MENIU CAUTĂ
26 Dec. 2016 23:00

Iliescu riscă să aibă soarta lui Vișinescu. Fostul președinte poate primi o condamnare de 25 de ani de închisoare

Distribuie

Dosarul Mineriada. Dacă va fi găsit vinovat, fostul președinte Ion Iliescu proate primi o pedeapsă între 15 și 25 de ani de închisoare, chiar dacă are 86 de ani. La vârsta de 91 de ani, Alexandru Vișinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Fostul președinte Ion Ilescu este unul dintre cei mai bătrâni români cercetați penal pentru crime împotriva umanității. El este anchetat de procurorii militari în dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990.

Două persoane au avut o vârstă mai înaintată ca a fostului președinte când au fost cercetate și, apoi, condamnate pentru fapte asemătoare.  Este vorba de Alexandru Vișinescu (născut în 1925), cercetat de la 88 de ani și condamnat anul acesta, când avea 91 de ani. Fostul comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat, unde erau torturați deținuții politici, a primit o pedeapsă de 20 de ani pentru crime împotriva umanității.

Cel puțin 13 persoane, au descoperit procurii, au murit în urma torturilor cerute de Vișinescu. În Dosarul Mineriada', anchetatorii au în vedere faptul că 1.200 de persoane au fost cel puțin reținute împotriva voinței lor și o mare parte dintre ele au fost bătute și toruturate.

Al doilea caz a fost cel al lui Ion Fecior (născut în 1928), comandatul coloniei de muncă de la Periprava. Și acesta a fost condamnat la 20 de ani în acest an, dar decizia nu este definitivă.

În ciuda acestor precedente, Ion Iliescu nu pare îngrijorat. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt', a declarat fostul președinte.

Conform legislației penale, faptele inumane ce cauzează suferințe mari sau vătămări ale integrității fizice sau psihice, se pedepsește cu detențiune pe viață sau cu închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea execitării unor drepturi'.

În Dosarul Mineriada' mai sunt cercetați, printre mulți alții, Miron Cozma și Petre Roman. Și aceștia riscă pedepse asemănătoare.

Citește și: Ion Iliescu, inculpat în Dosarul 'Mineriada 1990'. Procurorii îl acuză de crime împotriva umanității

Citește mai multe despre Ion Iliescu și Dosarul Mineriada pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii