lume
Una dintre cele mai râvnite soiuri de cafea provine din fecalele unei zibete asiatice de palmier (un mamifer mic). Creatura asemănătoare pisicii mănâncă fructele de cafea, dar nu poate digera boabele. Semințele excretate produc o băutură aromată, mai puțin acidă, numită kopi luwak, dar mijloacele de producție au atras critici din partea activiștilor de protecție a animalelor.
Cafea decofeinizată nu înseamnă 0 cofeină
O ceașcă de cafea decofeinizată conține de fapt 2 până la 12 miligrame de cofeină, arată Clinica Mayo. În comparație, o ceașcă obișnuită de cafea furnizează între 95 și 200 de miligrame, în timp ce o cutie de cola are aproximativ 23 până la 35 de miligrame de cofeină.
Cum se produce cafeaua instant
Producerea de cafea instant a ocupat un loc important în istoria cafelei. La fabricarea cafelei solubile, o anume concentrație lichidă de cafea preparată cu apă fierbinte este apoi deshidratată. Acest lucru se poate face prin uscare cu un gaz fierbinte sau prin liofilizare. Operațiunile sunt complexe, iar metodele variază de la un producător la altul. Pulberea solubilă rezultată formează cafeaua reconstituită. Randamentul mediu este de 25 până la 30 la sută din greutatea cafelei măcinate, reducând astfel costurile de transport.
Cafeaua instant este, evident, mai rapid de făcut decât cafeaua măcinată din boabe și se bucură de o durată de valabilitate mai lungă decât boabele de cafea, dar captează ușor umezeala. Dincolo de asta, gustul cafelei instant este, de asemenea, considerat pe scară largă inferior cafelei preparate din boabe.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ghiocel06 • 06.11.2024, 10:27
Felicitări pentru articol! Interesantă istorie a acestei băuturi minunate!