Această măsură ar încuraja consumul de lumină în perioadele cu energie ieftină și multă, consideră oficialul.

Sebastian Burduja vrea lumină plătită în funcție de ora la care o consumă românii

Burduja a explicat principiul din spatele acestei idei: „Nu e totuna să consumi energie electrică la orele de prânz cu a consuma energie electrică seara. Asta e o realitate de care nu putem să scăpăm”.

El consideră că mecanismele de piață ar trebui să reflecte această realitate.

Ministrul energiei a menționat că implementarea acestui sistem a fost amânată din cauza măsurilor de compensare și plafonare care sunt în vigoare până la 1 iulie.

Cu toate acestea, după această dată, autoritățile vor analiza serios posibilitatea introducerii tarifelor orare.
„Trebuie să avem o pilotare, să vedem cum ar merge acest sistem și dacă putem să-i motivăm pe români, pe consumatorii casnici să consume energia atunci când ea este abundentă și, deci, și ieftină”, a declarat Burduja.

Burduja: Contoarele inteligente ajută proiectul privind tarifele orare

Ministrul energiei a subliniat că există deja „milioane de puncte de consum” cu contoare inteligente funcționale în România, iar acest lucru facilitează implementarea unor proiecte-pilot pentru testarea sistemului de tarife orare.

Război Israel-Iran, ziua șapte: Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz / „Khamenei nu mai poate fi lăsat să existe”, spune un oficial israelian
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua șapte: Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz / „Khamenei nu mai poate fi lăsat să existe”, spune un oficial israelian

Sebastian Burduja estimează că un astfel de proiect-pilot ar putea fi lansat până la sfârșitul acestui an.

„Cred că până la finalul anului un asemenea pilot poate fi făcut, nu este un lucru atât de complicat și, din discuțiile pe care le-am avut, operatorii de distribuție au fost foarte deschiși”, estimează ministrul Energiei.

Totodată, Ministerul Energiei lucrează la mai multe scenarii pentru a sprijini românii vulnerabili după 1 iulie, atunci când expiră plafonarea la energie, iar cel mai ambițios plan ar putea subvenționa până la șase milioane de clienți.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (5)
Avatar comentarii

vasile_69 28.05.2025, 08:13

Trebuie sa fii extrem de naiv sa crezi ca tot cu aceleasi persoane care s au aflat la butoane mai poti redresa o nava-colonica Romanica aflata complet in deriva datorita lor !

Avatar comentarii

octavcne 27.05.2025, 18:42

In 2024 totalul subvențiilor ministerului energiei cu plafonarea au fost de aproximativ 1% din PIB. Fara subvenții nu am fi avut 9.3% deficit, ci doar 8.3. De ce trebuie toti sa beneficieze de subvenție? Iernutul, tot în ograda lui Burduja, a trecut de la grad de realizare 97% in 2024 la 98% in acest an. N-ar fi mai bine sa ne lase toți acești diletanți? Cate taxe sa mai plătească cei din privat, că sa acopere dezastrul lăsat în urmă de astfel de Havardisti?

Avatar comentarii

Gabriel20 27.05.2025, 18:15

Cum va face acesta facturare? Sunt atâția consumatori care nu au primit facturi de luni de zile. Ca răspuns la sesizări vin cu motivării precum au fost înlocuite contoarele cu cele inteligente și de aici întârzierea. Ce legătură are una cu cealaltă? Doar pentru a ușura și a avea indexul în timp real fără deplasare au fost înlocuite. Chiar dacă indexul a fost transmis de către consumatori facturile lipsesc în continuare. Acolo unde au transmis factura după o perioadă lungă de timp au trimis una singură cu un singur termen scadent. Întreb dacă Dl Ministru dintr-un salariu minim pe economie ar putea plăti o factura pentru 10 luni o dată? Cu ce este vinovat consumatorul de incompetența altora?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.