Fosta suverană a fost nu doar interesată de acest tip de curse, ci și o pasionată crescătoare de cai și călăreață.
Casa de licitații Tattersalls din Newmarket a anunțat că va vinde 14 dintre caii reginei Elisabeta a II-a. Printre aceștia se numără Love Affairs, antrenat de Clive Cox din Lambourn, Berkshire, care a fost ultimul câștigător al reginei la Goodwood, cu două zile înainte de moartea acesteia.
Cinci dintre caii scoși la licitație au fost antrenați de Andrew Balding, un cunoscut instructor din Kingsclere, Hampshire.
Un alt armăsar important care va fi vândut este Just Fine, antrenat de Sir Michael Stoute de la Newmarket, care a supravegheat peste 100 de cai câștigători de curse ce au aparținut regalității britanice.
„Nu este nimic ieșit din comun. În fiecare an vând cai. Regina avea iepe de prăsilă proprii, le creștea și le vindea. Nu-i poți păstra pe toți”, a declarat Jimmy George, purtătorul de cuvânt al casei de licitații Tattersall.
Acesta a precizat că vânzarea cailor reginei nu simbolizează sfârșitul legăturii Casei Regale cu cursele de cai. „În fiecare an, proprietarii vând cai. Maiestatea Sa face nu face nimic altceva decât ceea ce fac proprietarii”.
De la tatăl său, regele George al VI-lea, regina a moștenit Royal Stud, un centru de creștere a cailor de rasă de la Sandringham, care a produs mulți dintre câștigătorii săi.
Managerul ei de curse, John Warren, de la Highclere Stud din Hampshire, a declarat anterior că acești cai reprezintă o „evadare extraordinară” de la alte îndatoriri și că sprijinul reginei a fost un impuls major pentru cursele britanice.
„Sunt sigur că dacă regina nu ar fi fost educată să fie monarh, și-ar fi găsit o vocație în cursele de cai. Era pur și simplu în ADN-ul ei”, a precizat John Warren.
Foto: EPA