Meanwhile, at the Georgian parliament pic.twitter.com/TQvZSSEHVH
— Max Fras (@maxfras) April 15, 2024
Imaginile difuzate de televiziunea georgiană arată cum Mamuka Mdinaradze, liderul facțiunii parlamentare a partidului de guvernământ „Visul Georgian” și unul dintre promotorii proiectului de lege, a fost lovit cu pumnul în față de către deputatul opoziției Aleko Elisashvili în timp ce vorbea de la pupitru.
Incidentul a dus la o încăierare mai amplă între mai mulți legiuitori, un eveniment deloc neobișnuit în parlamentul georgian, care a mai fost scena unor astfel de confruntări.
BREAKING: 🇬🇪Chaos breaks out in the Georgian parliament. pic.twitter.com/FVIKaZ8X1J
— Mega Geopolitics (@MegaGeopolitics) April 15, 2024
Imaginile de luni arată și cum Aleko Elisashvili a fost întâmpinat cu urale de protestatari în afara clădirii parlamentului.
„Visul Georgian” a anunțat la începutul acestei luni că va reintroduce proiectul de lege prin care organizațiile ce acceptă fonduri din străinătate trebuie să se înregistreze ca „agenți străini”, în caz contrar riscând să fie amendate, la 13 luni după ce protestele masive au forțat partidul să renunțe la acest plan.
Proiectul de lege a tensionat relațiile Georgiei cu țările europene și cu Statele Unite, care au anunțat că se opun adoptării acestuia. Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie anul trecut, a precizat că această măsură este incompatibilă cu valorile blocului comunitar.
„Visul Georgian” spune că dorește ca țara să adere la UE și la NATO, chiar dacă formațiunea a aprofundat legăturile cu Rusia și s-a confruntat cu acuzații de autoritarism în țară. Partidul susține că proiectul de lege este necesar pentru a combate ceea ce numește „valorile pseudo-liberale” impuse de străini și pentru a promova transparența.
Guvernul de la Tbilisi a anunțat că prim-ministrul Irakli Kobakhidze a avut luni o întâlnire cu ambasadorii UE, britanic și american, în cadrul căreia au discutat despre proiectul de lege.
Într-un comunicat, Kobakhidze a apărat proiectul de lege, afirmând că acesta promovează responsabilitatea. Premierul a mai spus că nu este „clar” de ce țările occidentale se opun.
Criticii din țară au etichetat proiectul de lege drept „legea rusească”, comparându-l cu legislația similară folosită de Kremlin pentru a reprima disidența în Rusia.
Rusia este foarte nepopulară în Georgia, din cauza sprijinului acordat de Moscova regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud. Rusia a învins Georgia într-un scurt război, în 2008.
Câteva sute de demonstranți s-au adunat în fața clădirii parlamentului înaintea unui protest în masă, pe care organizațiile societății civile l-au convocat pentru luni seară.
Odată aprobat de membrii comisiei pentru afaceri juridice a legislativului, care este controlată de „Visul Georgian” și de aliații săi, proiectul de lege privind agenții străini poate trece la o primă lectură în parlament.
Foto: Profimedia Images