UPDATE 17.09 După întâlnirea cu reprezentanţii transportatilor, vicepremierul Vasile Dîncu a cerut ASF să prezinte un raport după finalizarea controalelor desfăşurate la societăţile de asigurări pentru a verifica ce a dus la creşterea poliţelor RCA.
„Cerem ASF să propună măsuri legislative după încheierea controlului şi să-şi continue activitatea, lucrând în beneficiul consumatorului”, a spus Dîncu, la capătul întâlnirii cu transportatorii care au protestat, astăzi, în Piaţa Victoriei.
De asemenea, vicepremierul Dîncu a luat act de cererea transportatorilor pentru devansarea termenului pentru eliminarea accizei suplimentare pentru combustibil, afirmând că va transmite această cerere Ministerului Finanţelor Publice, în condiţiile în care bugetul pentru 2016 a fost adoptat de Parlament.
De asemenea, vicepremierul Dîncu le-a transmis transportatorilor ca pana la sfarsitul anului, Guvernul are în procedură de avizare un act normativ privind plata arieratelor, inclusiv pe cele din domeniul transporturilor.
UPDATE ora 15.30: Protestul transportatorilor s-a încheiat, iar mașinile, multe dintre ele, vor mai aștepta două-trei ore. Unii dintre protestatari vor fi preluați de autocare.
UPDATE ora 15.00: Guvernul a promis că va căuta soluții pentru reducerea RCA.
Protestatarii au bannere pe care scrie „Prima RCA, plata mafia”, „Service-uri în faliment, ASF incompetent”,”Negriţoiu, nu uita, DNA-ul te va lua” şi scandează „Demisia, demisia, Negriţoiu, demisia”, „Ce caută premierul la Bruxelles”, „Domnule premier, treziţi-vă”.
UPDATE ora 12.00: Negocierile cu reprezentanții Guvernului s-au încheiat, însă deocamdată nu au fost oferite niște concluzii. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta revendicările transportatorilor și dacă protestul programat până la ora 17:00 se va încheia sau nu mai rapid.
UPDATE ora 11.00: O delegaţie a transportatorilor care protestează în Piaţa Victoriei şi pe Şoseaua Kiseleff a intrat în Palatul Victoria, fiind invitată la discuţii cu vicepremierul Vasile Dâncu şi cu ministrul Transporturilor, Dan Costescu, cărora le va prezenta cererile manifestanţilor de reducere a tarifului RCA.
UPDATE ora 10.30: Circa 4.000 de autovehicule se aflau în piața Victoriei și în împrejurimi în jurul orei 10,15, alte 4.000-5.000 fiind blocate pe Centură, potrivit președintelui Federației Operatorilor Români de Transport, Doru Marian Crac.
UPDATE ora 10.00: Din cauza protestului transportatorilor, traficul în Capitală a fost dat peste cap, în urma restricţiilor de circulaţie. Aglomerație mare este și la metrou, cel mai probabil din cauza numărului mare de taxiuri prezente la protest.
UPDATE ora 9.05: Tot mai mulți transportatori din țară ajung în această dimineață în București. Agenții de poliție îi opresc pe dreapta pentru a-i putea conduce pe grupuri la locul protestului, în centrul Capitalei.
UPDATE ora 9.00: Unul dintre reprezentanții transportatorilor a declarat că protestează față de inactivitatea unor instituții ale statului și oamenii ieșiți în stradă au două revendicări:
- scăderea RCA-ului, care în prezent ajunge la 1000 de euro penru un taxi și până la 5000 de euro pentru un autocar și care de la 1 ianuarie va fi din nou majorat cu 30%
- eliminarea plății drepturilor de autor. Reprezentanții protestatarilor susțin că este aberant ca un taxi să plătească în continuare sume destul de mari pentru că în autoturism se ascultă muzică la posturile de radio.
UPDATE ora 8.30: În Piața Victoriei sunt deja sute de autovehicule, multe dintre ele fiind taxiuri.
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) informează că, în urma discuţiilor dintre primarul general, prefectul Capitalei, membrii comisiei de aprobare a adunărilor publice şi mai multe asociaţii ale transportatorilor, au fost renegociate condiţiile de desfăşurare a protestului transportatorilor de joi, din Piaţa Victoriei, stabilindu-se că la manifestaţie vor participa maxim 6.000 – 7.000 de autovehicule (faţă de 10.000 cât se solicitase iniţial), participanţii având obligaţia de a se încadra în perimetrul stabilit pentru organizarea manifestaţiei.
Astfel, protestatarii vor putea intra în Piaţa Victoriei până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea b-dul Aviatorilor, Şoseaua Kiseleff, b-dul Ion Mihalache, strada Buzeşti, Calea Victoriei, intersecţia b-dul Lascăr Catargiu cu b-dul Iancu de Hunedoara, cu păstrarea unei zone de siguranţă de lăţime de 1.5 metri, pe aliniamentul cuprins între intersecţia strada Paris cu b-dul Aviatorilor şi intersecţia b-dul Lascăr Catargiu cu b-dul Iancu de Hunedoara.
„Protestul va avea loc joi, 17 decembrie, între orele 09.30-15.00, în Piaţa Victoriei. Între orele 05.00 şi 7.00 va avea loc afluirea participanţilor din afara Bucureştiului, iar între orele 07.00-9.30 a celorlalţi participanţi. Protestatarii vor elibera zona între orele 15.00-17.00”, se arată în comuniatul transmis de PMB.
Restricții de circulație
Vor fi și restricţii de circulaţie pentru buna desfăşurare a manifestaţiei. Astfel, circulaţia rutieră va fi restricţionată, joi, începând cu ora 05.00, pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona Centrală-Mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se permanent circulaţia pe ambele sensuri ale străzii Arh. Ion Mincu.
„În cazul în care va fi necesar, se va restricţiona traficul şi pe strada Paris şi breteaua care leagă b-dul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei. Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată începând cu ora 05.00, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între B-dul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Calea Victoriei, b-dul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi b-dul Lascăr Catargiu”, se arată în comunicatul transmis agenţiei Mediafax.
Ca rută alternativă se poate folosi: Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – DN1. O altă variantă poate fi: Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareșal Averescu – Bd. Mărăști – Piața Montreal – DN1.
De ce protestează
Transportatorii solicită intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300 la sută în ultimele şase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi, eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016, intervenţia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri şi urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.
Foto- Vlad Chirea
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro