Mergi direct la conținut »
„Glonțul naționalist-populist ne-a șuierat la tâmple - România a spus DA Europei și statului de drept, pe 26 mai”. Claudiu Săftoiu, fost șef al SIE, despre alegerile europarlamentare
Opinii Libertatea > Opinii > „Glonțul naționalist-populist ne-a șuierat la tâmple - România a spus DA Europei și statului de drept, pe 26 mai”. Claudiu Săftoiu, fost șef al SIE, despre alegerile europarlamentare

„Glonțul naționalist-populist ne-a șuierat la tâmple – România a spus DA Europei și statului de drept, pe 26 mai”. Claudiu Săftoiu, fost șef al SIE, despre alegerile europarlamentare

Într-o duminică de mai 2019, miracolul s-a întâmplat: PSD - aflat neîntrerupt la guvernare de opt ani, demn urmaș al PCR, încăput pe mâna celui mai rău dintre președinții lui, Liviu Dragnea -, a căzut, cu basca peste ochi, în genunchi, înaintea unei noi Românii, afirmate la votul alegerilor europarlamentaredin 26 mai.

Opinie de
Claudiu Săftoiu
Toate articolele autorului

În doar 12 ore, votul copleșitor pro-european și anti-corupție a repus România pe harta țărilor europene, în care statul de drept rezistă și este apărat de cetățeni.

Guvernarea PSD-ALDE a fost respinsă violent de români, prin delegitimarea adusă de un rezultat spectaculos, neașteptat, greu de anticipat.

Resetarea orizontului politic intern a fost posibilă prin angajamentul unui număr imens de români, care au ales să se implice, în al 12-lea ceas. Târziu, dar decisiv, românii din țară și din diaspora, au pus piciorul în prag și spus stop. A fost semnalul necesar, dar nu și suficient.

Pentru că nici condamnarea la 3,6 ani de închisoare cu executare a lui șefului PSD Liviu Dragnea, a doua zi după prăbușirea PSD la urne, nu face mai ușoară lupta cu urmașul Partidului Comunist.

Să nu se culce nimeni pe o ureche: lupta continuă.  În câteva săptămâni, în urma unei moțiuni de cenzură depuse de PNL -câștigătorul detașat al alegerilor europarlamentare -, majoritatea parlamentară PSD-ALDE va fi înlocuită cu o nouă majoritate, legitimă. România va supraviețui zodiei negre în carea a băgat-o Dragnea, băgat acum el însuși la răcoare.

Implicarea excepțională a cetățenilor la vot – ”Desteaptă-te, române!”, pus în practică exemplar

Participarea record la alegeri a românilor – 48,8% prezență – spune mai mult decât orice: forța votului responsabil este copleșitoare, atunci când este vorba de apărarea unor valori naționale, democratice, europene. Acasă sau în străinătate, românii le-au demonstrat politicienilor că vor cinste, corectitudine, competență și responsabilitate. Votul masiv dat la Referendumul pentru justiție, inițiat de președintele României, a reprezentat examenul de conștiință la care au fost supuși alegătorii, și pe care l-au trecut cu succes.

Prezența masivă la urne arată că românii au respins modelul PSD de guvernare, care a făcut din relațiile corupte o politică de partid și de stat, mistificând realitatea economică și gestionând cu o mână de incompetenți siniștri bugetul chinuit al României. Informațiile tot mai îngrijorătoare privind îndatorarea colosală, cu dobânzi imense, la care ne-a expus, în doar doi ani și jumătate, guvernarea PSD-ALDE, pentru următorii 30 de ani,  precum și scumpirile continue, în avalanșă, la alimente și produse de bază, au generat spaime îndreptățite, pentru milioane de români. Un declic devastator a produs o furtună a frustrării și revoltei. Rezultatul: expulzarea modelului naționalist-populist, suveranist, iliberal, promovat de ”specialiștii” lui Dragnea, cocoțată la vârful puterii executive.

România este țara din Uniunea Europeană care a evitat in extremis consolidarea unui regim autocrat, discreționar, așa cum s-a încercat în Austria, Italia, Ungaria, Polonia, Cehia. Alegerile din România au dus la triumful europenismului, în dauna izolaționismului, la succesul democrației liberale și a statului de drept. Practic, prin votul dat la alegerile europarlamentare de aproape 50% dintre românii cu drept de vot, România a fost salvată. Prin implicare și o bună înțelegere a contextului european în care evoluează țara noastră, de peste 11 ani, ca membru demn al Uniunii Europene.

PNL – partidul care a învins PSD și va forma viitorul guvern

Datele oficiale parțiale arată că PNL va obține cele mai multe euromandate, iar acest ascendent le va da posibilitatea liberalilor români să inițieze primele acțiuni de unitate a opoziției parlamentare, pentru răsturnarea PSD în parlament. Un efort supraomenesc al noului PNL a făcut ca mobilizarea activului de partid să atingă un nivel maxim, o dată cu parteneriatul asumat de liberali, cu președintele României, promotor al Referendumului pe justiție. Aportul cert al lui Klaus Iohannis la atragerea la vot a cetățenilor neinteresați de politică, dar profund interesați de un climat social, profesional și uman sănătos, a contribuit la succesul demersului electoral, prin lărgirea bazei de interes și implicare a unor categorii distincte de alegători.

Succesul USR-Plus – noua Românie își face auzită vocea

Surpriza alegerilor europarlamentare o constituie ascensiunea viguroasă a USR-Plus. ”Alianța 2020” și-a surclasat competitorii în marile orașe și și-a adjudecat fără drept de apel Bucureștiul. Un contingent electorat inedit – educat, cu facultate (47%), tânăr, între 18-30 de ani (reprezentând 60% din cei care au votat cu Alianța) – a apărut ca din senin, atras de un demers inspirațional al unui tehnocrat devenit politician: Dacian Cioloș, fost comisar european, fost premier al României și de un partid lansat de un om fără veleități politice inițiale, Nicușor Dan. Explicațiile succesului din marile orașe universitare și din București sunt multiple. Cu un scor care gravitează în jurul a 21%-22%, USR-Plus a fost preferat de tinerii studioși ai României, de corporatiști, de intelectualii de 45-65 de ani. Faptul că useriștii au făcut scoruri mari în centrele universitare din țară se datorează votului studenților, care în duminica alegerilor au votat în orașele universitare, nu acasă. Acest ”boost” electoral induce impresia că USR-Plus este câștigătorul fără discuție al urbanului mare, ceea ce nu este chiar așa. Evident, meritele acestui succes frumos nu sunt mai puțin justificate.

ALDE – tromboanele lui Tăriceanu au sunat fals

Alegerile europarlamentare au scos din scenă ALDE, partidul-balama al PSD, care nu a făcut pragul de 5%. Un profitor al contextului parlamentar, formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, autodeclarată liberală, în fapt, doar oportunistă, este farseur-ul politicii românești. Fost premier liberal, CP Tăriceanu s-a pretins un continuator al liberalismului, dar a sfârșit prin a compromite definitiv politica liberală, prin inacceptabilele atacuri la justiție, printr-un anti-europenism și anti-americanism feroce.

Cu un UDMR gâfâind deasupra pragului, cu un PMP salvat de voturile din Republica Moldova ale unioniștilor, cu un Pro România care a devenit starul electoral al stângii românești, România și-a revenit. Acasă, la noi, Europa e salvată. Cu puțin înainte de a finaliza mandatul președinției rotative a Consiliului European, prin votul său pro-european, țara noastră păstrează coeziunea și solidaritatea, în jurul principiilor fondatoare ale construcției europene. Glonțul național-populismului ne-a șuierat pe la ureche.

Diaspora – ”ochiul limpede” al națiunii române

Munca pentru redresarea țării, după urgia restauratoare a PSD-ALDE, va începe în curând, o dată cu preluarea guvernării.

Prioritatea zero: repunerea definitivă în drepturi electorale a diasporei române, prin votarea de urgență a votului prin corespondență și ulterior, a votului electronic. Alături de un mare și profund recunoscător ”Mulțumesc!”, românilor care trăiesc afară, dar își iubesc, mai mult decât acasă, propria țară.

 

Caludiu Săftoiu

CITEȘTE ȘI:

Manifestație în Piața Victoriei după alegerile europarlamentare. Sute de oameni sărbătoresc cu tort rezultatul votului / FOTO

Mirela Neag, editorial despre afirmația scandaloasă făcută de deputatul „mitralieră”, care le cere medicilor să dea înapoi salariile mărite și să plece din țară: ce nu a înțeles deputatul PSD Cătălin Rădulescu

Casele de sondare, acuzate de fraudă. Dan Dungaciu: ”Au infestat tot spațiul public cu o minciună gogonată”

Alt abuz la alegerile europarlamentare. Cum nu li s-a permis părinților copiilor bolnavi să primească urna mobilă!

Close
Închide
  Close