Cuprins:
Rezultatele exit-poll la alegerile parlamentare din România
Potrivit rezultatelor exit-poll la ieșirea din urne realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS și publicat la ora 21:00, cu date valabile pentru ora 20:00, Partidul Social Democrat este pe primul loc în alegerile românilor, cu 26% din voturi.
PSD este urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid de extremă-dreapta care a câștigat 19% și de Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Salvați România (USR), ambele partide câștigând 15,5% din voturi.
Analiștii externi prevăd un parlament românesc fragmentat
Rezultatele acestor alegeri au șocat presa externă, majoritatea publicațiilor relatează ca fiind îngrijorătoare rezultatele la alegerile parlamentare din România, unde partidele extremiste suveraniste au câștigat aproximativ 30% din voturi.
Publicația franceză Le Figaro scrie că după trei decenii de viață politică structurată de două partide majore, analiștii politici prevăd un parlament românesc fragmentat și negocieri dificile pentru formarea unui guvern.
De asemenea, ziarul francez Les Echos titrează „România: victoria extremei drepte în alegerile parlamentare”. Cel mai vechi ziar financiar francez scrie că cele trei partide de extremă dreapta din România au obținut aproximativ 30% din voturi și că PSD-ului va avea dificultăți în a forma o coaliție majoritară în Parlament.
AFP: „Un parlament fragmentat și negocieri dificile”
Alegerile parlamentare din România au adus rezultate surprinzătoare, conform AFP. Social-democrații pro-europeni au obținut primul loc, însă extrema dreaptă a înregistrat un avans semnificativ.
Analiștii AFP mai arată că rezultatele preliminare indică un Parlament fragmentat, ceea ce ar putea duce la negocieri dificile pentru formarea unui nou guvern.
De asemenea, agenția relatează că acest scrutin vine la o săptămână după succesul neașteptat al candidatului de extremă dreaptă Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale, prim tur care a stârnit îngrijorări în Occident privind poziționarea strategică a României.
Reuters: „PSD va învinge mișcarea de extremă dreapta care contesta orientarea pro-occidentală”
Publicația Reuters arată că victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale a adus un sprijin major pentru partidele ultranaționaliste, de extremă dreaptă, cu simpatii pro-rusești evidente.
Analiștii politici consultați de Reuters spun că această victorie ar putea submina sprijinul pentru Ucraina.
„Votul este al doilea din cele trei scrutine consecutive pentru un nou parlament și un nou președinte, după ce, în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, un candidat independent de extremă dreapta, Călin Georgescu, a ieșit dintr-o relativă obscuritate pentru a deveni favorit”, mai notează publicația.
Cu toate acestea, ambasadoarea americană de la București și-a exprimat speranța că procesul electoral din România nu va afecta „reputația solida a României ca partener democratic de încredere”, potrivit agenției AFP.
Septimius Pârvu, de la Expert Forum, citat de AFP consideră că această situație „subminează încrederea” în instituții și ar putea „alimenta” votul pentru extrema dreaptă.
The Guardian: „Pe fondul furiei generalizate, AUR ar putea beneficia cel mai mult”
În acest sens, publicația britanică The Guardian notează: „Partidele de extremă dreapta s-au folosit de sprijinul puternic acordat de România Ucrainei pentru a alimenta temerile că războiul s-ar putea extinde dincolo de graniță dacă țara nu își oprește sprijinul, precum și pentru a stimula resentimentele legate de presupusul tratament preferențial pentru refugiații din Ucraina.”
În plus, publicația The Guardian susține că formarea unei noi coaliții în parlamentul românesc va fi extrem de dificilă, dat fiind faptul că sondajele de la ieșirea de la urne arată că legislatura va fi mult mai fragmentată comparativ cu mandatele trecute.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!