În dosar au calitatea de suspecţi mai multe persoane care au dat mită pentru a scăpa de amenzi.

Ancheta derulată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a demarat în urma unei sesizări primite de la reprezentanţii Poliţiei Locale Sector 1 Bucureşti în 12 iulie 2023, sesizare în care reprezentanţii instituţiei reclamau presupuse fapte de corupţie săvârşite de angajaţi ai instituţiei. 

„În perioada mai 2023 – februarie 2024, 12 poliţişti locali din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 au fost implicaţi în săvârşirea mai multor infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi fals intelectual, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei şi la regimul legislaţiei privind protecţia mediului”, informează, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Astfel, patru dintre poliţiştii locali au calitatea de inculpat şi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la dare de mită, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Totodată, aceștia sunt acuzați şi fals intelectual, iar alţi opt poliţişti sunt cercetaţi în calitate de suspect pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu.

Uneori aplicau avertismente în locul amenzilor

Ancheta arată că cei patru inculpaţi pretindeau şi primeau sume de bani cuprinse între 100 şi 200 de lei sau alte foloase pentru a nu constata săvârşirea unor contravenţii ori pentru a aplica sancţiunea avertismentului în locul amenzii, consemnând date nereale sau omiţând să consemneze toate datele în procesele-verbale de constatare a contravenţiei. 

„De asemenea, în momentul în care erau abordaţi de persoane care primeau înştiinţări prin care proprietarul autoturismului era invitat la sediul Poliţiei Locale Sector 1 pentru a comunica datele de identificare ale celui care a condus şi implicit care a săvârşit contravenţia de staţionare neregulamentară pentru a fi sancţionat, unii dintre inculpaţi îşi determinau colegii prezenţi la sediul Poliţiei Locale Sector 1 să aplice în toate cazurile sancţiunea avertismentului, fără o analiză obiectivă a contravenţiei săvârşite, fiind vorba de cei opt poliţişti locali cercetaţi în calitate de suspect pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, precizează procurorii.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

În dosar mai multe persoane au calitatea de suspect, fiind urmărite penal pentru infracţiunile de dare de mită şi cumpărare de influenţă. Este vorba despre contravenienţi care apelau la serviciile poliţiştilor locali pentru a scăpa de amenzi.

Joi, cei patru poliţişti locali inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie au fost plasaţi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, ei având interdicţia de a exercita profesia.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)

K476 31.05.2024, 23:21

Coruptie inseamna tradare nationala, iar politia locale prin definitie este opresiune partidului si a baronului-primar.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.