Filme românești – topul celor mai bune filme din toate timpurile

O serie de filme românești au intrat în topul preferințelor unui public variat și, de-a lungul timpului, au fost premiate la festivaluri de film internaționale și nu numai. Filme de acțiune, filme de dragoste, filme comedie sau dramă, toate fac parte din topul celor mai bune filme românești din toate timpurile.

Cele mai bune filme românești

Filme românești - Premiul Ursul de Aur
Filme românești – Premiul Ursul de Aur

Filme românești – Poziția copilului

Film românesc câștigător al Ursului de Aur și premiul FIPRESCI în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, în anul 2013. Povestea filmului Poziția copilului, este una dura, dar despre iubirea dincolo de limite a unei mame pentru fiul său. Este unul dintre filmele românești în care emoția este sentimentul de bază și din care afli care sunt amprentele pe care părinții le lasă asupra personalității copiilor.

 • Urmărește trailerul filmului Poziția copilului

Filme românești – Aferim

Film românesc dramatic istoric, premiat la Galele Gopo din anul 2016 pentru mai multe categorii: regie, costume, scenariu, actor în rol secundar, dar și filmul însuși. Filmul este unul dintre cele mai importante producții din cinematografia românească deoarece atrage atenția prin subiectul despre sclavia romilor și problemele sociale cu care societatea românească se confruntă. Filmul Aferim a fost promovat în Parlamentul European în anul 2015 cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.

Ad placeholder
În timp ce spune că ar introduce pedeapsa cu moartea pentru “cei care înșală încrederea oamenilor”, primarul Negoiță ține la secret banii dați presei!
Recomandări
În timp ce spune că ar introduce pedeapsa cu moartea pentru “cei care înșală încrederea oamenilor”, primarul Negoiță ține la secret banii dați presei!
 
 • Urmărește traileul filmului Aferim

Filme românești – Sieranevada

Acțiunea filmului românesc Sieranevada se petrece la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său. Acțiunea filmului nu se derulează conform așteptărilor, atunci când medicul Lary urmează să își petreacă ziua de sâmbătă lângă tânăra lui soție, în sânul familiei.

 • Urmărește trailerul filmului Sieranevada

Filme românești – Moartea domnului Lăzărescu

Filmul este bazat pe un caz real, povestea de viață a unui pensionar, Lăzărescu Dante Remus, care s-a îmbolnăvit în seara unui mare accident rutier și este nevoit să se plimbe între mai multe spitale, fără să primească în timp util îngrijiri medicale. Povestea filmului este inspirata dintr-un caz real, un pacient din Dolj care, în 2001, a fost refuzat de trei ori la internare și a murit din cauza faptului că nu a primit îngrijiri medicale.

Ad placeholder
Fosta șefă ANT care acuză Bulgaria, Grecia și Turcia că plătesc să ne denigreze litoralul: „Ne afectează când domnul Tătaru spune că Vama Veche și alte stațiuni pot deveni focare”
Recomandări
Fosta șefă ANT care acuză Bulgaria, Grecia și Turcia că plătesc să ne denigreze litoralul: „Ne afectează când domnul Tătaru spune că Vama Veche și alte stațiuni pot deveni focare”
 
 • Urmărește trailerul filmului Moartea domnului Lăzărescu

Filme românești – Nunta mută

Film românesc din anul 2008, regizat de Horațiu Mălăele care relatează povestea reală a unui cuplu dintr-un sat izolat din România. Evenimentul aparent fericit, nunta, este întrerupt de un anunț din partea unui ofițer sovietic, care le-a transmis nuntașilor că a murit conducătorul URSS în acea noapte și sunt decretate șapte zile de doliu internațional. În acea perioadă de doliu sunt interzice orice fel de manifestări cu caracter public, astfel că, organizatorii au fost nevoiți să transforme evenimentul într-o nuntă mută.

 • Urmărește trailerul filmului Nunta Mută

Filme românești – Două lozuri

Un film românesc de comedie care prezintă povestea lui Dinel și Pompiliu, care recurg la una dintre cele mai căutate soluții atunci când oamenii au nevoie de bani, joacă la Loto 6/49. Cei doi află de la televizor că au câștigat premiul cel mare, iar când se decid să meargă să ridice premiul își dau seama că există o problemă, iar de aici începe adevărata distracție.

Ad placeholder
Iohannis, mesaj pentru Orban, după ce Libertatea l-a întrebat despre apelul la ignorarea deciziei CCR pe tema carantinei: Respectarea Constituției e obligatorie!
Recomandări
Iohannis, mesaj pentru Orban, după ce Libertatea l-a întrebat despre apelul la ignorarea deciziei CCR pe tema carantinei: Respectarea Constituției e obligatorie!
 
 • Urmărește trailerul filmului Două lozuri

Filme românești – Eu când vreau să fluier, fluier

Film românesc catalogat drept dramă cinematografică din anul 2010. Filmul a fost nominalizat pentru premiul Ursul de Aur de la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și a primit Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint, dar și premiul de la Galele Gapo pentru Cel mai bun film.
Filmul arată povestea unui tânăr care este condamnat pentru furt la o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani, iar cu câteva zile înainte de eliberare află că mama sa și-a găsit de lucru în Italia și intenționează să plece, dar să îl ia cu ea și pe fratele său mai mic.

Ad placeholder
 • Urmărește trailerul filmului Eu când vreau să fluier, fluier

Filme românești – Bacalaureat

Film românesc ce a avut premiera pe data de 19 mai 2016 la Festivalul de la Cannes. Filmul spune povestea unui doctor dintr-un oraș provincial care trebuie să decidă pentru fiul său care este cea mai bună cale de urmat, în contextul societății de astăzi.

 • Urmărește trailerul filmului Bacalaureat

Filme românești – Polițist Adjectiv

Film polițist românesc catalogat drept dramă și realizat în Vaslui, orașul natal al regizorului Corneliu Porumboiu. Poveste filmului îl prezintă pe Cristi, un polițist dintr-un oraș de provincie, care urmărește cazul unui licean ce este acuzat de trafic de droguri. Pe parcurs, gândirea polițistului se schimbă, acesta își dă seama că nu mai crede atât de mult în meseria sa și nu își mai dorește să rezolve cazul,

Ad placeholder
 • Urmărește trailerul filmului Polițist Adjectiv

Filme românești – 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

Film românesc care a primit premiul Palme dOr la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007, dar și premiul FIPRESCI. Filmul dezbate drama unei femei românce în contextul Decretului anti-avort în perioada lui Ceaușescu. Pe parcursul unei zile din anul 1987, două studente prietene, Găbița, cu ajutorul prietenei sale Otilia încearcă să facă un avort, acțiune ilegală în acea vreme.

 • Urmărește trailerul filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

Filme românești – Amintiri din Epoca de Aur

Film colectiv dintr-o serie de 6 scurtmetraje, grupate în două părți lansate succesiv. O comedie care prezintă legendele urbane ce circulau în perioada dictaturii comuniste din România. Prima parte a filmului intitulată Amintiri din Epoca de Aur a avut premiera în anul 2009, septembrie, iar partea a doua în octombrie 2009.

Ad placeholder
 • Urmărește trailerul filmului Amintiri din Epoca de Aur

Filme românești – Filantropica

Film românesc de comedie regizat după propriul scenariu de către Nae Caranfil. Filmul a avut parte de un succes colosal în fața publicului deoarece a fost vizionat de peste 110.000 de spectatori în cinematografele din România. Filmul Filantropia a câștigat șase premii din partea Uniunii Cineaștilor din România, dar și mai multe premii la festivaluri internaționale de film.

 • Urmărește trailerul filmului Filantropica

Filme românești – Ana, Mon Amour

Film românesc din 2017 care prezintă povestea de dragoste dintre doi tineri care s-au cunoscut în vreme ce studiau amândoi literatura la facultate. Tânăra Ana suferă de o ușoară boală psihică și are dese atacuri de panică, iar Toma o urmează în orice colț în care aceasta merge. Ana își depășește temerile și se adaptează la lumea exterioară, moment în care Toma rămâne singur și încearcă să înțeleagă perioada prin care a trecut.

Ad placeholder
 • Urmărește trailerul filmului Ana, Mon Amour

Filme românești – A fost sau n-a fost

Film ce este catalogat în genul comedie satirică și dramă, multiplu premiat la Galele Gopo și premiat cu Camera dOr la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. “A fost sau n-a fost revoluție în oraș?” aceasta este întrebarea după ce o țară întreagă a privit în direct dictatorul Ceaușescu a părăsit Bucureștiul într-un elicopter.

 • Urmărește trailerul filmului A fost sau n-a fost

Filme românești – Despre oameni și melci

Povestea filmului prezintă situația unei fabrici de mașini ARO care a dat faliment și urmează să fie privatizată într-o săptămână. Fabrica va fi cumpărată de o companie franceză care își dorește să transforme acel loc într-o crescătorie de melci. Vezi ce se întâmplă cu cei peste 3.000 de muncitori ai fabricii, dintre care doar 300 își vor păstra locul de muncă.

Ad placeholder
 • Urmărește trailerul filmului Despre oameni și melci

Filme românești – Marfă și bani

Film românesc în care vei urmări povestea unui tânăr din Constanța care deține propria afacere, dar vinde la geamul apartamentului. El își dorește să se extindă și să își cumpere un chioșc, însă momentan nu dispune de resurse financiare. Totul se schimbă atunci când un înstărit local îi oferă o sumă de bani pentru a transporta o geantă. O acțiune banală, însă cu o mare întorsătură atunci când află că geanta ar putea conține lucruri ce îi interesează și pe alții.

 • Urmărește trailerul filmului Marfă și bani

Filme românești – California Dreamin

În anul 1999, în timpul războiului din Kosovo, un tren care transporta echipamente militare trimis de NATO a primit aprobarea din partea Guvernului României de a traversa țara în direcția frontierei cu Serbia. Când trenul ajunge la Căpâlnița, acolo șeful CFR refuză să lase trenul să plece mai departe. Acțiune începe de aici, când orele trec, iar situația nu este deloc una favorabilă.

 • Urmărește trailerul filmului California Dreamin’

Filme românești – Hârtia va fi albastră

Un lung metraj a cărui acțiune se petrece într-o singură noapte, 22 spre 23 decembrie anul 1989, una dintre cele mai sângeroase nopți ale Revoluției române. Producția filmului a alocat mai multe locații, iar întreaga poveste s-a filmat în 28 de nopți. Costi, personajul principal al filmului se află la doar trei luni înainte de a termina stagiul militar, iar evenimentele sângeroase la care acesta a participat l-au transformat într-o persoană confuză și debusolată.

 • Urmărește trailerul filmului Hârtia va fi albastră

Filme românești – 6,9 pe scara Richter

Un tânăr actor se descurcă cu greu într-un rol complicat pe care l-a primit într-un musical, cu o nevastă geloasă până la depresie, dar și cu obsesia unui mare cutremur devastator, anunțat de toți “experții”. Însă totul se schimbă atunci când își face apariția propriul său tată, după decenii de absență și se instalează în viața sa, acaparându-l cu totul și bulversându-i existența. Acum, tânărul actor, soția instabilă psihic, tatăl acestuia și mult prea tânără iubită a lui trăiesc împreună într-un cadru tragi-comic.

 • Urmărește trailerul filmului 6,9 pe scara Richter

Filme românești – Un pas în urma serafimilor

Povestea filmului îl arată pe Gabriel, un tânăr care își dorește să devină preot și intră la un seminar teologic ortodox. Acesta încearcă să se adapteze mediului, însă, într-un final, își dă seama că sistemul este corupt și abuziv. Aici elevii învață ce este furtul, minciuna, manipularea și trădarea, aptitudini pe care trebuie să și le însușească dacă vor să reziste în seminar.

 • Urmărește trailerul filmului Un pas în urma serafimilor

Citește și:

Filme acțiune – cele mai bune filme de acțiune pe care nu trebuie să le ratezi;

Filme Horror – Top 20 cele mai bune filme horror din toate timpurile;

Filme Comedie – Top 20 cele mai bune filme de comedie;

Filme SF – Top 20 de filme SF pe care trebuie să le vezi într-o viață.

Ce s-a întâmplat cu asistenta din Rusia care a apărut în lenjerie intimă în fața pacienților: „Am alte priorități în viață”
PARTENERI - GSP.RO
Ce s-a întâmplat cu asistenta din Rusia care a apărut în lenjerie intimă în fața pacienților: „Am alte priorități în viață”
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
Horoscop 9 iulie 2020. Balanțele pot întâmpina probleme la serviciu, pe fondul sănătății
HOROSCOP
Horoscop 9 iulie 2020. Balanțele pot întâmpina probleme la serviciu, pe fondul sănătății