Conflictul violent pentru putere între facțiunile rivale ale cartelului Sinaloa a aruncat regiunea în haos anul trecut. Conducătorii sanctuarului s-au confruntat cu atacuri armate, amenințări cu moartea și blocarea aprovizionării esențiale pentru animale.

Săptămâna aceasta, lucrătorii umanitari au transportat animalele în alt stat, sperând să le protejeze. Cu toate acestea, extinderea luptelor îi face pe mulți să se teamă că violența îi va ajunge din urmă.

Conflictul a început în urmă cu opt luni, când două facțiuni ale cartelului Sinaloa au intrat în conflict teritorial. Declanșatorul a fost răpirea liderului unui grup de către fiul lui Joaquin „El Chapo” Guzman.

Zazueta, directorul sanctuarului, a declarat pentru Aljazeera că „plecarea animalelor din oraș este un semn suplimentar al profunzimii cu care conflictul a pătruns în viața de zi cu zi.”.

În perioadele de violență intensă, personalul auzea focuri de armă și zgomote de mașini și elicoptere, care nelinișteau animalele. Luptele împiedicau accesul la sanctuar, lăsând unele animale fără hrană zile întregi.

Situația este complicată de numărul crescut de animale salvate, foste animale de companie ale traficanților, abandonate în zone îndepărtate. Într-un caz, un tigru bengalez a fost găsit înlănțuit într-o piață publică.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

Situația a devenit critică în martie, când elefantul Bireki s-a rănit la picior. Niciun specialist nu a fost dispus să vină la Culiacan din cauza pericolelor.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.