Mergi direct la conținut »
Gruparea ecologistă Extinction Rebellion amână blocarea cu dronele a aeroportului Heathrow
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Gruparea ecologistă Extinction Rebellion amână blocarea cu dronele a aeroportului Heathrow

Gruparea ecologistă Extinction Rebellion amână blocarea cu dronele a aeroportului Heathrow

Gruparea Extinction Rebellion a amânat preconizata blocare a celui mai aglomerat aeroport al Europei, Heathrow din Londra, din cauza îngrijorărilor legate de securitatea zborurilor exprimate inclusiv de o parte dintre militanții mișcării, transmite Reuters. Inițial, blocarea aeroportului cu ajutorul dronelor, o infracțiune în Marea Britanie, era programată pentru această vară.

De Adrian Ilie,

Autoritățile aeroportuare britanice au intrat în alertă luna trecută după ce activiștii de mediu au anunțat că vor să paralizeze cu intermitențe aeroportul Heathrow, în lunile iunie și iulie, ca un semnal de alarmă față de daunele pe care le-ar provoca climatului deschiderea unei noi piste pe aeroport. Protestul era programat să înceapă în iunie.

Conducerea aeroportului a avertizat că lansarea dronelor în zona pistelor reprezintă o problemă majoră de siguranță aeriană. ”Colaborăm cu autoritățile pentru a răspunde oricăror amenințări cu proteste care ar putea perturba activitatea pe aeroport. Suntem de acord că nevoia de a acționa în ceea ce privește schimbările climatice, dar asta cere ca toți să conlucrăm, nu să comitem infracțiuni grave”, se arăta într-un comunicat al conducerii aeroportului.

Mișcarea, divizată din cauza protestului

Duminică Extinction Rebellion a anunțat că acțiunea va fi amânată pentru finele acestui an, decizia fiind influențată de o parte din membrii mișcării care se temeau că furia provocată de disputa privind siguranța zborurilor ar fi eclipsat mesajul protestului, că este nevoie de măsuri urgente pentru a reduce ritmul schimbărilor climatice.

Ca urmare, mișcarea a revizuit nu doar data protestului, ci și modul în care se va desfășura. Astfel, dronele nu vor zbura mai sus de înălțimea unui om normal și nu se vor intersecta cu culoarele de zbor. Cum lansarea dronelor se va face în paralel cu informarea autorităților, acestea vor fi nevoite să blocheze zborurile fără ca siguranța pasagerilor să fie afectată.

În decembrie 2018, câteva mii de zboruri de pe un alt aeroport din apropierea Londrei, Gatwick, au fost anulate din cauza unor done zărite în apropiere, însă Extinction Rebellion nu a fost implicată în acel incident.

Close
Închide
  Close