„Un politician anchetat pentru corupție în Ghana a cerut să fiu spânzurat, dar, împreună cu colegii mei, sunt hotărât să mă lupt cu cleptocrația”, semnează Anas Aremeyaw Anas într-un text de opinie din The Guardian. Pentru siguranță, jurnalistul de investigație folosește un pseudonim.
Locuiește în statul african Ghana, cu ieșire la Golful Guineei și vecină cu Burkina Faso. Distanța nu-l împiedică niciodată să se implice în investigații din alte țări de pe continent. Din Camerun, de exemplu. la o depărtare de peste 1.500 de kilometri.
Ca să le fie alături colegilor de breaslă, el a înființat de curând Centrul Internațional pentru avertizori și Siguranța Jurnaliștilor (WAJSIC). ONG-ul asigură sprijin legal pentru jurnaliști, dar și pentru avertizorii de integritate (whistleblowers).
Fără cumpărături „cu bani furați” în Londra și New York
„Acțiunile persistente împotriva mea și a colegilor mei în multe țări africane ilustrează climatul în care lucrăm. În Senegal, Pape Alé Niang a fost recent arestat, reținut și hărțuit pentru că a relatat despre corupție. În Nigeria, Theophilus Abbah a fost ținta unui așa-numit proces Slapp, de tipul celui folosit din ce în ce mai des împotriva jurnaliștilor de către cei bogați și puternici”, mai explică Anas Aremeyaw Anas în textul pentru publicația britanică..
El și alți jurnaliști au decis, astfel, să pornească „Proiectul Arizona” din Camerun, ca să expună faptele de corupție ale politicienilor din Africa.
„Aceștia ar trebui să fie investigați, trași la răspundere și supuși unor sancțiuni”, mai subliniază el. Jurnalistul consideră că e important să le fie limitate acestora călătoriile pentru cumpărături la Londra și New York, de pildă. Și să fie împiedicați să cumpere vile la Marea Mediterană „cu banii furați”.
Aceste măsuri vor „contribui la încurajarea noastră, ca jurnaliști și cetățeni care tânjim după democrație, transparență și bună guvernare în țările noastre”, mai adaugă jurnalistul de investigație.
După modelul jurnaliștilor din SUA: „Poți ucide un jurnalist, dar nu poți ucide povestea”
Colegii lui Anas Aremeyaw Anas au ajuns pe 14 aprilie în Camerun. Denumirea „Proiectului Arizona”, la care vor lucra, e inspirată de evenimentele din 1976 din statul american. Atunci, jurnaliștii din SUA s-au adunat ca să ducă la capăt investigația unui coleg ucis în timpul documentării. Motto-ul lor a fost: „Poți ucide un jurnalist, dar nu poți ucide povestea”.
La începutul acestui an, a fost asasinat în Camerun jurnalistul Martinez Zogo, la 50 de ani. Fusese răpit de niște bărbați mascați în fața unei secții de poliție.
Zogo a făcut un reportaj despre un caz de deturnare de fonduri în care ar fi fost implicat omul de afaceri Jean-Pierre Amougou Belinga, un apropiat al celor de la conducerea țării.
Jurnalistul de investigație din Ghana face o comparație între cazul din Camerun și cel din Arizona. „Cei care l-au ucis pe jurnalistul Don Bolles ar fi putut ucide o singură dată, dar poliția a venit în forță pentru a preveni orice repetare. În Camerun, Zogo a atins corupția de stat, ceea ce a dus probabil la implicarea unor forțe ale statului în tortura și uciderea sa”.
El atrage atenția și că, spre deosebire de Arizona, în Camerun au mai fost omorâți jurnaliști care au arătat cum s-a îmbogățit „elita cleptocrată”.
În plus, în această țară africană, cetățenii și jurnaliștii se tem să spună adevărul despre corupție. „Tuturor ne este frică să transmitem informațiile, iar surselor noastre le este frică să vorbească”, a declarat un camerunez implicat în „Proiectul Arizona”.
60 de jurnaliști din Africa au suferit pentru că au îndrăznit să-și facă treaba
În 2022, mai precizează Anas Aremeyaw Anas în articolul de opinie, aproape 60 de jurnaliști din Africa au fost agresați, băgați la închisoare, răpiți sau forțați să plece în exil.
Colegul său, Ahmed Hussein-Suale, de exemplu, a fost împușcat mortal în Ghana, în 2019, în timpul unei anchete privind corupția politicianul Kennedy Agyapong.
Dar nici el n-a scăpat de mânia acestuia: „După ce a cerut deja ca eu să fiu spânzurat, Agyapong a mers la postul național de radio și m-a numit criminal, șantajist și hoț. Comportamentul său a atras o condamnare internațională. (…) Dar Agyapong este acum candidat la președinția din Ghana”.
foto: 123rf.com