Regatul Unit vs UE: lupta pe pescuit continuă

Discuțiile tensionate dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-au reaprins, din nou, de data aceasta din cauza peștelui. Chiar dacă pescuitul nu aduce decât 0,4% din PIB-ul Regatului Unit, el e un subiect sensibil politic, mai ales pentru alegătorii din Scoția sau porturile britanice. În campania pentru Brexit, britanicii au fost convinși că vor redeveni o „națiune costieră independentă”, stăpână pe apele ei.

Doar că realitatea a fost diferită. În 2020, în plin Brexit, UK a fost de acord să permită bărcilor din UE să pescuiască în apele sale, cel puțin temporar. Acest acord expiră în iunie 2026. Acum, europenii, inclusiv Franța, vor să prelungească acest sistem. Dar pescarii din UK spun că nu mai vor să-și împartă captura.

Scoțienii trag semnalul de alarmă

Înaintea summitului de azi, Federația Pescarilor Scoțieni (Scottish Fishermens Federation – SFF) i-a scris premierului britanic, cerându-i să nu cedeze presiunii europene.

„Dacă se discută un nou acord pe mai mulți ani, trebuie să includă și oportunități comerciale reale și viabile pentru pescarii britanici”, a declarat Elspeth Macdonald, șefa Federației, pentru BBC.

Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam
Recomandări
Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam

Pentru britanici, mai ales pentru pescarii din Scoția, este o problemă de mândrie și de economie locală. Unii spun că au fost sacrificați politic în 2020, când Londra a negociat cu Bruxellesul pe repede-nainte. Acum, cer mai mult decât promisiuni.

Când un pește poate încurca alegerile

Peștele nu aduce miliarde în economia britanică, dar are o încărcătură simbolică uriașă. Brexitul a fost vândut și ca o recuperare a controlului asupra apelor teritoriale. Mulți consideră că, dacă peștele rămâne tot la europeni, atunci efortul este inutil.

Negocierile de duminică noapte au deblocat unele probleme-cheie, potrivit surselor BBC. Dar marea întrebare rămâne: vor fi britanicii mulțumiți cu o extensie a vechiului acord? Sau vor forța Uniunea Europeană să accepte reguli noi?

Într-un an electoral tensionat în Marea Britanie, guvernul de la Londra nu vrea să piardă simpatia comunităților de pescari. În același timp, o ruptură cu UE ar afecta comerțul și stabilitatea din porturi. Premierul britanic e prins între două maluri, cel european și cel scoțian, și orice decizie poate avea costuri politice.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.