Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

FOTO | Timmermans, avertisment pentru Guvernul Dăncilă: „Problema mea este că, de când am publicat raportul MCV, nu am văzut niciun progres!”

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a întâlnit azi la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă. Oficialul european a deschis subiectul independenţei justiţiei, în contextul modificărilor aduse legislaţiei din domeniu. El s-a referit la recomandările din raportul MCV şi a precizat că vrea să se asigure că există progrese în privinţa justiţiei din România, dar şi că țara noastră nu va face paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei. 

De Valentina Postelnicu,

Foto: Guvernul României

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans au discutat despre colaborarea dintre Guvernul României şi Comisia Europeană, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.

„Discuţiile au fost constructive şi au reprezentat o continuare a celor deja stabilite în cadrul întrevederii ce a avut loc la Bruxelles, săptămâna trecută. Ambele părţi au apreciat că este nevoie de un dialog constructiv şi au convenit asupra paşilor de urmat în perioada următoare. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări între Executivul României şi Comisia Europeană”, se arată în comunicat.

Cei doi înalţi oficiali au agreat planul de lucru al experţilor români şi europeni care vor avea deja o primă întâlnire săptămâna aceasta, pentru a găsi cele mai bune soluţii. În acest context, au stabilit că o nouă întâlnire va avea loc săptămâna viitoare cu ocazia vizitei prim-ministrului Dăncilă la Bruxelles, precizează sursa citată.

Calendarul redeschiderii Europei turistice. Când și ce țări îi așteaptă pe români? Din 3 iunie, Italia primește cetățeni din UE fără carantină
Recomandări
Calendarul redeschiderii Europei turistice. Când și ce țări îi așteaptă pe români? Din 3 iunie, Italia primește cetățeni din UE fără carantină
 

„Am spus clar că vreau să vorbesc cu reprezentanţii Guvernului României despre recomandările pe care Comisia le-a dat în raportul MCV. Vrem să ne asigurăm că există progrese în privinţa Justiţiei din România, vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei continuă, pentru că este foarte important pentru viitorul acestei ţări. Problema mea este că de când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres”, a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, după ceremonia în cadrul căreia i-a fost acordată distincţia de Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Timmermans a menţionat că în documentul prezentat premierului a fost expus “foarte clar” punctul de vedere al CE şi şi-a exprimat speranţa că acest document va constitui “baza unor discuţii constructive”.

Întrebat dacă este posibilă activarea articolului 7, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a replicat că nu doreşte să facă speculaţii în ce priveşte “pasul următor”, deoarece fiecare ţară e diferită, iar în cazul României tocmai prin intermediul MCV este posibilă soluţionarea problemelor care au generat dezacorduri.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

„Nu voi specula următorii paşi. Fiecare ţară este diferită şi avem o posibilitate unică cu România pentru că poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astăzi. Să sperăm că vom fi de acord mâine. Trebuie să ne asigurăm că facem paşi înainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci când puneti la cale o legislatie nouă să veniţi înainte să ne sfătuim, asta e ce spun de fiecare dată ca România să nu mai facă paşi în direcţia greşită. Ştiu că e necesară transpunerea deciziilor CCR în legislaţie, dar la fel de important e să nu faceţi paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei”, a mai spus Frans Timmermans.

El a continuat: „Dacă se ia în considerare adoptarea de noi prevederi legislative, de ce nu ni se cere sfatul, de ce nu se cere sfatul unui organism independent cu expertiză uriaşă, care este Comisia de la Veneţia, astfel încât să nu se facă paşi greşiţi? Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România”, a mai spus Timmermans.

Citeşte şi: MUȘAMALIZARE! Trei ani și niciun responsabil după moartea copiilor infectați cu E.coli. La copiii morți la Pitești s-au găsit infecții nosocomiale!

Close
Închide
  Close