Una dintre problemele cele mai importante ale unei persoane o constituie sanatatea proprie. Din acest motiv este logic ca fiecare dintre noi este interesat in mod deosebit sa afle care ii sunt drepturile de care se bucura in calitate de pacient. Medicul Eduard Sersea, coordonatorul Diviziei Medicale BGS, va ofera cateva informatii pentru a sti care va sunt drepturile ca si pacient.
– Respectarea vointei pacientilor
Primul, si poate cel mai important drept al pacientului, este dreptul sau de a dispune de propria persoana. Medicul practician, indiferent de gradul ierarhic sau de modul de practica, este in serviciul persoanei si nu ii este admisa abdicarea de la dorinta exprimata de catre bolnav in cunostinta de cauza, vointa bolnavului fiind intotdeauna respectata, indiferent care ar fi sensul acesteia.
Aceasta respectare trebuie totusi sa tina seama de limitele posibilului omenesc, tehnic si moral. Daca bolnavul se afla intr-o stare fizica sau psihica ce nu-i permite exprimarea lucida a vointei, apropiatii celui suferind trebuie preveniti si informati, cu exceptia imposibilitatii sau a urgentelor.
– Pentru orice activitate medicala se va cere consimtamantul bolnavului.
Orice interventie medicala se face numai dupa ce medicul primeste consimtamantul pacientului
Consimtamantul va fi dat numai dupa lamurirea bolnavului asupra esentei si utilitatii actului recomandat. In situatia asistarii minorilor sau a persoanelor fara capacitate civila: oligofreni, bolnavi mentali, bolnavi in stare de inconstienta, consimtamantul se va cere ocrotitorilor legali, daca este posibil.
– Medicul si drepturile pacientilor
Medicul are obligatia unei conduite ireprosabile pe plan fizic, mental si emotional fata de bolnav, respectand totdeauna demnitatea acestuia. Exista in acest sens norme legale conform carora exercitiul profesional nu trebuie realizat impersonal de catre medic, ci incercand stabilirea unui contact psihic cu pacientul, pentru ca, la nevoie, compatimirea din partea medicului sa nu para un act formal. Medicul trebuie sa respecte dreptul pacientului in privinta libertatii de alegere a medicului si chiar sa usureze aceasta posibilitate.
– Dreptul la secretul medical
Pacientii au dreptul la protejarea secretului medical. Medicii nu pot dezvalui nici o informatie pe care acestia, in calitatea lor de profesionisti, au aflat-o direct sau indirect in legatura cu viata intima a bolnavului, a familiei, a apartinatorilor, precum si problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante in legatura cu boala si alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei.
– Secretul medical trebuie pastrat si fata de apartinatori, de colegi si cadre sanitare neinteresate in tratament.
Secretul persista si dupa terminarea tratamentului sau moartea pacientului.
Mass-media are voie sa intre in unitatile sanitare doar cu acceptul conducerii administrative, al sefului de sectie, al medicului curant si al pacientului, cu respectarea confidentialitatii.