Într-un discurs ținut anul trecut în luna mai, fostul președinte al SUA George W. Bush l-a condamnat pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei. Bush a făcut apoi o uriașă gafă, atunci când a deplâns decizia liderului de la Kremlin „de a lansa o invazie brutală și complet nejustificată a Irakului”.

El s-a corectat rapid, spunând „Ucraina”, și unii au râs, dar mulți alții nu au avut niciun motiv de râs, scrie Washington Post. Invazia americană în Irak, care a avut loc acum 20 de ani, a fost criticată la vremea respectivă și considerată de mulți drept „complet nejustificată” și „brutală” – opinii care au devenit și mai răspândite în anii care au urmat.

Administrația Bush, scrie cotidianul american, a vândut opiniei publice un fals pentru a-și justifica intervenția „preventivă” împotriva regimului dictatorului irakian Saddam Hussein. Este cunoscut acum că presupusele arme de distrugere în masă ale Irakului nu au fost găsite și că vânătoarea Washingtonului s-a bazat pe informații proaste.

Iar insistența SUA de a crede că schimbarea de regim ar aduce o mai mare stabilitate în Orientul Mijlociu s-a dovedit greșită, invazia generând o instabilitate care a dus la apariția unor organizații extremiste precum Statul Islamic și la creșterea influenței regionale a Iranului, inamicul Washingtonului.

De ce este pierderea animalului de companie atât de dureroasă: „Aici zac rămășițele celui care posedă frumusețe fără vanitate și putere fără insolență”
Recomandări
De ce este pierderea animalului de companie atât de dureroasă: „Aici zac rămășițele celui care posedă frumusețe fără vanitate și putere fără insolență”

Viziunea declarată a Washingtonului de a impune democrația liberală în Irak s-a dovedit și ea iluzorie, țara fiind mistuită de ani de tulburări politice, paralizie parlamentară și corupție.

Un act unilateral al SUA

Irakienii au propriile opinii diferite cu privire la moștenirea lăsată de invazia americană, dar unele lucruri sunt incontestabile. Sute de mii de civili irakieni au fost uciși în urma înlăturării lui Saddam, morțile lor fiind cel puțin indirect legate de haosul dezlănțuit de Statele Unite.

Au existat și alte capitole sumbre, de la camerele de tortură de la Abu Ghraib la distrugerea orașului Fallujah.

Realitatea incomodă este că războiul din Irak a apărut în mare parte din fervoare naționalistă și din dorința de răzbunare care a cuprins Statele Unite în urma șocului atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, scrie Washington Post.

Chiar dacă regimul irakian nu avea prea multe legături cu comploturile Al-Qaeda, o parte semnificativă a publicului american a crezut că are.

În timp ce a beneficiat de un anumit sprijin internațional din partea unor țări mai mici, în mare parte constrânse de Washington, invazia a fost un act unilateral efectuat de un guvern care nu putea fi descurajat de sistemul internațional și de vreun control intern.

Reportaj dintr-o călătorie pentru o inimă sănătoasă. Sute de copii zboară anual la o clinică din Italia, unde medicii le oferă șansa pe care nu o au în România
Recomandări
Reportaj dintr-o călătorie pentru o inimă sănătoasă. Sute de copii zboară anual la o clinică din Italia, unde medicii le oferă șansa pe care nu o au în România

Administrația Bush s-a confruntat cu o opoziție minimă în Congres și nu a primit prea multe critici din partea mass-mediei.

De fapt, scrie Washington Post, la două luni după invazie, editorialistul liberal al New York Times, Thomas Friedman, a ieșit la televizor și a aclamat războiul, descriindu-l ca pe o declarație contondentă de forță față de extremiștii islamiști de pretutindeni.

Discursul moral

Ce legătură are acest lucru cu Ucraina? Timp de luni de zile, oficialii americani și europeni au prezentat conflictul din Ucraina în termeni morali foarte duri.

Președintele Joe Biden a prezentat războiul ca pe o confruntare între „toate democrațiile” și proiectul autoritarist al lui Putin. Iar în noiembrie anul trecut, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că eforturile aliaților occidentali arată „cât de mult apreciază și respectă țările din întreaga lume ordinea internațională bazată pe reguli”.

Simbolismul invaziei din Irak subminează această retorică, crede Washington Post.

Pentru mulți oameni din Orientul Mijlociu și din alte zone ale sudului global, invazia americană din Irak a fost doar cel mai flagrant episod recent dintr-o lungă istorie a amestecului occidental și a ipocriziei SUA pe scena mondială.

Ministrul Economiei a pus-o pe șefa organizației de femei PSD din Călărași din manager la Biblioteca Județeană la conducerea Şantierului Naval 2 Mai. E proaspăt inginer agricol
Recomandări
Ministrul Economiei a pus-o pe șefa organizației de femei PSD din Călărași din manager la Biblioteca Județeană la conducerea Şantierului Naval 2 Mai. E proaspăt inginer agricol

Pentru oficialii din China și Rusia, adversari de facto ai Statelor Unite, războiul din Irak este un precedent ușor de invocat cu care încearcă să demonteze argumentele Washingtonului.

„Oficialii americani invocă frecvent (ordinea bazată pe reguli) atunci când critică China”, a remarcat Paul Pillar, un fost ofițer al serviciilor de informații americane. „În niciun caz războiul ofensiv împotriva Irakului nu poate fi văzut ca fiind în concordanță cu respectarea unei ordini internaționale bazate pe reguli, altfel regulile implicate ar fi reguli ciudate”, a spus el.

„Nimănui din administrația Biden nu-i pasă astăzi de faptul că (războiul din Irak) a ruinat ce credibilitate mai avea America ca pilon al ordinii internaționale în sudul global și i-a oferit lui Putin acoperire pentru propria sa atrocitate”, a scris și Juan Cole, istoric pe tema Orientului Mijlociu la Universitatea din Michigan.

„Cine își mai amintește că, în 2003, noi eram Vladimir Putin?”, a adăugat acesta.

Întrebarea dificilă, scrie Washington Post, este ce lecții mai pot fi învățate. „Invazia Rusiei în Ucraina a fost un act criminal de mare imprudență. La fel a fost și invazia americană din Irak în 2003”, a scris săptămâna aceasta Andrew Bacevich, președintele Quincy Institute for Responsible Statecraft – un think-tank american.

Biden, a observat acesta, pare să creadă că războiul din Ucraina oferă o posibilitate prin care Statele Unite pot depăși moștenirea Irakului. Bacevich este însă sceptic în privința posibilității ca un război să răscumpere vina pentru alt război, scrie Washington Post.

Atacată în bar de cinci persoane care nu știau că este campioană la box. Neașteptat ce a urmat
GSP.RO
Atacată în bar de cinci persoane care nu știau că este campioană la box. Neașteptat ce a urmat
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (25)

casandreea   •   19.03.2023, 20:41

Va pe aici tot felul de troli, proSUA sau proRUSIA! Marile puteri INTOTDEAUNA s-au folosit de cei mici! Acum sa trecem la pragmatism! Crimea si Ucraina chiar au fost parte a Imperiului Țarist și Sovietic! Amâdouă imperiile s-au dizolvat "legal" vorbind și au apărut țări garantate prin legislația internațională a momentului! Prin urmare Rusia chiar nu are nici un drept, legal sau moral să inițieze vreun razboi împotriva Ucrainei! Crimea rusească! Se vehiculează pe aici secolul 13 pt a se justifica dreptul Rusiei asupra Crimeei! Dacă facem recurs la istorie, de ce să ne oprim la secolul 13?....Să mergem la secolul 20....sau 10, sau 12! Justificarea istorică este falsă! Dacă mergem pe istorie, Transilvania e maghiară (chiar au 1000 de ani de dominație! ...dar și asta e de discutabilă!)! Contează cumva oamenii in această justificare!? Pt ROMANIA, contează doar ca Rusia să fie ținută cat mai departe de granițele noastre! Cu orice sacrificiu! Referitor la greșelile SUA!? Da! Au invadat Irakul pe baza unor minciuni! Restul ideilor vehiculate pe aici....Doamne! ferește-ne de nebuni! La fel au bombardat fosta Yugoslavie! Fără aprobarea ONU au invadat o țară independentă! Nu veniți aici cu "drepturile bieților kosovari!" că ei nu le-au cerut prin lege ci pe calea terorismului! Nu s-a trezit Miloșevici dimineața, după micul dejun și neavând ce face a ordonat masacrarea albanezilor! Mă întreb și acum ce naiba face UE!? Acceptă inființarea de state exclusiv musulmane în Europa! De ce!?

Moshu   •   19.03.2023, 08:47

Mnda,se pare ca "jurnalistii fara frontiere" sunt la fel peste tot ! Departe de mine gindul de a aplauda actiunile americanilor dar,pana la a compara "actiunea speciala"din Irak cu "actiunea speciala"din Ucraina este cale lungaaaa! Poate vre-un jurnalist,oricare ar fi natia lui,sa indice un obiectiv civil distrus de orice fel de inamic,in Rusia, comparabil cu ce s-a intimplat in America ? Cred ca,pur si simplu,"vorbim discutii" ca sa mai umplem o pagina de ziar !

parpalache   •   19.03.2023, 08:17

Mda!Nu s-au respectat nici un fel de„reguli”(la invazia din Irak)!Dar a fost o„operațiune pregatita din...1990!Miza?!Petrolul arabilor și„fixul”americanilor-instalarea de baze militare pe„pamântul sfânt arab”!In i990-când secretarul de stat american(ministrul de externe),i-a „șoptit”lui Sadam, ca SUA„n-ar avea nimic impotriva”daca Irak ar ocupa Kuweit-momeala mușcata de turcomanul din Tikrit!Restul?!Se știe!Plus„spectacolul”cu World Trade Center-cu „atacarea”și...distrugerea celor doua blocuri turn-(programate la demolare de Primarie cu un an inainte)-intr-o zi când angajații din„neamul lui Israel”...nu s-au prezentat la slujba!De fapt SUA nu prea s-au incurcat de„reguli”niciodata!Nici in 1898 când au inscenat atacarea unei nave de razboi americane de catre Spania(miza fiind Cuba și Puerto Rico in Caraibe,Filipine și Guam in Pacific) și nici in cel de al doilea razboi mondial- când in razboiul impotriva japonezilor...nu au luat prizonieri!Cica aia erau atat de fanatici ca n-au vrut sa se predea!Concluzia?!Cine poate,face ce vrea!

    hristo33   •   19.03.2023, 08:48

    parpalache   •  19.03.2023, 08:17

    Mda!Nu s-au respectat nici un fel de„reguli”(la invazia din Irak)!Dar a fost o„operațiune pregatita din...1990!Miza?!Petrolul arabilor și„fixul”americanilor-instalarea de baze militare pe„pamântul sfânt arab”!In i990-când secretarul de stat american(ministrul de externe),i-a „șoptit”lui Sadam, ca SUA„n-ar avea nimic impotriva”daca Irak ar ocupa Kuweit-momeala mușcata de turcomanul din Tikrit!Restul?!Se știe!Plus„spectacolul”cu World Trade Center-cu „atacarea”și...distrugerea celor doua blocuri turn-(programate la demolare de Primarie cu un an inainte)-intr-o zi când angajații din„neamul lui Israel”...nu s-au prezentat la slujba!De fapt SUA nu prea s-au incurcat de„reguli”niciodata!Nici in 1898 când au inscenat atacarea unei nave de razboi americane de catre Spania(miza fiind Cuba și Puerto Rico in Caraibe,Filipine și Guam in Pacific) și nici in cel de al doilea razboi mondial- când in razboiul impotriva japonezilor...nu au luat prizonieri!Cica aia erau atat de fanatici ca n-au vrut sa se predea!Concluzia?!Cine poate,face ce vrea!

    asta e mai dusCupluta decit credeam))

Vezi toate comentariile (25)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Sărăcia i-a împins la divorț pe soții Dinu și Deea Maxer? Lidia Fecioru face afirmații dure EXCLUSIV
Playtech.ro
Sărăcia i-a împins la divorț pe soții Dinu și Deea Maxer? Lidia Fecioru face afirmații dure EXCLUSIV
Ce s-a întâmplat cu fosta soție a lui Adrian Sârbu, după ce era odinioară cea mai invidiată femeie. Poze rare cu ea, la 55 de ani
Viva.ro
Ce s-a întâmplat cu fosta soție a lui Adrian Sârbu, după ce era odinioară cea mai invidiată femeie. Poze rare cu ea, la 55 de ani
Poliția a identificat două dintre cele opt persoane care s-au înecat încercând să treacă ilegal din Canada în SUA
Observatornews.ro
Poliția a identificat două dintre cele opt persoane care s-au înecat încercând să treacă ilegal din Canada în SUA
Povestea cutremurătoare a românului care a stat opt ani într-o închisoare din China. „În doi ani nu am văzut lumina soarelui”
Știrileprotv.ro
Povestea cutremurătoare a românului care a stat opt ani într-o închisoare din China. „În doi ani nu am văzut lumina soarelui”
Top 5 locuri din România mai spectaculoase ca Valea Prahovei la momentul actual. Nu mulți știu de ele
FANATIK.RO
Top 5 locuri din România mai spectaculoase ca Valea Prahovei la momentul actual. Nu mulți știu de ele
Ce a păţit gimnasta minune a României. Scandal uriaş în sportul românesc
Orangesport.ro
Ce a păţit gimnasta minune a României. Scandal uriaş în sportul românesc
Horoscop zilnic, 2 aprilie. Nativii Capricorn și Scorpion, printre norocoși
Unica.ro
Horoscop zilnic, 2 aprilie. Nativii Capricorn și Scorpion, printre norocoși
Horoscop 2 aprilie 2023. Taurii ar fi bine să aleagă activități mai puțin stresante și chiar să-și permită un interval generos de odihnă
HOROSCOP
Horoscop 2 aprilie 2023. Taurii ar fi bine să aleagă activități mai puțin stresante și chiar să-și permită un interval generos de odihnă
Frumusețea din spatele meseriilor uitate
PUBLICITATE
Frumusețea din spatele meseriilor uitate