CNPC Sucursala București are ca obiect principal de activitate serviciile de arhitectură, inginerie și consultanță tehnică legate de acestea, iar împuternicitul companiei este Guo Zhengfei.
Pilon al economiei chineze
CNPC este una dintre cele trei mari companii petroliere ale Chinei, alături de Sinopec și CNOOC. Toate acestea sunt controlate de către statul chinez.
CNPC se află pe locul al patrulea în topul Fortune 500 și a consemnat în anul 2016, ultimul pentru care există date oficiale, venituri totale de 262,5 miliarde de dolari și un profit net de 1,87 miliarde de dolari.
Gigantul are active de 585,6 miliarde de dolari și 1,5 milioane de angajați.
CNPC deține atât zăcăminte de petrol și gaze, cât și o vastă rețea de stații de distribuție a carburanților. PetroChina, una dintre unitățile CNPC, este listată pe bursele din Shanghai, Hong Kong și New York. PetroChina a fost prima companie din lume care a atins o capitalizare bursieră de 1.000 de miliarde de dolari, în anul 2007, când a fost listată pe bursă, după cum scria la acel moment The Guardian.
Proiecte-mamut cu Rusia
CNPC derulează mai multe proiecte-mamut și cu Rusia. Grupul a semnat în 2014 un contract de 400 de miliarde de dolari cu Gazprom pentur livrarea de gaze. Proiectul necesită construirea unui gazoduct imens, numit ”Forța Siberiei” pentru a transporta gazele din Rusia în China.
De asemenea, CNPC are și o serie de proiecte cu Rosneft, concernul petrolier de stat al Rusiei. În fine, CNPC deține și 20% din proiectul terminalului de gaze Yamal, controlat de către Novatek – al doilea grup de gaze al Rusiei. Novatek este deținut de către Ghennadi Timcenko, un oligarh apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Timcenko se află sub sancțiunile SUA din 2014, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia și sprijinirea cu arme a rebelilor din Donbass, estul Ucrainei.
Investiții în Kazahstan
CNPC extrage țiței din cel mai mare zăcământ petrolier al Irakului, acesta fiind exploatat împreună cu grupul britanic BP.
În 2005, CNPC a cumpărat PetroKazakhstan cu 4,18 miliarde de dolari, iar în 2013 a dat 2,6 miliarde de dolari grupului Petrobras pentru activele acestuia din Peru.
CEFC cumpără Rompetrol
Înființarea sucursalei din București a CNPC vine în contextul în care un alt grup petrolier din China, CEFC, a achiziționat 51% din fostul grup Rompetrol.
Tranzacția nu a fost încă finalizată deoarece activele Rompetrol se află sub sechestrul DIICOT, ca urmare a dosarului Rompetrol 2, în care sunt vizați mai mulți directori ai companiei și foști miniștri.
Deși CEFC este companie privată, presa internațională a ridicat semne de întrebare asupra acesteia și speculează că CEFC China este o interfață a Armatei Chineze. Mai exact, fondatorul său, Ye Jianming, 40 de ani, a cumpărat o serie de active petroliere pe când avea 20 de ani, după ce fusese pădurar, conform Fortune.
Potrivit Financial Times, acesta sponsorizează un think thank compus din generali chinezi și foști membri ai serviciilor secrete.
Biografia din Singapore a lui Ye Jiangmin spune o altă poveste despre acesta: ar fi condus anterior Zhuhai Zhenrong, un trader de petrol din China care importa țiței din Iran.
Iar înainte de asta ar fi fost timp de doi ani secretar general al China Association for Friendly International Contact (CAIFC), o organizație internațională a Armatei chineze. Acest think-thank este în esență o organizație de propagandă a Chinei, potrivit cercetătorului Mark Stokes de la Project 2049 Institute (Institutul Proiect 2049 – n.r.).
CEFC vrea și Pro TV
În fine, grupul chinez CEFC vrea să cumpere și Central Media Enterprises (CME), proprietarul Pro TV, de la gigantul media Time Warner.
La finele anului trecut, grupul CEFC a plătit 9 miliarde de dolari pentru achiziția unui pachet de 14,2% din Rosneft, grupul petrolier de stat al Rusiei.
Anul trecut, CEFC a mai investit 899 de milioane de dolari într-un zăcămând din emiratul Abu Dhabi. În același zăcământ investește și CNPC suma de 1,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.
CEFC este cea mai mare companie privată de petrol și gaze din China, conform datelor oficiale. Grupul are peste 50.000 de angajați.
Investiții cu subvenții
Mai multe grupuri chinezești negociază mari investiții în România. China General Nuclear Power Corp negociază cu Nuclearelectrica realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, un proiect de 6,5 miliarde de euro.
De asemenea, China Huadian vrea să realizeze un nou grup pe lignit la termocentrala Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Realizarea acesteia costă 1 miliard de euro.
Alte grupuri chineze prezente în România sunt producătorul de smartphone-uri și echipamente telecom Huawei, dar și ChemChina, care a cumpărat în 2015 producătorul italian de anvelope Pirelli cu 7,7 miliarde de dolari. Pirelli deține o fabrică de cauciucuri auto la Slatina, județul Olt.
De asemenea, fostul Comtim este deținut de către Shuanghui Group, cel mai mare procesator de carne din China. Acesta a preluat Smithfield Foods în 2013 pentru 7,1 miliarde de dolari.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!