MENIU CAUTĂ
15 Mai. 2018 14:40 , de Cătălin Schipor

Toader explică de ce îl preferă pe Felix Bănilă la șefia DIICOT: „L-am întrebat pe domnul Horodniceanu de ce avem dosar la DIICOT de 11 ani, neterminat?”

Distribuie

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, explică de ce a preferat să îl propună pe Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT în detrimentul actualului șef al instituției, Daniel Horodniceanu. Toader a susținut marți, la Constanța, că el a invitat toți procurorii care se calificau să se înscrie pentru șefia DIICOT, dar s-a ales doar cu doi foști studenți: actualul șef, de care spune că nu este foarte mulțumit în ceea ce privește activitatea acestuia, și propunerea sa, Oliver-Felix Bănilă, un om din afara instituției.

Eu am trimis scrisoarea către procurorul general al republicii când am declanşat procedura de selecţie, rugându-l să anunţe tot sistemul pentru cei care îndeplinesc condiţiile legale şi vor să fie şefi să vină, să am baza mare de selecţie. N-au venit decât doi, cel care este încă în funcţie şi cel pe care l-am propus. Alegi din ce ai. Sigur, aveam şi varianta să nu propun pe niciunul. Dacă nu propuneam pe niciunul, ar fi însemnat că Horodniceanu nu a îndeplinit condiţiile până acum', a precizat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

La întrebarea de ce îl preferă pe Oliver-Felix Bănilă, ministrul Justiţiei a spus că sunt mai multe considerente, o listă lungă, dar una dintre cele mai importante a fost că, în cadrul interviului, l-a întrebat pe actual şef al DIICOT despre termenul de prescripţie a cauzelor şi despre situaţia achitărilor.

De ce l-am preferat, şi e prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet, nu sunt toate considerentele, dar, spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu cum stăm cu termenul rezonabil de soluţionare a cauzelor? (…) Cum se explică faptul că avem dosare la urmărire penală la DIICOT de 11 ani, neterminat? Aia e prescripţie sigură. (…) După aceea, cum stăm cu achitările? Nu vreau să vă rog să faceţi exerciţiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreţi, al celui care stă un an, doi, trei, şapte, nevinovat, iar după aia vine instanţa să spună achitat, fapta nu există sau nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii', a explicat ministrul Justiţiei.

Pe baza istoricului personal al celor doi candidați, al realizărilor și al rezultatelor interviului susținut în fața comisiei din care a făcut și el parte, s-a tras linie și s-a ales.

Comisia a fost mare, reprezentativă, formată din ministrul Justiţiei şi cei cinci secretari de stat. Împreună, evaluând documentele pe care le-a depus fiecare, cu istoricul, activităţile desfăşurate şi interviul, am optat pentru a propune pe cel pe care l-am propus', a afirmat Tudorel Toader.

Această decizie de numire a lui Oliver – Felix Bănilă la conducerea DIICOT a fost transmisă luni Consiliului Superior al Magistraturii.

Într-un interviu acordat cotidianului Libertatea, Daniel Horodniceanu, atenţionează că am putea asista la o preluare politică a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu va avea argumente convingătoare pentru a explica de ce îl preferă la conducerea structurii pe un procuror care nu a lucrat niciodată în DIICOT.

Actualul lider al DIICOT a mai spus că un şef venit din afara Direcţiei reprezintă o vulnerabilitate, deoarece are nevoie de foarte mult timp pentru a se acomoda. Horodniceanu crede că plăteşte acum şi preţul deciziei sale de a-l critica în mod public pe ministrul Tudorel Toader.

Citește și: DNA cere șapte ani și șase luni de închisoare pentru Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC

Comentarii