O investigație a fost lansată

Surse de la Bruxelles au declarat pentru The Telegraph că autoritățile spaniole efectuau un experiment privind utilizarea energiei regenerabile înainte de prăbușirea sistemului. Acest test ar fi avut legătură cu planurile de închidere a centralelor nucleare începând din 2027.

Într-o declarație acidă, Asociația Spaniolă a Companiilor de Energie Electrică (AELEC) a pus sub semnul întrebării întreaga anchetă oficială. AELEC susține că autoritățile au inversat lanțul cauzal probabil al evenimentelor.

Controversa privind pana de curent

Guvernul spaniol pare să fi grăbit tranziția la energia regenerabilă fără a face investițiile necesare într-o rețea inteligentă modernă. Criticii compară situația cu accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986, care a început tot ca un test ce a scăpat de sub control.

Dacă se va dovedi că pana a fost rezultatul unui experiment eșuat, iar această informație a fost ascunsă timp de aproape patru săptămâni, stânga spaniolă ar putea suferi consecințe electorale grave.

Red Eléctrica, controlată de facto de guvern printr-o acțiune de aur, este condusă de un politician socialist fără experiență în domeniu, numit în ciuda criticilor. Predecesorul său a demisionat în semn de protest față de ingerințele politice.

Război Israel-Iran, ziua 10. Statele Unite au bombardat Iranul. Cronologia operaţiunii „Midnight Hammer”
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua 10. Statele Unite au bombardat Iranul. Cronologia operaţiunii „Midnight Hammer”

Explicațiile contradictorii ale autorităților

AELEC acuză autoritățile că au limitat ancheta la o perioadă de doar 20 de secunde din 28 aprilie, ignorând oscilațiile de tensiune care au început cu zile înainte. Tensiunea a crescut de la 220 kilovolți la extreme de 250 kV, declanșând opriri de siguranță.

Asociația susține că autoritățile nu au furnizat dovezi pentru afirmația că totul a început cu o scădere bruscă de 2,2 gigawați a puterii furnizate rețelei. Sistemul poate oricum gestiona scăderi de până la 3 gigawați.

„Am fost victime ca toată lumea. Pur și simplu ne-au deconectat. Încă nu ni s-a spus nimic”, a declarat José Donoso, șeful asociației fotovoltaice din Spania.

Companiile solare din sudul țării sunt indignate de acuzațiile nefondate că ar fi furnizat prea multă sau prea puțină energie.

Investiții insuficiente în rețea

Experții suspectează că guvernul încearcă să distragă atenția de la propria responsabilitate.

Conform Bank of America, Spania a investit în rețea doar 0,35 față de cheltuielile pentru energie regenerabilă în ultimii cinci ani, comparativ cu 0,8 în Germania și Marea Britanie.

„Anii de subinvestiții au lăsat rețeaua în urmă”, a declarat Tancrede Fulop, analist la Morningstar. Rentabilitatea permisă rețelelor de electricitate reglementate nu a ținut pasul cu inflația.

Aurelian Preda a scăpat de pe petrolierul Unirea, care a explodat lângă Capul Caliacra, acum 43 de ani: „Mircea Băsescu a tăiat parâma. Din cauza disperării, și-a înfipt briceagul în palmă!”
Recomandări
Aurelian Preda a scăpat de pe petrolierul Unirea, care a explodat lângă Capul Caliacra, acum 43 de ani: „Mircea Băsescu a tăiat parâma. Din cauza disperării, și-a înfipt briceagul în palmă!”

Lipsa de inerție în rețea

Au apărut afirmații – negate ulterior – că înainte de pană a existat o lipsă de inerție în rețea, frecvența scăzând sub 50 Hertz.

Centralele pe gaz și nucleare păstrează energie cinetică pentru câteva secunde după pierderea alimentării, oferind un tampon critic. Energia eoliană și solară nu au această caracteristică.

Totuși, sistemele moderne pot replica inerția prin alte mijloace, cum ar fi invertoarele „grid-forming” la centralele eoliene și solare. Se pot instala condensatoare sincrone în substații. Marea Britanie are o flotă de volante care intervin în caz de nevoie.

Andries Wantenaar de la Rethink Energy afirmă că aceste soluții nu sunt dificile sau costisitoare: „Spania a fost pur și simplu neglijentă”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.