Articol de Rachel MillardBen HallAlice HancockAndy BoundsLaura PitelIan Johnston

Rețeaua electrică din Spania s-a prăbușit la scurt timp după ora 12:30, ora locală, afectând și rețeaua din Portugalia. Oficialii și inginerii încă încearcă să afle cauza și implicațiile pe care această pană le-ar putea avea asupra infrastructurii energetice în general. Ce a cauzat panele de curent? 

 Alimentarea cu energie electrică se bazează pe un sistem fin echilibrat. Cererea și oferta trebuie să fie echilibrate în fiecare secundă, iar frecvența rețelei – viteza cu care curentul electric alternează – trebuie să rămână stabilă pentru a evita deteriorarea echipamentelor electrice și, în cel mai rău caz, întreruperile. Luni, la ora 12:33, ora locală, frecvența rețelei electrice din Spania a scăzut brusc, de la 50 hertzi, nivelul la care operatorul rețelei încearcă să o mențină, la 49 hertzi, potrivit Aurora Energy Research, o companie de consultanță. O variație mai mare de 0,1 hertzi obligă multe centrale electrice să se oprească automat din motive de siguranță. Orice întrerupere a alimentării cu energie electrică în Spania are un efect imediat în Portugalia, care depinde în mare măsură de vecinul său pentru aprovizionarea cu energie electrică. 

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Nu este încă clar ce a declanșat scăderea frecvenței. Marți, Eduardo Prieto, directorul serviciilor operaționale al operatorului rețelei spaniole Red Eléctrica, a dat vina pe o pierdere neașteptată a producției în sud-vestul Spaniei, unde se află multe centrale solare. Alte teorii includ deteriorarea cablurilor electrice. Fluctuațiile de frecvență nu sunt neobișnuite, dar operatorii de rețea le depășesc în mod normal solicitând producătorilor de energie electrică să crească sau să scadă producția sau utilizând baterii. Cu toate acestea, în acest caz, nu a fost posibilă punerea în funcțiune suficient de rapidă a unei capacități suplimentare de producție. Red Eléctrica a exclus posibilitatea unui atac cibernetic.

Au fost energiile regenerabile parte a problemei? Fără a cunoaște cauza exactă a scăderii frecvenței, este imposibil de spus. Cu toate acestea, un sistem electric care depinde de surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, este mai complicat de gestionat decât unul dominat de centralele electrice tradiționale pe cărbune și gaz. Sursele regenerabile depind de condițiile meteorologice, dar panourile solare nu dispun de turbine mari care să ajute la menținerea funcționării sistemului în cazul unei întreruperi a alimentării cu energie electrică pe undeva pe traseu – un proces cunoscut sub numele de „inerție”. În medie, aproximativ o cincime din energia electrică anuală a Spaniei provine din surse solare, dar luni, la ora prânzului, proporția era mult mai mare – peste 55 %. Aurora a declarat că lipsa inerției „a contribuit la instabilitate”. Chiar și așa, centralele nucleare și alte surse care erau în funcțiune la momentul respectiv ar fi trebuit să asigure o inerție suficientă, a declarat Adam Bell, de la firma britanică de consultanță Stonehaven. Cu toate acestea, întreruperile de curent pot apărea adesea și în sistemele electrice dominate de centrale tradiționale, cum ar fi cele pe gaz, cărbune sau nucleare, din cauza defectelor mecanice și tehnice.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Rețelele electrice din alte țări sunt mai rezistente? Reziliența rețelelor electrice este o preocupare tot mai mare în întreaga lume, deoarece țările depind din ce în ce mai mult de energie electrică pentru a susține populația în creștere și pentru a alimenta mașinile electrice, pompele de căldură din locuințe, centrele de date și sistemele de climatizare. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) din Paris, care oferă consultanță guvernelor în materie de politică energetică, a avertizat săptămâna trecută că atacurile cibernetice și schimbările climatice ar putea reprezenta o amenințare tot mai mare. Deși energiile regenerabile au redus dependența de piețele volatile ale combustibililor fosili, transformarea sistemelor energetice „aduce noi provocări”, a afirmat AIE. 

Marea Britanie a instalat „roți volante” de 200 de tone, care imită turbinele din centralele electrice tradiționale, pentru a evita problemele legate de instabilitatea rețelei. Operatorii de rețea utilizează, de asemenea, tehnologia pentru a încerca să măsoare inerția, astfel încât să poată interveni atunci când este necesar. Utilizarea pe scară mai largă a bateriilor, precum și a cablurilor care importă și exportă energie electrică către alte țări, poate contribui, de asemenea, la echilibrarea aprovizionării intermitente. 

Scrisoarea trimisă de un miner din Praid care a anticipat dezastrul: „Suntem bărbați, dar ne e frică. Am gânduri negre, mi-e teamă că vor deveni realitate”
Recomandări
Scrisoarea trimisă de un miner din Praid care a anticipat dezastrul: „Suntem bărbați, dar ne e frică. Am gânduri negre, mi-e teamă că vor deveni realitate”

Conexiunea relativ slabă a Spaniei cu Franța a fost mult timp o sursă de nemulțumire la Madrid. „Uneori, în elaborarea politicilor, ne concentrăm pe adăugarea de energie eoliană și solară, ceea ce este excelent. Dar trebuie să adăugați și surse de rezervă”, a declarat Javier Cavada, director executiv pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa la Mitsubishi Power. Cu toate acestea, există întotdeauna un echilibru între costul ridicat al instalării de cabluri noi și riscuri. Vor exista consecințe pentru tranziția energetică? Pana de curent din Spania survine într-un moment critic pentru eforturile de renunțare la combustibilii fosili, unele țări ezitând să-și respecte angajamentele de reducere a emisiilor, iar unele tehnologii având dificultăți în a se extinde. 

Chiar dacă cauza întreruperilor nu a fost încă determinată, oponenții energiilor regenerabile vor profita probabil de situația din Spania ca exemplu de avertisment. Sebastian Burduja, ministrul energiei din România, a declarat că UE ar trebui să-și reconsidere planul de a renunța la utilizarea gazului până în 2050. Dan Jørgensen, comisarul european pentru energie, a încercat însă să respingă aceste afirmații. „Un lucru este clar: securitatea energetică trebuie să rămână prioritatea noastră. Conectivitatea, solidaritatea și energia curată produsă la nivel local sunt esențiale pentru a menține sistemul nostru energetic mai rezilient”, a declarat marți. Din punct de vedere pozitiv, întreruperile de curent ar putea contribui la stimularea investițiilor atât de necesare în rețelele de transport al energiei electrice pentru a integra mai multe energii regenerabile și la o mai mare concentrare asupra rezilienței. 

«Rețeaua electrică a fost considerată ceva pentru tocilari și ingineri, dar nu este așa», a declarat Javier Pamos Serrano de la Aurora. „Trebuie să avem rețele sigure și fiabile pentru a merge mai departe.” Ce se va întâmpla în continuare? Pe lângă anchetele la nivel național, un oficial al Comisiei Europene a declarat că probabil va avea loc o anchetă independentă privind cauza întreruperilor de curent din Spania și Portugalia, condusă de experți dintr-un stat membru neafectat. Recomandările acesteia vor fi puse în aplicare de Bruxelles, a adăugat oficialul. 

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.