Cuprins:
Tendința de îngălbenire a pădurilor în timpul verii a fost analizată în ultimii 21 de ani de specialiștii de la Universitatea ETH Zurich și de la Institutul federal elvețian de cercetare a pădurilor, zăpezii și peisajului (WSL). Rezultatele studiului citat arată că 37% din pădurile mediteraneene și central-europene au fost afectate, iar fenomenul se răspândește în toată Europa.
Folosind date de înaltă rezoluție din satelit, cercetătorii au identificat mai multe perioade în care zonele de pădure nu erau atât de verzi pe cât ar trebui să fie în timpul verii. Seceta a jucat un rol central în îngălbenirea prematură a frunzelor copacilor, dar experții a ajuns la concluzia că efectele ei nu au fost imediate.
Concret, cercetătorii vorbesc despre un „efect de moștenire” al perioadelor de secetă intensă și persistentă, ceea ce înseamnă că abilitatea copacilor de a supraviețui căldurii și secetei depinde nu numai de vremea din prezent, ci și de cea din lunile și anii anteriori.
Astfel, au fost identificate câteva condiții meteorologice care au avut un efect asupra copacilor timp de mai mulți ani, precum perioadele frecvente de ploi slabe pe parcursul a doi-trei ani și perioadele cu temperaturi ridicate înregistrate în cel puțin doi ani în zonele temperate.
„Înainte de înverzirea slabă a pădurilor din Europa Centrală, am observat, de obicei, două veri uscate și calde la rând”, a explicat Mauro Hermann, doctorand ETH și autor principal al studiului.
De asemenea, seceta favorizează și infestările cu gândaci de scoarță și ciuperci, precum și incendiile de pădure, toate acestea putând contribui indirect la „ruginirea” pădurilor încă din timpul verii, mai precizează cercetătorii.
Care sunt zonele cele mai afectate din Europa
Zona mediteraneană se confruntă cu acest fenomen încă de la începutul anilor 2000, iar în ultimii ani, problema s-a extins la pădurile temperate din Europa Centrală.
Cea mai gravă situație a fost în 2022, când Europa a trecut prin cea mai călduroasă vară înregistrată până atunci, iar peste o treime din pădurile din aceste regiuni au fost afectate.
Este „mult mai mult decât orice alt eveniment din ultimele două decenii”, avertizează Hermann.
Ce înseamnă acest fenomen pentru pădurile Europei
Reducerea perioadei în care pădurile sunt complet verzi este un semn de vitalitate scăzută, de stres crescut și indică un declin al pădurilor, spun experții.
În trecut, verile calde și uscate erau mai puțin frecvente în Europa. De exemplu, în urma valului de căldură record din 2003, culoarea pădurilor de pe continent nu s-a schimbat în mod semnificativ. Dar, începând din 2018, secetele repetate pe scară largă și temperaturile ridicate au dus la o îngălbenire extinsă a pădurilor.
În plus, specialiștii se așteaptă ca fenomenul să devină tot mai răspândit în Europa, în contextul în care anul acesta se anunță o vară cu temperaturi și condiții de secetă similare celei din 2022.
În special molidul și fagul din Germania și Elveția s-au ofilit prematur, în timp ce păduri întregi au avut de suferit sub presiunea constantă a căldurii și a secetei.
Cercetătorii precizează însă că vremea nu este singurul factor care contribuie la acest fenomen, dar poate oferi indicii despre tendințele viitoare.
„Monitorizarea direcționată a condițiilor meteorologice pe parcursul mai multor sezoane ar putea oferi informații valoroase pentru a afla dacă este posibil ca decolorarea prematură a frunzelor să apară în vara următoare”, spune Thomas Wohlgemuth, șeful unității de cercetare Forest Dynamics de la WSL și coautor al studiului.
Foto: 123rf.com
borabora • 11.04.2023, 01:19
Natura gaseste intotdeauna echilibrul in fata agresiunii izvorate din dezechilibrele lacomiei si nesimtirii coeporatiilor care au poluat si au distrus mediul la scara globala. Natura pedepseste pe termen lung excesele omenirii si daca e nevoie pentru a se proteja poate induce chiar extinctia speciei umane.
Firmy193 • 10.04.2023, 20:51
Noi mergem de fapt către o deșertificare. Peisaje ca cele din Orientul Mijlociu ar trebui să le avem noi în viitor. În următorii 20 de ani.
.ZORRO. • 10.04.2023, 17:00
Pe scurt: omenirea mai are putin timp la dispozitie. Dar macar avem satisfactia, ca ne-am facut-o cu mana noastra.