Numărul clienţilor care beneficiază de economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ din România (cunoscut şi sub denumirea de sistem BAUSPAR) este cu mult mai mic decat în cazul altor ţări europene, astfel încât este deosebit de important ca prima de stat pentru economisire- creditare să susţină sistemul BAUSPAR pentru ca acesta să ajungă la maturitate şi pentru a se dezvolta, aşa cum s-a întâmplat în celelalte ţări europene, consideră Andreas J. Zehnder, directorul executiv al Federaţiei Europene al Băncilor pentru Locuinţe şi presedinte al Uniunii Internaţionale pentru Finanţarea Locuitului.
Practica-standard este aceea că pentru a obţine prima de stat pentru domeniul locativ nu există criterii de eligibilitate – fiecare cetăţean, indiferent de vârstă, are dreptul la primă pentru depunerile sale pentru domeniul locativ. “Principiul de bază al unui contract de economisire- creditare este acela că leagă etapa de economisire cu dreptul de a primi un credit pentru domeniul locativ.
Clientul are dreptul să facă împrumutul, însă nu este obligat”, subliniază Andreas J. Zehnder. Cu toate acestea, din moment ce se bazează în mod exclusiv pe resurse colective, adică pe economiile tuturor celor care au un contract de economisire- creditare şi economisesc, “suma totală a creditelor nu poate depăşi, prin definiţie, suma economiilor şi amortizarea împrumuturilor pentru orice perioadă dată.
Dacă sistemul BAUSPAR are suficienţi clienţi care economisesc pentru domeniul locativ, îi creşte vizibilitatea şi îi permite să ofere produse de credit atrăgătoare. Prima de stat pentru locuinţe trebuie privită în acest context. O primă de stat atractivă, care să nu fie supusă unor reguli restrictive şi distinctive, atrage un segment mai mare din populaţie către sistemul BAUSPAR şi implicit către investiţii în domeniul locativ”, mai precizează Andreas J. Zehnder.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!