Filme românești – topul celor mai bune filme din toate timpurile

O serie de filme românești au intrat în topul preferințelor unui public variat și, de-a lungul timpului, au fost premiate la festivaluri de film internaționale și nu numai. Filme de acțiune, filme de dragoste, filme comedie sau dramă, toate fac parte din topul celor mai bune filme românești din toate timpurile.

Cele mai bune filme românești

Filme românești - Premiul Ursul de Aur
Filme românești – Premiul Ursul de Aur

Colectiv

Numit documentarul european al anului, la Premiile Academiei Europene de Film, documentarul „Colectiv” regizat de Alexander Nanău arată schimbarea societății românești, după incendiul din clubul Colectiv din 2015. Filmul documentar a primit recenzii pozitive pe plan internațional, la festivaluri renumite, la Toronto și Veneția, iar revista Rolling Stone l-a desemnat cel mai bun film al anului 2020. „Colectiv” este propus la două secțiuni ale Premiilor Oscar: cel mai bun documentar și cel mai bun lungmetraj străin.

Unul dintre intelectualii lui Băsescu a ajuns în conferințele AUR
Recomandări
Unul dintre intelectualii lui Băsescu a ajuns în conferințele AUR

„Colectiv” este disponibil pe HBO GO.

Acasă – My Home

Filmul realizat de Radu Ciorniciuc spune povestea familiei Enache, care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată: Parcul Natural Văcărești, primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul a urmărit viața familiei. Filmul „Acasă” a fost premiat la Festivalul Sundance, la începutul anului 2020. 

„Acasă. My Home” poate fi văzut pe HBO GO. 

Soldații. Poveste din Ferentari

Filmul regizat de Ioana Mladenovic, după romanul cu același nume scris de Adrian Șchiop, spune povestea lui Adi, un antropolog părăsit de iubita lui, care se mută în cartierul Ferentari din București. Acolo, vrea să documenteze un doctorat despre manele și îl cunoaște și începe o relație romantică cu Alberto, un fost pușcăriaș. Pelicula, lansată în anul 2017, a fost nominalizată la Premiile Gopo și la mai multe festivaluri internaționale: Hamburg, San Sebastian, Istanbul, TIFF, Trieste și Tromso.

Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții
Recomandări
Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții

„Soldații. Poveste din Ferentari” este disponibil pe Netflix.

Moromeții 1 și 2

Ecranizările romanului în două volume scris de Marin Preda, lansate în 1987 și 2018, urmăresc povestea lui Ilie Moromete, țăran din Siliștea Gumești, și a familiei sale, la jumătatea anilor ‘30 (primul film) și după Al Doilea Război Mondial (al doilea film). Rolurile principale sunt interpretate de Victor Rebengiuc (1987) și Horațiu Mălăele (2018)

Coborâm la prima

Un metrou se blochează între stații în dimineața după incendiul de la Colectiv. Filmul urmărește reacțiile și interacțiunile dintre călătorii provenind din diferite medii sociale și culturale, arătând că „suntem străini până când cineva ne aduce împreună”. La finalul călătoriei, fiecare iese din vagon schimbat. Un film lansat în anul 2018, cu Bebe Cotimanis, Teodora Mareș, Adrian Păduraru, Emilian Oprea. 

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care vor să-și aleagă medicul specialist. Asigurare suplimentară pentru tratament dentar
Recomandări
Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care vor să-și aleagă medicul specialist. Asigurare suplimentară pentru tratament dentar

Touch Me Not / Nu mă atinge-mă

Câștigător al premiului Ursul de Aur la Berlinale, în 2018, filmul regizat de Adina Pintilie este o cercetare despre intimitate. Pelicula urmărește călătoriile emoționale ale unui regizor și ale personajelor sale.

Balanța – The Oak

Nela (Maia Morgentern), fiica unui fost colonel de Securitate, se mută în provincie, după moartea tatălui ei, și îl cunoaște pe Mitică (Răzvan Vasilescu), un medic la spitalul local plin de visuri și optimism. Filmul lui Lucian Pintiliea avut premiera în 1992 și a fost relansat în format 4K, în 2020. 

„Balanța” / „The Oak”poate fi văzut pe Netflix.

Charleston

La scurt timp după ce iubita lui, Ioana, moare, Alexandru (Șerban Pavlu) îl cunoaște pe Sebastian (Radu Iacoban), un tânăr care susține că a fost iubitul Ioanei în ultima jumătate de an. Sebastian vine cu o cerință bizară: îl roagă pe Alexandru să-l ajute să treacă peste durerea cauzată de pierderea femeii pe care amândoi au iubit-o. Un film în regia lui Andrei Crețulescu, disponibil pe Netflx și HBO GO. 

Dragoste 1. Câine / Love 1. Dog

Un bărbat care trăiește singur în zona montană întâlnește o femeie care a fost bătută și abandonată. Simion (Valeriu Andriuță) îi oferă adăpost Irinei (Cosmina Stratan) în cabana lui modestă. Tânăra încearcă să fugă, fără succes, din cauza câinelui care păzește cabana, în timp ce bărbatul începe să se atașeze de ea. Este o poveste despre dragoste, dar nu romantică.

Filmul „Dragoste 1. Câine” / „Love 1. Dog” este disponibil pe Netflix.

După dealuri

Filmul regizat de Cristian Mungiu se bazază pe romanele scrise de Tatiana Niculescu Bran, care urmăresc cazul real al exorcizării de la Tanacu, județul Vaslui. Voichița și Alina au fost prietene în copilărie. La maturitate, prima se călugărește, iar a doua pleacă în Germania. Alina se întoarce în țară pentru a o convinge pe Voichița să plece împreună în străinătate. După un timp petrecut la mănăstire, sănătatea mentală a Alinei se înrăutățește, iar aceasta rămâne în grija călugărițelor de la mănăstire. 

Poziția copilului

Film românesc câștigător al Ursului de Aur și premiul FIPRESCI în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, în anul 2013. Povestea filmului Poziția copilului, este una dura, dar despre iubirea dincolo de limite a unei mame pentru fiul său. Este unul dintre filmele românești în care emoția este sentimentul de bază și din care afli care sunt amprentele pe care părinții le lasă asupra personalității copiilor.

 • Urmărește trailerul filmului Poziția copilului
Filme românești - Moartea Domnului Lăzărescu - film românescIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Aferim

Film românesc dramatic istoric, premiat la Galele Gopo din anul 2016 pentru mai multe categorii: regie, costume, scenariu, actor în rol secundar, dar și filmul însuși. Filmul este unul dintre cele mai importante producții din cinematografia românească deoarece atrage atenția prin subiectul despre sclavia romilor și problemele sociale cu care societatea românească se confruntă. Filmul Aferim a fost promovat în Parlamentul European în anul 2015 cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.

 • Urmărește traileul filmului Aferim

Sieranevada

Acțiunea filmului românesc Sieranevada se petrece la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său. Acțiunea filmului nu se derulează conform așteptărilor, atunci când medicul Lary urmează să își petreacă ziua de sâmbătă lângă tânăra lui soție, în sânul familiei.

 • Urmărește trailerul filmului Sieranevada

Moartea domnului Lăzărescu

Filmul este bazat pe un caz real, povestea de viață a unui pensionar, Lăzărescu Dante Remus, care s-a îmbolnăvit în seara unui mare accident rutier și este nevoit să se plimbe între mai multe spitale, fără să primească în timp util îngrijiri medicale. Povestea filmului este inspirata dintr-un caz real, un pacient din Dolj care, în 2001, a fost refuzat de trei ori la internare și a murit din cauza faptului că nu a primit îngrijiri medicale.

 • Urmărește trailerul filmului Moartea domnului Lăzărescu

Nunta mută

Film românesc din anul 2008, regizat de Horațiu Mălăele care relatează povestea reală a unui cuplu dintr-un sat izolat din România. Evenimentul aparent fericit, nunta, este întrerupt de un anunț din partea unui ofițer sovietic, care le-a transmis nuntașilor că a murit conducătorul URSS în acea noapte și sunt decretate șapte zile de doliu internațional. În acea perioadă de doliu sunt interzice orice fel de manifestări cu caracter public, astfel că, organizatorii au fost nevoiți să transforme evenimentul într-o nuntă mută.

 • Urmărește trailerul filmului Nunta Mută

Două lozuri

Un film românesc de comedie care prezintă povestea lui Dinel și Pompiliu, care recurg la una dintre cele mai căutate soluții atunci când oamenii au nevoie de bani, joacă la Loto 6/49. Cei doi află de la televizor că au câștigat premiul cel mare, iar când se decid să meargă să ridice premiul își dau seama că există o problemă, iar de aici începe adevărata distracție.

 • Urmărește trailerul filmului Două lozuri

Eu când vreau să fluier, fluier

Film românesc catalogat drept dramă cinematografică din anul 2010. Filmul a fost nominalizat pentru premiul Ursul de Aur de la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și a primit Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint, dar și premiul de la Galele Gapo pentru Cel mai bun film.
Filmul arată povestea unui tânăr care este condamnat pentru furt la o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani, iar cu câteva zile înainte de eliberare află că mama sa și-a găsit de lucru în Italia și intenționează să plece, dar să îl ia cu ea și pe fratele său mai mic.

 • Urmărește trailerul filmului Eu când vreau să fluier, fluier

Bacalaureat

Film românesc ce a avut premiera pe data de 19 mai 2016 la Festivalul de la Cannes. Filmul spune povestea unui doctor dintr-un oraș provincial care trebuie să decidă pentru fiul său care este cea mai bună cale de urmat, în contextul societății de astăzi.

 • Urmărește trailerul filmului Bacalaureat

Polițist Adjectiv

Film polițist românesc catalogat drept dramă și realizat în Vaslui, orașul natal al regizorului Corneliu Porumboiu. Poveste filmului îl prezintă pe Cristi, un polițist dintr-un oraș de provincie, care urmărește cazul unui licean ce este acuzat de trafic de droguri. Pe parcurs, gândirea polițistului se schimbă, acesta își dă seama că nu mai crede atât de mult în meseria sa și nu își mai dorește să rezolve cazul,

 • Urmărește trailerul filmului Polițist Adjectiv

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

Film românesc care a primit premiul Palme dOr la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007, dar și premiul FIPRESCI. Filmul dezbate drama unei femei românce în contextul Decretului anti-avort în perioada lui Ceaușescu. Pe parcursul unei zile din anul 1987, două studente prietene, Găbița, cu ajutorul prietenei sale Otilia încearcă să facă un avort, acțiune ilegală în acea vreme.

 • Urmărește trailerul filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

Amintiri din Epoca de Aur

Film colectiv dintr-o serie de 6 scurtmetraje, grupate în două părți lansate succesiv. O comedie care prezintă legendele urbane ce circulau în perioada dictaturii comuniste din România. Prima parte a filmului intitulată Amintiri din Epoca de Aur a avut premiera în anul 2009, septembrie, iar partea a doua în octombrie 2009.

 • Urmărește trailerul filmului Amintiri din Epoca de Aur

Filantropica

Film românesc de comedie regizat după propriul scenariu de către Nae Caranfil. Filmul a avut parte de un succes colosal în fața publicului deoarece a fost vizionat de peste 110.000 de spectatori în cinematografele din România. Filmul Filantropia a câștigat șase premii din partea Uniunii Cineaștilor din România, dar și mai multe premii la festivaluri internaționale de film.

 • Urmărește trailerul filmului Filantropica

Ana, Mon Amour

Film românesc din 2017 care prezintă povestea de dragoste dintre doi tineri care s-au cunoscut în vreme ce studiau amândoi literatura la facultate. Tânăra Ana suferă de o ușoară boală psihică și are dese atacuri de panică, iar Toma o urmează în orice colț în care aceasta merge. Ana își depășește temerile și se adaptează la lumea exterioară, moment în care Toma rămâne singur și încearcă să înțeleagă perioada prin care a trecut.

 • Urmărește trailerul filmului Ana, Mon Amour

A fost sau n-a fost

Film ce este catalogat în genul comedie satirică și dramă, multiplu premiat la Galele Gopo și premiat cu Camera dOr la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. “A fost sau n-a fost revoluție în oraș?” aceasta este întrebarea după ce o țară întreagă a privit în direct dictatorul Ceaușescu a părăsit Bucureștiul într-un elicopter.

 • Urmărește trailerul filmului A fost sau n-a fost

Despre oameni și melci

Povestea filmului prezintă situația unei fabrici de mașini ARO care a dat faliment și urmează să fie privatizată într-o săptămână. Fabrica va fi cumpărată de o companie franceză care își dorește să transforme acel loc într-o crescătorie de melci. Vezi ce se întâmplă cu cei peste 3.000 de muncitori ai fabricii, dintre care doar 300 își vor păstra locul de muncă.

 • Urmărește trailerul filmului Despre oameni și melci

Marfă și bani

Film românesc în care vei urmări povestea unui tânăr din Constanța care deține propria afacere, dar vinde la geamul apartamentului. El își dorește să se extindă și să își cumpere un chioșc, însă momentan nu dispune de resurse financiare. Totul se schimbă atunci când un înstărit local îi oferă o sumă de bani pentru a transporta o geantă. O acțiune banală, însă cu o mare întorsătură atunci când află că geanta ar putea conține lucruri ce îi interesează și pe alții.

 • Urmărește trailerul filmului Marfă și bani

California Dreamin

În anul 1999, în timpul războiului din Kosovo, un tren care transporta echipamente militare trimis de NATO a primit aprobarea din partea Guvernului României de a traversa țara în direcția frontierei cu Serbia. Când trenul ajunge la Căpâlnița, acolo șeful CFR refuză să lase trenul să plece mai departe. Acțiune începe de aici, când orele trec, iar situația nu este deloc una favorabilă.

 • Urmărește trailerul filmului California Dreamin’

Hârtia va fi albastră

Un lung metraj a cărui acțiune se petrece într-o singură noapte, 22 spre 23 decembrie anul 1989, una dintre cele mai sângeroase nopți ale Revoluției române. Producția filmului a alocat mai multe locații, iar întreaga poveste s-a filmat în 28 de nopți. Costi, personajul principal al filmului se află la doar trei luni înainte de a termina stagiul militar, iar evenimentele sângeroase la care acesta a participat l-au transformat într-o persoană confuză și debusolată.

 • Urmărește trailerul filmului Hârtia va fi albastră

6,9 pe scara Richter

Un tânăr actor se descurcă cu greu într-un rol complicat pe care l-a primit într-un musical, cu o nevastă geloasă până la depresie, dar și cu obsesia unui mare cutremur devastator, anunțat de toți “experții”. Însă totul se schimbă atunci când își face apariția propriul său tată, după decenii de absență și se instalează în viața sa, acaparându-l cu totul și bulversându-i existența. Acum, tânărul actor, soția instabilă psihic, tatăl acestuia și mult prea tânără iubită a lui trăiesc împreună într-un cadru tragi-comic.

 • Urmărește trailerul filmului 6,9 pe scara Richter

Un pas în urma serafimilor

Povestea filmului îl arată pe Gabriel, un tânăr care își dorește să devină preot și intră la un seminar teologic ortodox. Acesta încearcă să se adapteze mediului, însă, într-un final, își dă seama că sistemul este corupt și abuziv. Aici elevii învață ce este furtul, minciuna, manipularea și trădarea, aptitudini pe care trebuie să și le însușească dacă vor să reziste în seminar.

 • Urmărește trailerul filmului Un pas în urma serafimilor

Citește și:

Filme acțiune – cele mai bune filme de acțiune pe care nu trebuie să le ratezi;

Filme Horror – Top 20 cele mai bune filme horror din toate timpurile;

Filme Comedie – Top 20 cele mai bune filme de comedie;

Filme SF – Top 20 de filme SF pe care trebuie să le vezi într-o viață.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
GSP.RO
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
BOMBĂ! Sfârșitul lui Putin se apropie! HALUCINANT ce fac oamenii din jurul lui! Informații incredibile!
Playtech.ro
BOMBĂ! Sfârșitul lui Putin se apropie! HALUCINANT ce fac oamenii din jurul lui! Informații incredibile!
Ce s-a ales de Radu Palaniță, câștigătorul Românii au Talent, după ce a cheltuit toți banii: 'Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă'
Viva.ro
Ce s-a ales de Radu Palaniță, câștigătorul Românii au Talent, după ce a cheltuit toți banii: 'Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă'
Momentul halucinant în care șoferul vâlcean încearcă să-și omoare tatăl și fratele, călcându-i cu mașina, a fost filmat
Observatornews.ro
Momentul halucinant în care șoferul vâlcean încearcă să-și omoare tatăl și fratele, călcându-i cu mașina, a fost filmat
O bătrână de 82 de ani fost arestată pentru că nu și-a plătit factura la gunoi. Care era prejudiciul
Știrileprotv.ro
O bătrână de 82 de ani fost arestată pentru că nu și-a plătit factura la gunoi. Care era prejudiciul
Cât costă o noapte de cazare în cel mai frumos sat din Europa. E la doar 200 kilometri de București
FANATIK.RO
Cât costă o noapte de cazare în cel mai frumos sat din Europa. E la doar 200 kilometri de București
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Orangesport.ro
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Horoscop 5 decembrie 2022. Leii au ocazia să stabilească ce e bun pentru ei, din planurile care se derulează acum la muncă sau în familie
HOROSCOP
Horoscop 5 decembrie 2022. Leii au ocazia să stabilească ce e bun pentru ei, din planurile care se derulează acum la muncă sau în familie
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic