„În anul 2015 Banca Mondială, pe un contract de împrumut pe care îl are cu Guvernul României a lucrat împreună cu ANPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) pentru a reduce fraudele din sistemul de şomaj, de beneficii sociale. Ce au scor în evidenţă făcând un inventar la două mii şi ceva de primării. Într-un caz aveam cam 20% fraude în zona de investigaţie, într-un alt caz aveam undeva pe la 11% ceea ce reprezintă nişte sume exorbitante”, a explicat Păslaru, la Digi 24.
Ministrul a spus că a încercat să afle de ce nu s-a reacționat în privința acestor fraude. Răpsunsul primit: „mai bine se ţin sub preş că sunt lucruri care deranjează”. Pîslaru a cerut reluarea anchetei, în special pe persoanele cu dizabilități, iar rezultatele au fost aceleași.
Ministrul Muncii a anunţat că va prezenta, în următoarele zile, cifrele acestor noi verificări și a spus că fraudele sunt „un procent semnificativ”. „Ajutoarele acestea sociale sunt date pe baza unor documente, fără nişte anchete sociale care să se facă serios, în teren. Asta este ideea”, a explicat acesta.
Dragoş Pîslaru a spus şi că în cel mult două săptămâni vor fi iniţiate o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern prin care aceste situaţii vor fi corectate.
26 de milioane de lei, ajutoare sociale ilegale în 2014
La sfârșitul anului trecut, un raport al Curții de Conturi pe anul 2014 a scos la iveală faptul că autoritățile au acordat nejustificat suma de 26 de milioane de lei ca ajutoare sociale.
Cea mai mare suma de bani a provenit din sistemul privind ajutoarele sociale şi alocaţiile pentru susţinerea familiei. Mai exact, 17.8 milioane de lei au fost acordate necuvenit din motive precum nedeclararea de către beneficiari a unor venituri nete realizate, deţinerea unor bunuri care atrag excluderea acordării acestor beneficii, neachitarea impozitelor pentru bunurile deţinute, nedeclararea conturilor la bănci mai mari de 3.000 de lei sau neprezentarea adeverinţelor de la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de unde rezultă că sunt în căutarea unui loc de muncă şi nu au refuzat unul
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro